Stäng

Carnegie Fastighetsfond Norden är igång!

Nu kan du investera i Carnegie Fastighetsfond Norden, förvaltad av Jonas Andersson. Carnegie Fastighetsfond Norden är en av de fonder som Carnegie Fonder tagit över från Alfred Berg och som nu har bytt namn.

Balder, Fabege, Kungsleden, Klövern och Hufvudstaden – se där några välkända och framgångsrika fastighetsbolag som Carnegie Fastighetsfond Norden investerar i.

Förvaltare sedan tre år är Jonas Andersson, som innan dess arbetade som aktieanalytiker med fokus på fastighetsbolag i mer än 20 år, bland annat på H&Q, ABG Sundal Collier, Danske Bank och Nordea.

”Jag analyserar alla noterade nordiska fastighetsbolag och rankar dem efter en kombination av värdering, bedömd tillväxtpotential och hur utvecklat bolagets hållbarhetsarbete är. Det jag gillar är fastighetsbolag som kombinerar låg värdering på börsen med bra tillväxt i substansvärde och en ambitiös inställning i hållbarhetsfrågor”, säger Jonas Andersson.

Jonas Andersson, förvaltare Carnegie Fastighetsfond Norden.

Varför ska man investera i Carnegie Fastighetsfond Norden?
”I en väldiversifierad investeringsportfölj ingår kommersiella fastighetsinvesteringar som en naturlig del. Alla stora pensionsfonder äger fastigheter. En fastighetsfond som min som investerar i fastighetsaktier på börsen är ett mycket bra substitut för direkta fastighetsinvesteringar. Över tid utvecklas en fastighetsaktiefond ungefär i takt med värdeutvecklingen för de underliggande belånade fastigheterna. Dessutom får man som fondandelsägare en mycket diversifierad och likvid tillgång.”

”För privatpersoner och mindre till medelstora institutioner är detta ett effektivt och enkelt sätt att få tillgång till fastighetsexponering. Min målsättning är dessutom att med en aktiv förvaltning kunna tillföra ytterligare värde.”

Hur ser värderingen av fastighetsbolag ut?
”Tittar man på börsbolag och till substansvärdering ligger vi just nu på en ganska normal nivå, det vill säga i snitt en värdering strax över substansvärdet. Några bolag värderas högt över bedömd substans, andra värderas faktiskt fortfarande med en rabatt. Jag försöker undvika de allra högst värderade bolagen.

”Om man istället tittar på P/E-tal eller liknande multiplar, framstår värderingen som högre än historiskt. Man ska då komma ihåg att med historiskt låga räntor är det naturligt med historiskt låga avkastningskrav och höga P/E-tal för fastighetsbolag. Givet de låga räntorna ser jag fortsatt potential för värdeökningar för kommersiella fastigheter. Med andra ord, omställningen till lågräntemiljön och de positiva konsekvenserna för fastigheter är inte över.”

Carnegie Fastighetsfond Norden blir en av de mer nischade fonderna i Carnegie Fonders utbud, tillsammans med exempelvis Carnegie Micro Cap, Carnegie High Yield Select och Carnegie Spin-Off. Hans Hedström, vd på Carnegie Fonder:

”Vi ser en ökad efterfrågan på mer nischade fonder och alternativa tillgångsslag som kompletterar våra flaggskepp inom svenska aktier och nordiska räntor, alltså Sverigefonden, Strategifonden och Corporate Bond. Fastigheter är dessutom något av en favoritbransch för oss värdeinvesterare, så vi är väldigt glada att Jonas vill fortsätta sin framgångsrika förvaltning hos oss på Carnegie Fonder”, säger Hans Hedström.

Mer om fonden

Fastighetsfond Norden A

Carnegie Fastighetsfond Norden finns också i andelsklasserna: B och C. Carnegie Fastighetsfond Norden investerar i fastighetsaktier på den nordiska aktiemarknaden. Vi investerar långsiktigt, huvudsakligen i renodlade fastighetsbolag där bolagen huvudsakligen...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Revansch för fastighetsbolagen
Carnegie Fastighetsfond

Revansch för fastighetsbolagen

September månad blev en stor revansch för fastighetsbolagen som rusade på börsen medan börsens utveckling som helhet var mer blygsam. Som vi påpekade i förra månadsbrevet fanns flera ingredienser som...

Jonas Andersson 7 oktober 2020
Positivt sentiment i början av september
Carnegie Fastighetsfond

Positivt sentiment i början av september

Fastighetsbolagens rapportperiod för Q2 avslutades under den gångna månaden med några sena rapportörer. De bekräftade den positiva bilden från början av rapportsäsongen, med överlag resultat starkare än vi väntat oss....

Jonas Andersson 4 september 2020
Positiva tongångar i Båstad
Carnegie Fastighetsfond

Positiva tongångar i Båstad

Vi deltog som vanligt vid kapitalmarknadsdagarna i Båstad i juli, som i år utspelade sig på nätet. Givet coronapandemin var tongångarna från de medverkande fastighetsbolagen förvånansvärt positiva. Atrium Ljungbergs VD...

Jonas Andersson 3 augusti 2020