Stäng

Centralbankerna trycker pengar och börsen stiger

”Don’t fight the Fed” som man brukar säga. De asiatiska marknaderna utvecklades starkt i juni. Carnegie Asia steg i värde med 8,2 procent. Facit för första halvåret blev en nedgång i fondens värde med 6,4 procent.

Börsen fokuserar på att länderna runt om i världen öppnar upp efter corona-lockdown, och att ekonomin återgår till det normala. Risken för bakslag är uppenbar och i Kina blev man tvungen att stänga ned delar av Peking av denna anledning.

”Det faktum att både JD.com och Netease nu noterats på Hong Kong börsen minskar inte intresset. Alibaba noterades i Hong Kong redan i november förra året.”

Kinas PMI utvecklades bättre i juni och även fastighetsförsäljningen för första halvåret var över förväntan trots två förlorade månader i februari och mars. Det är främst internet- och teknologibolag som leder börsuppgången. Tencent, Alibaba, JD.com och NetEase har alla visat ökad omsättning under första halvåret. Digitala affärsmodeller har klarat sig bäst under nedstängningen. NetEase utvecklar mobilspel för den kinesiska marknaden men erbjuder även utbildning online. När skolorna varit stängda har denna verksamhet vuxit snabbt. Det faktum att både JD.com och NetEase nu noterats på Hong Kong börsen minskar inte intresset. Alibaba noterades i Hong Kong redan i november förra året.

Kinas 14:e femårsplan sjösätts i november. Bristen på stimulansåtgärder i år i Kina är något som förvånat många. Nästa år är det jubileum i Kina. Kommunistpartiet som bildades 1921, firar 100 år. Med all säkerhet kommer Xi Jinping, som också har behov av att försvara sin ledarposition, att blåsa på med stora ekonomiska stödpaket inför 100- årsdagen. Detta förklarar också Xi Jinpings behov av att skapa ordning och reda i Hong Kong, genom införandet av en ny säkerhetslagstiftning. Xi Jinping har inte råd med fler bakslag nu utan behöver visa styrka internt för att säkra fortsatt maktinnehav efter kongressen i november 2022, då det gått tio år sedan han valdes till president.

Det saknas dock inte saker att oroa sig för om man är lagd åt det hållet. Eskalerande virusfall både i USA och Indien, gränskonflikt mellan Kina och Indien, upptrappad handelskonflikt mellan USA och Kina med svartlistning av kinesiska företag som ägs av staten, (militären), samt ny säkerhetslagstiftning i Hong Kong.

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Största innehavet briljerar
Carnegie Asia

Största innehavet briljerar

Svagare dollarutveckling, upptrappning av retoriken mellan USA och Kina, avseende handelskonflikten, samt ohejdad virusspridning i USA innebar en sidledes utveckling i juli för de asiatiska marknaderna. Värdet för Carnegie Asia...

Gunnar Påhlson 3 augusti 2020
Världens ögon fortsatt på Kina och Hong Kong
Carnegie Asia

Världens ögon fortsatt på Kina och Hong Kong

De asiatiska marknaderna utvecklades något svagare i maj. Carnegie Asia föll i värde med 4,2 procent under månaden. Marknaderna föll inte så mycket i lokal valuta. I princip hela nedgången...

Gunnar Påhlson 8 juni 2020
Kina 95 procent normalt
Carnegie Asia

Kina 95 procent normalt

De asiatiska marknaderna återhämtade sig i april efter ett rekordstort fall i mars. Carnegie Asia steg i värde med 4,8 procent under månaden. Det har nu gått över tre månader...

Gunnar Påhlson 6 maj 2020