Stäng

Bostadsmarknaden har tagit fart

Efter ett litet börsrally i mars fick vi se en svagare utveckling för de asiatiska marknaderna i april. Carnegie Asia föll i värde med 1,8 procent.

Kina rapporterade ekonomisk statistik, BNP tillväxten för 2015 blev 6,7 procent, vilket var i linje med förväntan. Regeringens mål för nästa år är att ekonomin ska växa med 6,5 procent. Det som lyfte den kinesiska börsen inledningsvis i april var att exporten visade en tillväxt på hela 18 procent jämfört med föregående år. Även investeringar och detaljhandel visade hygglig tillväxt. Dessutom steg försäljningen av nyproducerade bostäder med 16 procent i årstakt. De tecken som vi nu ser på lite bättre utveckling i Kina är ett resultat av att man redan i november 2014 började sänka räntan och bankernas reservkrav. Under förra året gjordes också statliga satsningar på investeringar i infrastruktur.

Vad gäller bostadsmarknaden, så valde man att ändra reglerna för hushållens bostadsköp i syfte att få igång försäljningen och minska byggföretagens lager av osålda lägenheter. Lägre krav på handpenning och förmånliga lån för förstagångsköpare är ett par åtgärder som ledde till att lagernivåerna i de större städerna har minskat.

Under månaden såldes innehaven i China Mobile, Alibaba Group och Catcher Technology. I Indien såldes Sun Pharmaceutical. Innehavet i Asian Paint reducerades då stigande oljepris innebär att bolagets marginaler påverkas negativt och värderingen blir svårare att motivera.

Nyinvesteringar gjordes i China Merchant Bank, CNOOC, Brilliance China Automotive och i Anta Sports Products som säljer sportkläder. Vi ökade också investeringen i fastighetsbolaget Vingroup i Vietnam. I Thailand köpte vi mer i Airports of Thailand och i Central Plaza Hotel.

Sammanfattningsvis har fonden minskat exponeringen mot en del defensiva bolag med förhållandevis hög värdering samtidigt som nyinvestering har skett i bolag med lägre värdering men som är mer cykliska till sin natur.

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Ännu en perfekt storm i Asien
Carnegie Asia

Ännu en perfekt storm i Asien

Asien som helhet utvecklades sidledes under månaden. Initialt innebar förhoppningar om att Kina och USA skulle återuppta samtal om handelskonflikten att börsen i Kina och Hong Kong fick en positiv...

Gunnar Påhlson 8 augusti 2019
Tillväxten finns i Asien!

Tillväxten finns i Asien!

De asiatiska marknaderna utvecklades fortsatt starkt i juli och flera av Carnegie Asias bolag rapporterade mycket goda resultat, vilket resulterade i en positiv utveckling för fonden som steg i värde...

Gunnar Påhlson 3 augusti 2016
Fokus på Sydostasiens medelklass

Fokus på Sydostasiens medelklass

Carnegie Asia firade två år vid halvårsskiftet och har sedan starten stigit 27 procent. Förvaltaren Gunnar Påhlson förklarar hur Asien gått stärkt ur 2016 års turbulens och vad som skapar...

Gunnar Påhlson 27 juli 2016