Stäng

Börsen i USA extra het – smittar av sig

I USA var börsen hetare än någonsin under augusti och en del av den uppgången smittade av sig på Europa liksom Stockholmsbörsen. Två steg fram och ett steg tillbaka fortsätter och det får OMX, index av de största bolagen, att ligga kring 1800. Förvisso ett par procent under de 1900 som rådde i februari men 40 procent (!) över de paniknivåerna kring 1300 som rådde i mars kring stängningarna i spåren av Covid 19.

Vad har då hänt dessa sex månader? Jo, rädslan var i början lika hög i samhället, om inte större, sen terrorattackerna 2011, staterna ”stängde ner” stora delar av världen vilket tvingande den in i recession och många människor fick tyvärr sätta livet till plus att vi initialt fick en massarbetslöshet liknande 30-talet.

Nu har vi öppnat stora delar av världen, centralbankerna har öst ut pengar, räntor sänkts ner mot noll och vi närmar oss ett vaccin (även om det säkert dröjer ett halvår eller mer) och vi har lärt oss lite mer om sjukdomen och med staternas skulduppbyggnad startar nu ekonomierna om och vi blickar mot 2021-2022.

”Visst är det bakslag i Europa för närvarande och i höst kan det nog bli en del svagare statistik i takt med att återhämtningen tappar fart, men årets BNP-fall lär ändå mötas av ett kraftigt uppsving nästa år.”

På börsen har vi sett ett tekniklyft som vi inte sett sedan slutet av nittiotalet och i USA är handeln nästintill galen bland mindre sparare som låter aktier flyga på splittar (!) och vaga nyheter. Uppgången är också smal med ett fåtal stora bolag som vinnare.

Här hemma börjar äntligen värdeaktier vakna till liv och vi ser hur flera cykliska aktier börjar stiga igen, Electrolux och Volvo för att nämna några. Ett par billiga aktier är dock totalt ute i kylan: NCC, Securitas, Skanska, Telia Sonera och Tele2 för att nämna några bolag som knappt rör sig oavsett vad de levererar. Billiga bolag får förr eller senare sin rätta värderang.

 

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Blecher i Di: ”Jag är rädd för att det kan sluta illa”

Blecher i Di: ”Jag är rädd för att det kan sluta illa”

I en intervju i Dagens Industri berättar Simon Blecher, förvaltare av Carnegie Sverigefond och Carnegie Spin-Off, om börsutvecklingen i höst, aktiers värderingar och småspararnas påverkan på marknaden. Blecher inleder med...

Madeleine Bergh 18 augusti 2020
Verkstadsbolagen imponerar
Carnegie Sverigefond

Verkstadsbolagen imponerar

Kallaste juli på länge för oss som semestrade hemma värmdes delvis upp av den starka Stockholmsbörsen. Världens återhämtning fortsätter med allt bättre i siffror i kombination med fina rapporter från...

Simon Blecher 6 augusti 2020
En ljus framtid för den som lyfter blicken
Carnegie Sverigefond

En ljus framtid för den som lyfter blicken

Stockholmsbörsen klättrade vidare uppåt under juni i takt med att världen fortsätter att öppna upp. De flesta signalerna pekar nu ganska tydligt på en kraftig återhämtning i Kina och förhoppningen...

Simon Blecher 2 juli 2020