Stäng

Cloetta: nytt innehav i Carnegie Micro Cap

Stockholmsbörsens breda index steg med 2,8 procent i maj, de små bolagen hade en något svagare månad efter ett urstarkt april och Carnegie Micro Cap Index ökade med 0,4 procent. Fonden backade med 0,4 procent. Sedan årsskiftet är fonden upp 16,7 procent vilket är bättre än jämförelseindex.

Efter att rapporterna för årets första kvartal passerat revy i april skiftades i maj återigen fokus till makroekonomiska indikatorer i allmänhet och kanske i synnerhet räntan och inflationen.

Covidrelaterad data i Europa har äntligen börjat visa på rejäla framsteg. Vaccinationstakten är hög och antalet smittade samt intensivvårdade sjunker brant. Här hemma i Sverige konstaterar FHM att utvecklingen är mer positiv än deras förväntningar.

Naturligtvis glädjande. Delvis i spåren av positiva coronanyheter har vi adderat två nya innehav till portföljen i april och maj. Duni är en av börsens stora coronaförlorare. Flertalet av bolagets produkter har en koppling till uteätande samt festligheter och den geografiska exponeringen har inte heller varit gynnsam. På sikt tror vi att uteätartrenden, som varit så jobbig för Duni under pandemin, kommer att fortsätta att gynna bolaget. Bolagets snabbväxande BioPak-division som står för en tredjedel av omsättningen fokuserar på miljövänliga förpackningslösningar och här ser vi stora värden. I takt med att återöppningen tar fart tror vi att så även blir fallet för bolagets lönsamhet och i ljuset av det är värderingen attraktiv. Bolagets aktiekursutveckling lämnade en del övrigt att önska även innan pandemin men vi ser ett bolag som sannerligen inte sitter på händerna. Kostnader kapas och strategiska satsningar på framtida tillväxtområden genomförs.

Vi har också tagit in Cloetta som ett nytt innehav i fonden. Man kanske skulle kunna tro att vi tröstat oss med sötsaker under pandemin, men så har icke varit fallet. Konsumenterna har, egentligen utan anledning, varit rädda för lösgodiset under pandemin. Och en stor del av godisinköpen sker då vi är i rörelse, på en bensinmack, vid biografen, på väg till fotbollsmatchen, på flygplatsen osv. Gissningsvis spontanköper vi också mer godis fysiskt i matbutiken är på den elektroniska dito. Bolaget har gjort det bra under pandemin och parerat så gott de kunnat på kostnadssidan, vilket borgar för en god vinstutveckling då samhället återgår till det normala. Bolaget har en strukturell utmaning med den svaga lönsamheten inom lösgodisverksamheten men vår bedömning är att bolaget sannerligen vill återkomma till full styrka efter pandemin.

Vi har ökat innehavet i Instalco i maj. Bolagets rapport för årets första kvartal fick ett njuggt mottagande. Försäljningstillväxten nådde inte riktigt upp till analytikernas förväntningar. Vi väljer istället att fokusera på den urstarka orderingången. Orderingång idag blir som bekant försäljning imorgon. Vidare valde den framgångsrike grundaren och VD Per Sjöstrand av avisera sin avgång. Vi är stora anhängare till Per, men det är vi också tillRobin Boheman som kliver upp ett pinnhål från sin roll som CFO till att bli VD. Vi känner oss trygga med den överlämningen. Alla signaler vi får tyder på en fortsatt stark marknad för bolaget och i sedvanlig stil slog bolaget till med ännu ett förvärv i maj då bolaget Rörmokaren i Norrköping förvärvades. Vi tror på ett starkt 2021 för Instalco.

 

Mer om fonden

Carnegie Micro Cap

Carnegie Micro Cap investerar långsiktigt i mindre bolag som är välskötta, framtidssäkrade och har en stark marknadsposition. Bolagen är svenska och har ett marknadsvärde på upp till 10 miljarder kronor....

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Update: Carnegie Micro Cap juni 2021
Carnegie Micro Cap

Update: Carnegie Micro Cap juni 2021

Med en gedigen bolagsanalys som grund investerar förvaltaren Viktor Henriksson i 25-30 Micro Cap-bolag som alla visar upp bra lönsamhet, stabil tillväxt och har en värdering som vi är trygga...

Viktor Henriksson 10 juni 2021
”När bra bolag med attraktiva värderingar slår förväntningarna brukar kursreaktionen bli positiv”
Carnegie Micro Cap

”När bra bolag med attraktiva värderingar slår förväntningarna brukar kursreaktionen bli positiv”

Stockholmsbörsen steg med 3,7 procent i april. De mindre bolagen tog igen en del av storbolagens försprång i år och småbolagsindex steg med 7,8 procent, microcapindex steg med 7,1 procent....

Viktor Henriksson 4 maj 2021
MC-tillbehör online, med god lönsamhet
Carnegie Micro Cap

MC-tillbehör online, med god lönsamhet

Stockholmsbörsen steg i mars med 8,2 procent, småbolagsindex ökade med 4,9 procent. Carnegie Micro Cap steg med 5,4 procent. I mars deltog Carnegie Micro Cap i börsintroduktionen av Pierce Group....

Viktor Henriksson 7 april 2021