Stäng
Språk
Meny

Carnegie Fonders boktips för börsnördar i juletider

“Read 500 pages every day. That’s how knowledge works. It builds up, like compound interest. All of you can do it, but I guarantee not many of you will do it.”

Med det tipset från Warren Buffett – världens främste investerare – lämnar vi över ordet till några av Carnegie Fonders förvaltare och deras boktips inför julhelgerna:

Personal History, av Katharine Graham

Alfred A. Knopf 1997
Katharine Graham

”1963, när Katharine Graham tog över ledarskapet i Washington Post, var det ovanligt med arbetande kvinnor, särskilt på ledande positioner.

Denna självbiografi beskriver hennes resa och historien om hur Washington Post, inte minst med bevakningen av Pentagon Papers och Watergate-skandalen, blev den viktiga tidning den är idag, långt innan Amazons grundare Jeff Bezos tog över som ägare.

Några andra boktips är:

Bad Blood, Secrets and lies in a Silicon Valley startup, historien om en av de största bluffarna på senare år, Theranos. Grundaren Elizabeth Holmes lyckades få in 700 miljoner dollar i riskkapital och bolaget värderades till 90 miljarder kronor. Synd bara att bolagets produkt var påhittad…

The Man Who Solved the Market om mattegeniet Jim Simons som byggde upp Renaissance Technologies till den mest framgångsrika kvantfonden.

Endurance: Shackleton’s Incredible Voyage, om Ernest Shackletons olycksdrabbade expedition till Antarktis. I en tid före mobiltelefoner, räddningshelikoptrar och Gore-tex fastnade Ernest och hans män på Antarktis efter att deras båt gått sönder. Den långa färden till räddningen är så osannolik att den låter påhittad. Innehåller värdefulla lärdomar om ledarskap och gruppdynamik.”

– Mikael Tarnawski-Berlin, förvaltare Carnegie Global.


Svälten, av Magnus Västerbro

Albert Bonniers Förlag 2018

”Det här är bland de bästa och kanske historiskt viktigaste böckerna om Sverige som kommit ut i modern tid. Svälten fångar en väldigt tuff period i Sveriges historia.

Kylan som slog till i slutet av 1860-talet och torkan året därpå, vilket innebar att all skörd slog fel och Sverige i princip drabbades av svält och en naturkatastrof, och det politiska systemet som inte kunde hantera det. Det här var också en av anledningarna till massemigrationen till Amerika och flera förändringar av det svenska politiska systemet.

På ett sätt skildrar boken en mörk period av Sverige, men ljuset träder också fram när man inser att vi på hundra år går från att vara ett av Europas fattigaste länder till ett av de rikaste.

På så sätt vill jag tro att alla dagens problem med miljön, klimatet och integrationen kommer att lösas kommande år, även om det stundtals ser mycket tufft ut. När det väl gäller är människan handlingskraftig och innovativ”

– Simon Blecher, förvaltare Carnegie Sverigefond och Carnegie Spin-Off


You can be a stock market genious, av Joel Grenblatt

Prentice Hall & IBD 1999

”Den här boken skiljer sig från de flesta andra investerarböcker genom att fokusera på olika så kallade specialsituationer, inte minst spin-offs. Innehåller många konkreta exempel. Låt dig inte avskräckas av den fjantiga titeln, flera av personerna som porträtteras i ”The Big Short” och kom ur finanskrisen som vinnare hyllar den här boken. Och författaren själv är en mångårig och mycket framgångsrik förvaltare.”

– Mattias Montgomery, assisterande förvaltare Carnegie Spin-Off


Du sköna nya värld, av Aldous Huxley, och 1984, av Georg Orwell

Chatto & Windus‎, 1932, respektive Secker & Warburg, 1949

”Båda är klassiska dystopiska böcker som handlar om utvecklingen i ett fiktivt samhälle i framtiden. Genom att läsa om dessa böcker kan man kanske få en viss insikt om utvecklingen i det kinesiska
samhällsbygget i dag.”

– Gunnar Påhlson, förvaltare Carnegie Asia och Carnegie Indienfond


Fooled by Randomness, av Nassim Nicholas Taleb

Random House, 2001

”En bok som jag rekommenderar för de som inte är så bevandrad inom statistik och sannolikhet. Investerare kommer alltid att behöva förhålla sig till slumpmässiga utfall. Denna bok tar upp hur man kan förhålla sig till sannolikheter och då framför allt i investeringssammanhang.

En bok som påminner en om att vara långsiktig i sina placeringar och ödmjuk i perioder av framgång, likväl en förståelse för motgångar som kanske inte har så mycket att göra med att man tagit ”fel beslut”, utan snarare att vissa slumpmässiga faktorer inte gick din väg.”

– Magnus Gustafsson, förvaltare Carnegie Total, Total plus och Multi

”Mild framgång kan förklaras av kompetens och erfarenhet. Vild framgång är hänförlig till varians.” – Nassim Nicholas Taleb

Li Ka Shing: The Biography av Anthony B. Chan

Oxford University Press, 1997
Foto av EdTech Stanford University School of Medicine.

”En intressant biografi om Li Ka Shing som föddes i slutet på 1920-talet i Kina och växte upp under väldigt modesta förhållanden. Han byggde upp en av Asiens största företagsgrupper, CK Holdings, med start i Hongkong på 1950-talet.

Detta under en tid som staden fortfarande var en brittisk koloni och upplevde en kraftig ekonomisk tillväxt under andra halvan av 1900-talet.

Boken är dels en intressant skildring ur entreprenöriellt perspektiv, dels en spännande beskrivning om hur Hongkong utvecklades under denna tid vilket i sin tur ger perspektiv på nutidens händelser i staden.”

– Karl Norin, analytiker


Till världskapitalismens försvar, av Johan Norberg

Timbro, 2001

”Johan Norberg skrev den här boken för snart 20 år sedan, men det är en bok som säkert kan vara intressant att läsa på nytt. Till världskapitalismens försvar lyfter bland annat fram globaliseringen och de positiva effekterna av frihandel, vilket känns än mer aktuellt i dag i tider av globala handelshinder och protektionism.”

– Mikael Engvall, förvaltare Carnegie Investment Grade och Carnegie Likvidtetsfond

Fler artiklar

Hållbarhetsrapport 2022

Hållbarhetsrapport 2022

Sedan starten 1988 har vi på Carnegie Fonder ägnat oss åt aktiv förvaltning, långsiktiga investeringar och ansvarsfullt ägande. I dag förvaltar vi nära 90 miljarder kronor åt över en halv...

Kristina Flintull 16 juni 2022
Ny huvudägare – Carnegie Fonder flyttar hem till Carnegie Holding igen

Ny huvudägare – Carnegie Fonder flyttar hem till Carnegie Holding igen

Carnegie Holding avser att förvärva Carnegie Fonder. Därmed är Carnegie Fonder tillbaka i samma ägarstruktur som rådde till 2016. Carnegie Holding AB (”Carnegie”) avser förvärva Carnegie Fonder från bolagets nuvarande...

Erik Amcoff 31 maj 2022
”En trygg grundsten i långsiktigt sparande”

”En trygg grundsten i långsiktigt sparande”

På 40 snabba sekunder beskriver Simon Reinius målsättningen för Carnegie Global Quality Companies som investerar i precis vad fondnamnet är, globala kvalitetsbolag.

Simon Reinius 19 maj 2022