Stäng
Språk
Meny

”Borde jag sälja av mina fonder?”

Daniel Donatello, privatkundsansvarig Carnegie Fonder

Som privatkundsansvarig på Carnegie Fonder får jag många frågor som rör sparande, både från kunder, vänner och familj. Och den vanligaste frågan av alla är: ”Borde jag sälja av mina fonder nu? Det står i tidningen att allt är högt värderat, börsen har ju gått upp så länge”.

Handen på hjärtat så är det den frågan jag även oftast fick år 2019. Och 2018. Redan 2015 började den frågan ställas mer frekvent till mig. Då hade vi haft börsuppgång sedan början av 2009 och nervositeten av en ny finanskrasch började infinna sig redan då hos sparare.

Mitt svar på den frågan? ”Ingen aning”.

Hade jag vetat när det är läge att köpa och sälja hade jag inte behövt sitta här och skriva denna artikel. Då hade jag gissningsvis suttit på en strand åtnjutandes av varmare breddgrader. Vad hade varit min vinning att berätta till andra när de också skulle köpa och sälja?

Nej, faktum är att ingen vet hur världens börser kommer gå imorgon. Att vara medveten om att ingen vet detta kommer man långt med. Det finns även andra tumregler som jag delar med Carnegie Fonder angående detta tema.

Tips #1

Låt dig inte skrämmas av skräckrubriker som målas upp av tidningarna. Tidningar lever på att sälja lösnummer, eller snarare klick. Det är betydligt fler som klickar på artiklar som berättar att domedagen är nära än att börsen sakta men säkert tuffar vidare uppåt med tiden.

Tips #2

Underskatta inte långsiktighet i sparandet. Det har gjorts många studier som pekar på att om man missar enbart de 10 bästa börsdagarna under en tioårsperiod så får man en avkastning som är ca 60 procent lägre än om man har varit med i marknaden under hela perioden. Där önskar man självklart att man hade missat de 10 sämsta dagarna, tänk vilken avkastning man hade kunnat få då! Det vore givetvis utmärkt att förutse börsnedgångar. Men då ska du också vara lika duktig på att förutse när du ska investera igen. Risken ökar att man missar en fortsatt uppgång.

Se på en av våra flaggskeppsfonder, Strategifonden, som har funnits med i vårt fondutbud sedan start. Hade man köpt andelar i Strategifonden år 1988 hade man idag i februari 2020 haft en utveckling på 6 800%. De som sålde av när börspanik rådde i december 2008? 1700 procent. 5100 procent är mellanskillnaden av ett långsiktigt sparande i exemplet Strategifonden. Och tro mig, jag träffar fortfarande ett par kunder på varje event som gladeligen berättar för mig att de har haft Strategifonden sedan den startade. Det är bara att gratulera.

Tips #3

Men självklart är allt ovan alltid lättare sagt än gjort. Ett tips är att ha så mycket kapital av ditt eget sparande i fonder som gör att du sover gott om natten. Tycker du att det börjar göra ont i magen när ditt kapital har vuxit till en ansenlig summa? Behöver du dessa pengar för något inom en kortare horisont?

Sälj av en del som gör att du känner dig fortsatt lugn med ett långsiktigt sparande vid sidan av ett kortsiktigt sparande. Eller varför inte unna dig lite konsumtion av det som ger dig glädje i livet? Det har du gjort dig förtjänt av. Men skulle du sälja av allt, om du inte måste ha pengarna för kortsiktiga ändamål, skulle du göra dig själv en otjänst att inte rida på den fina vågen som heter ränta-på- ränta.

Till sist…

Och det där med att tajma marknaden, det fixar inte ens allas vår investeringsprofet Warren Buffet. ”The stock market is designed to transfer money from the active to the patient.”

Kom ihåg att historisk avkastning inte garanterar framtida avkastning. Jag kan bara dra mina slutsatser av det jag vet, vilket är historien. Aktiemarknaderna har historiskt gått upp över tid, och jag både hoppas och tror att de kommer fortsätta på samma fina bana framöver.

Lycka till med ditt sparande! Hör gärna av dig till mig eller mina kollegor via 08 12 15 50 00 eller spara@carnegiefonder.se vid frågor och funderingar.

Hälsningar,

Daniel Donatello, privatkundsansvarig på Carnegie Fonder och långsiktig sparare

Fler artiklar

Ytterligare ett bra år
Carnegie Strategifond

Ytterligare ett bra år

Trots illavarslande rapporter om Omikronvariantens smittspridning, signaler från den amerikanska centralbanken, FED, att räntehöjningar blir aktuella under 2022 och rekordhöga energipriser i Europa hade risktillgångar en stark månad. Aktiepriserna fortsatte...

John Strömgren 4 januari 2022
Försiktigare offensiv

Försiktigare offensiv

Återhämtningen i ekonomin och på aktiemarknaderna fortsatte i november även om rapporter om högre inflation än förväntat väcker oro. Det främst prisökningar på varaktiga varor som driver på. Det finns...

John Strömgren 6 december 2021
Marknaden beredd på störningar

Marknaden beredd på störningar

Företagens rapporter för årets tredje kvartal vittnar om en fortsatt hög efterfrågan och god orderingång. Störningar i logistikkedjan och stigande priser på insatsvaror tynger däremot resultaten. Prisökningarna kan till viss...

John Strömgren 3 november 2021