Stäng
Språk
Meny

Carnegie Fonder övertar globalfond

Carnegie Fonder har kommit överens med Pandium Capital AB om att ta över aktiefonden Pandium Global och anställa dess förvaltare, Mikael Tarnawski-Berlin. ”Mikael har bevisat sin skicklighet som förvaltare och har en investeringsfilosofi som stämmer väl överens med vår. Med Pandium Global får vi en fond som många av våra kunder efterfrågar”, säger Carnegie Fonders vd Hans Hedström.

Hans Hedström, vd Carnegie Fonder.

Pandium Global är en global aktiefond som startade 2014. Fonden har fyra stjärnor hos Morningstar och har samma investeringsfilosofi som Carnegie Fonder: fokuserad värdeförvaltning.

”Vi har under en tid analyserat möjligheterna med en global aktiefond för att komplettera våra befintliga aktie- och räntefonder som är inriktade på Sverige, Norden och tillväxtmarknaderna. Genom att ta över Pandium Global får vi inte bara en duktig förvaltare, utan också en etablerad fond med god historisk avkastning”, säger Hans Hedström.

Pandium Global förvaltas av Mikael Tarnawski-Berlin, som också är största ägare i Pandium Capital AB. Det förvaltade kapitalet uppgår till 81 miljoner kronor. Sedan start har fonden avkastat i genomsnitt 12,5 procent per år.

Mikael Tarnawski-Berlin.

”Carnegie Fonder är en av marknadens främsta kapitalförvaltare och har samma syn på långsiktighet, stock picking och risk som jag. Dessutom lyckas Carnegie Fonder kombinera den större aktörens stabilitet med den mindre aktörens självständighet, och sammantaget är jag övertygad om att Carnegie Fonder är rätt hemvist både för mig och för Pandium Globals andelsägare”, säger Mikael Tarnawski-Berlin.

Pandium Global är en specialfond (AIF) men ska i Carnegie Fonders regi omvandlas till en vanlig UCITS-fond som är öppen för en bredare grupp av sparare. Överlåtelsen av förvaltningen av Pandium Global, liksom namnbyte och ombildning av fonden från en specialfond till en UCITS-fond, är föremål för och villkorad av Finansinspektionens godkännande. Processen förväntas vara klar efter sommaren.

Fler artiklar

Sju förvaltare listar tio aktiefavoriter

Sju förvaltare listar tio aktiefavoriter

Vem bryr sig om höstmörkret när det finns så många spännande börsbolag? Vi bad några förvaltare att lyfta fram en varsin aktuell favoritaktie. Viktor Henriksson, Carnegie Micro Cap AQ Group...

Erik Amcoff 18 november 2019
Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Hållbarhetsfrågorna står alltmer i fokus. Frågorna är sällan nya för oss då det alltid varit viktigt för oss att investera i företag långsiktigt och med begränsat risktagande. Därigenom har vi...

Hans Hedström 1 oktober 2019
Varför ser koldioxidavtrycken ut som de gör?

Varför ser koldioxidavtrycken ut som de gör?

Carnegie Fonder rapporterade per årsskiftet 2016 aktiefondernas koldioxidavtryck för första gången. För att göra det tar vi hjälp av en extern leverantör, Trucost som ägs av Standard & Poor’s. Mellan...

David Östman 29 augusti 2019