Stäng

Carnegie Global: Fem bolag vi gillar

Carnegie Global investerar långsiktigt i bra bolag, som har en bra ledning och som är lågt värderade. Här ger förvaltaren Mikael Tarnawski-Berlin fem exempel på bolag fonden har investerat i.

Alphabet

Mikael: ”Alphabet äger Google, YouTube och andra dominerande tjänster inom sina segment. Ett ovanligt stabilt och välskött bolag med starka konkurrensfördelar. Efter justeringar värderas Alphabet i nivå med marknaden trots avsevärt bättre långsiktig potential.”

Auto Nation

”USA:s största återförsäljare av bilar. Mindre konjunkturkänsligt än vad man kan tro givet att service- och

finansintäkter står för majoriteten av intjäningen. Väldigt välskött med god kapitalallokering. Handlades vid investeringen till 10x normaliserad vinst och över 8% direktavkastning (återköp).”

Markel

”Ett ovanligt försäkringsbolag. Tjänar pengar på både försäkringar och investeringar. Har lyckats öka substansvärdet med 17% per år senaste 22 åren. Undervärderas ständigt eftersom marknaden bara ser 1-2 år framåt. Vi investerade till 1.2x substansvärdet eller under 10x normaliserade vinsten.”

MTY Food Group

”Kanadensiskt bolag som äger 70-tal olika restaurang franchisekoncept. Bra modell som genererar starkt kassaflöde. Grundaren och största ägaren är en av de duktigaste i branschen. Trots att MTY slagit Google i avkastning senaste 20 åren så värderades det till 12x gånger vinsten när vi köpte.”

Rolls Royce

”Ledande tillverkare av flygplansmotorer. Har en orderstock som sträcker sig tio år framåt. Varje såld motor ger lönsamma serviceintäkter i 10-15 år. Har misskötts i åratal. Vi investerade efter att nya VD:n kom 2015. Är, trots en 50%-ig värdeökning, fortfarande väldigt undervärderat.”

Läs mer om Carnegie Globals förvaltningsfilosofi: Så hittar Carnegie Global vinnarna.

Kort om fonden

Startdatum: Fonden startade 2014 som Pandium Global, men förvaltas från och med den 3 september 2018 av Carnegie Fonder och heter Carnegie Global.

Isin: SE0005703766

Riskklass: 5 av 7

Förvaltningsavgift: 1,55%

Minsta engångsinsättning/månadssparande: Ingen gräns

Läs mer i fondens faktablad, produktblad och broschyr

Mer om fonden

Global A

Carnegie Global är en aktivt förvaltad aktiefond för dig som vill spara långsiktigt i några av världens bästa bolag. Målet med Carnegie Global är att den ska fungera som bas...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

”Saas-modellen är en av världens bästa affärsmodeller”
Carnegie Global

”Saas-modellen är en av världens bästa affärsmodeller”

Under juni sjönk Carnegie Global med -0,5 procent. Då vi inte gjort några ändringar i portföljen tänkte jag passa på att berätta mer om Salesforce (CRM) som vi köpte i...

Mikael Tarnawski-Berlin 6 juli 2020
Inditex och Mastercard – Investeringar i långsiktiga vinnare
Carnegie Global

Inditex och Mastercard – Investeringar i långsiktiga vinnare

Vi har investerat i Inditex, bolaget bakom klädkedjan Zara. Detta är min första investering i detaljhandel på väldigt lång tid. Jag tror att de flesta detaljhandlare kommer få det väldigt...

Mikael Tarnawski-Berlin 3 juni 2020
Två nya innehav
Carnegie Global

Två nya innehav

April blev Carnegie Globals bästa månad någonsin med en uppgång på 14,7 procent. Det rekordet underlättades såklart av att föregående månad var fondens sämsta månad någonsin. De största bidragsgivarna var...

Mikael Tarnawski-Berlin 7 maj 2020