Stäng
Språk
Meny

CF THOR – Ett unikt verktyg för hållbarhetsanalys

Carnegie Fonder investerar i värdebolag som ska vara undervärderade och välskötta – och hållbara. Analysen görs i CF THOR, berättar förvaltaren Simon Blecher.

Simon Blecher använder CF THOR i sin förvaltning.

Klimatförändringar, resursbrist, hårdare lagstiftning och högre förväntningar från omvärlden är några av de ESG-relaterade megatrender som sveper fram över världen.

Bolag som inte hänger med i utvecklingen riskerar att bli frånåkta och straffade, medan de som agerar långsiktigt kommer ut som vinnare. Syftet med CF THOR är att hitta bolag som är framtidssäkrade.

–Med CF THOR analyserar vi både risker och möjligheter. Många bolag är nämligen bra på att ta fram miljövänliga och resurseffektiva lösningar, vilket är mycket konkurrenskraftigt, säger Simon Blecher, förvaltare på Carnegie Fonder sedan 2006.

Simon ger ett enkelt exempel.

–Holmen är en av Sveriges största skogsägare, och skog är verkligen framtiden. Svensk skog ger både miljövänliga alternativ till plastförpackningar, hållbart byggnadsmaterial och bioenergi, och binder koldioxid medan den växer. Dessutom har Holmen en av världens mest lönsamma kartongfabriker i Iggesund, där bland annat Apples lyxiga Iphone-förpackningar tillverkas. Sen skadar det förstås inte att Holmen är lågt värderat.

 

Simon och hans kollegor tar inte in något bolag i fonderna utan att först analysera dem med CF THOR, där man tittar på 100 frågor om allt från styrelsens sammansättning och ersättning till utsläpp och resurshantering.

De 100 kontrollpunkterna i CF THOR består av 31 kvalitativa och 69 kvantitativa frågor. Dessutom identifieras företagens de facto-arbete med ”SDG:erna” – de 17 Globala Mål som FN har satt upp till år 2030.

–För oss på Carnegie Fonder handlar hållbarhet om två saker. Dels vill vi bidra till en bättre värld genom att inte stödja verksamheter som inte tar ansvar, dels vill vi undvika onödiga risker och därmed skapa en god avkastning för alla som investerar i våra fonder. De här två frågorna går hand i hand. Företag som inte sköter sig riskerar att dra på sig enorm badwill och stora kostnader, tillägger Simon.


Vad står egentligen CF THOR för?

T angible – Vi analyserar konkreta risker och möjligheter
H olistic – Vi tittar på både finansfrågor och på ESG-aspekter
O riginal – Vi gör vår egen analys. Alltid
R ealistic – Analysen bygger på objektiva data och rimliga antaganden


Mer om fonden

Carnegie Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Sandvik, Skanska och ABB bland de största bidragsgivarna
Carnegie Sverigefond

Sandvik, Skanska och ABB bland de största bidragsgivarna

Trots omfattande spridning av den nya Omikron-varianten av viruset och nya nedstängningar så bjöd december på det sedvanliga tomtenisserallyt. Sverigefonden steg under december med Sandvik, Skanska och ABB bland de...

Mattias Sjödin 4 januari 2022
Volatil november
Carnegie Sverigefond

Volatil november

Ser man endast på start och slutpunkt för november var rörelser i index relativt måttliga från 1/11-30/11, men under månaden skedde dock desto mer. Vi upplevde dramatiska ökningar i europeiska...

Mattias Sjödin 6 december 2021
Månaden bjöd både på nedgång och uppgång
Carnegie Sverigefond

Månaden bjöd både på nedgång och uppgång

I oktober såg vi tredje kvartalets rapporter rulla ut, månaden bjöd också på först en något negativ marknadsutveckling för att senare utvecklas riktigt starkt, framför allt i de bredare indexen...

Mattias Sjödin 2 november 2021