Stäng

Carnegie Fonder köper OPM-fonder

Carnegie Fonder förvärvar de tre fonderna OPM Global Quality Companies, OPM Listed Private Equity och OPM Vega. ”Carnegie Fonder har tydliga tillväxtambitioner. Med det här förvärvet ökar vi det förvaltade kapitalet och breddar produktpaletten i ett slag”, säger Carnegie Fonders vd Hans Hedström.

Hans Hedström, vd Carnegie Fonder
PRESSMEDDELANDE

Utöver egen produktutveckling, senast med bland annat Carnegie Spin-Off och Carnegie High Yield Select, ser Carnegie Fonder förvärvsmöjligheter. 2019 förvärvades Alfred Bergs svenska fonder, däribland fonden som bytte namn till Carnegie Fastighetsfond Norden.

Nu görs ytterligare en satsning med förvärvet av tre fonder:

  • OPM Global Quality Companies, en global aktiefond
  • OPM Listed Private Equity, som investerar globalt i börsnoterade private equity-bolag
  • OPM Vega, en fond-i-fond som investerar i globala hedgefonder.

Både Global Quality Companies och Listed Private Equity har fem stjärnor – högsta betyg – hos Morningstar.

I och med förvärvet anställs också fondernas förvaltare Simon Reinius, Tom Berggren och Emanuel Furubo, samt kundansvarige Elias Cicek.

”De här fonderna är aktivt förvaltade, de investerar i fokuserade portföljer med kvalitetsbolag och har en ambitiös inställning i hållbarhetsfrågor, och passar därmed väl in i vår filosofi. Fonderna är också globala, och stärker därmed Carnegie Fonders befintliga erbjudande av fonder inriktade på andra marknader än den svenska och nordiska”, säger Hans Hedström, vd Carnegie Fonder.

Säljare av OPM-fonderna är CAAM Fund Services, liksom Carnegie Fonder en del av Carneo – Nordens största fristående grupp av kapitalförvaltare.

Simon Reinius.

”Det här känns jätteroligt. Hos Carnegie Fonder blir vi en del av ett starkt varumärke med etablerade distributionskanaler inom samtliga kundsegment. Genom att bli en del av en större organisation får vi skalfördelar och kan i ännu högre grad fokusera på förvaltning och innovation som vi brinner för. Nu ser vi fram mot att välkomna fler andelsägare”, säger Simon Reinius, förvaltare och grundare av OPM.

De förvärvade fonderna har ett förvaltat kapital på cirka 4 miljarder kronor, per den 31 oktober 2020. Carnegie Fonder hade vid samma tid 86 miljarder i förvaltat kapital.

I samband med affären, som inväntar Finansinspektionens godkännande, kommer varumärket OPM att avvecklas och fonderna byta till Carnegie-namn.

Fler artiklar

Anna Strömberg ny hållbarhetsansvarig och fondförvaltare

Anna Strömberg ny hållbarhetsansvarig och fondförvaltare

Anna Strömberg har rekryterats som hållbarhetsansvarig på Carnegie Fonder, och som förvaltare av fonden Tillväxt Sverige, Sveriges första Svanenmärkta fond. ”Anna Strömberg är en rutinerad förvaltare som dessutom har spetskunskap...

Erik Amcoff 20 november 2020
EU:s nya Taxonomi – ett gemensamt språk om hållbarhet

EU:s nya Taxonomi – ett gemensamt språk om hållbarhet

Det talas allt mer om EU:s nya taxonomi. Det handlar om hur vi definierar hållbarhet, vilket ska göra det enklare för fondförvaltare och sparare att investera i hållbara bolag och...

David Östman 17 november 2020
Guld till Carnegie Fonder

Guld till Carnegie Fonder

Carnegie Fonder tar hem förstaplatsen i Kantar Sifos undersökning Fund Distributors & Selectors. Distributörer och analytiker prisar Carnegie Fonders varumärke, säljare, förvaltare, administration och hållbarhetsarbete. När beslutsfattare inom fonddistribution och...

Erik Amcoff 12 november 2020