Stäng
Språk
Meny

Carnegie Rysslandsfond – vanliga frågor och svar

Denna text uppdateras.

På grund av Rysslands krig i Ukraina är Carnegie Rysslandsfond stängd för handel. När handeln kan återupptas kommer det endast vara möjligt att sälja fondandelar, inte att köpa nya.

Det är en unik situation och vi har inte svar på allt, men nedan försöker vi ändå besvara några vanliga frågor.

Har Moskvabörsen öppnat? Betyder det att också Carnegie Rysslandsfond öppnar för handel?

Torsdagen den 24 mars öppnade Moskvabörsen, men endast för ryska investerare. Utlänningar får ej handla. Det innebär att Carnegie Rysslandsfond ej kan öppnas för handel. Vi följer utvecklingen och öppnar handeln så snart det är praktiskt möjligt.

Varför har Carnegie Rysslandsfond stängt?

Ryssland har stängt Moskvabörsen för utländska investerare. Dessutom har Rysslands centralbank infört ett förbud för utlänningar att sälja ryska värdepapper. Det innebär att vi inte kan sälja ryska aktier, och därmed kan vi inte heller handla med andelar i Carnegie Rysslandsfond. När en fond är stängd för handel kan ingen köpa eller sälja sina fondandelar.

Kan jag lägga en order?

Carnegie Rysslandsfond är stängd för handel och vi tar inte emot nya order. Eventuellt månadssparande i Carnegie Rysslandsfond annulleras och det belopp som dragits från ditt bankkonto kommer att returneras (gäller dragningar som gjorts den 28 februari 2022).

Kan jag makulera en lagd order?

Kontakta oss på nummer 08-12 15 50 00 så hjälper vi dig med det. (Gäller om du sparar i konto hos oss på Carnegie Fonder.)

Betalar jag fortfarande förvaltningsavgift för Carnegie Rysslandsfond?

Nej, per den 28 februari och tills Carnegie Rysslandsfond öppnar för handel kommer vi inte att ta ut en avgift i fonden.

När öppnar handeln igen?

Det vet vi inte och det är inget vi kan påverka. Vi följer utvecklingen och öppnar handeln så snart det är praktiskt möjligt. Den dag handeln kan återupptas kommer det enbart att vara möjligt att sälja fondandelar, inte att köpa. Det gäller både nya och befintliga andelsägare.

Vad kommer värdet att vara när handeln öppnar igen?

Det vet vi först när handeln öppnar och köpare och säljare kan mötas på ett ordnat sätt.

Vad gör ni nu?

Vi utreder nu Carnegie Rysslandsfonds framtid. En eventuell förändring av fonden kan dock inte ske så länge marknaden är stängd och den ryska centralbanken förhindrar utländska investerares försäljningar. Vi är inställda på att detta kan ta tid och följer utvecklingen noggrant.

Carnegie Rysslandsfond i media:

24 februari, Dagens Industri: ”Vad som helst kan hända”

25 februari: Dagens Industris intervju med Fredrik Colliander, som förvaltat fonden sedan 2000.

3 mars: ”Ryssarna själva måste göra sig kvitt Putin” – Fredrik Collianders krönika om situationen i Ryssland och Ukraina

17 mars: ”Svenska miljarder i ryska bolag” – Fredrik Colliander i SVT

 

Hur kan ni ha en Rysslandsfond i detta läge?

Carnegie Rysslandsfond startade 1997, när Sovjetunionen hade kollapsat och det fanns hopp om att Ryssland skulle utvecklas till en modern demokrati med framgångsrika företag. Många ryska företag har också utvecklats enormt och blivit mycket välskötta, hållbara och konkurrenskraftiga. Ryska staten – med Putin i spetsen – har däremot blivit allt mer auktoritär och repressiv.

Vårt uppdrag är att investera andelsägarnas pengar i välskötta ryska bolag, men Putins agerande i Ukraina har ställt allt på ända. Nu väntar vi på att handeln på Moskvabörsen kommer igång, och hoppas på att Putin stoppas.

I dag utgör Carnegie Rysslandsfonden en mycket liten del av Carnegie Fonders verksamhet, som domineras av aktie- och räntefonder inriktade på svenska och nordiska bolag.

 

Situationen är unik och vi har tyvärr inte svar på alla frågor, men kontakta gärna våra kundspecialister om du har ytterligare funderingar.

  • Telefon: 08-12 15 50 00
  • Mejl: spara@carnegiefonder.se (Ange gärna ditt telefonnummer när du mejlar, så att vi kan höra av oss

Mer om fonden

Carnegie Rysslandsfond A

Carnegie Rysslandsfond är stängd för nya insättningar På grund av kriget i Ukraina är Moskvabörsen stängd för handel, och därmed är också Carnegie Rysslandsfond stängd för handel. Den dag handeln...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Förvaltarna om börsoron: ”Konjunkturen är stark och bolagsvinsterna ökar”

Förvaltarna om börsoron: ”Konjunkturen är stark och bolagsvinsterna ökar”

Stigande inflation och ett Ryssland i full stridsutrustning skakar om finansmarknaderna. Så vad händer nu – fortsatt oro och börsnedgång eller mer optimism och en vändning uppåt? Vi samlade tre...

Erik Amcoff 23 februari 2022
Hård attityd mot Ryssland

Hård attityd mot Ryssland

Januari månad gick för Rysslands del helt i geopolitikens tecken. Det spända läget mellan Ryssland å ena sidan och Ukraina och västmakterna å andra försämrades ytterligare. Ryssland har försökt föra...

Fredrik Colliander 3 februari 2022
Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Hållbarhetsfrågorna står alltmer i fokus. Frågorna är sällan nya för oss då det alltid varit viktigt för oss att investera i företag långsiktigt och med begränsat risktagande. Därigenom har vi...

Hans Hedström 1 oktober 2019