Stäng

Dagligvaror i fokus under indisk ”lock down”

Nudlar ”bunkras” i karantän

Den indiska marknaden fick i mars sin kraftigaste nedgång på kort tid sedan den globala finanskrisen 2008. Carnegie Indienfond föll i värde med 19,2% under månaden.

Sedan toppnoteringen den 17 januari har börsen i Indien fallit med 31%. Indien har haft ett antal kraftiga korrigeringar de senaste fem åren. Narendra Modis ekonomiska reformer har skapat turbulens när Indien genomfört valutareformer, infört nationell moms eller genomgått stålbad i finanssektorn. Vi får dock gå tillbaka till 2008 för att hitta ett lika stort kursfall som nu. Under den globala finanskrisen föll börsen i Indien med närmare 60%, men det tog ett helt år. Oron kring corona viruset innebar en nedgång på över 30% på bara två månader.

Officiellt har Indien endast drygt 2000 fall av corona. Det förklarar inte nedgången. Mörkertalet är dock stort. Innan corona slog till befann sig Indien i en svacka för ekonomisk tillväxt med en förväntan om en cyklisk återhämtning för företagens vinster. Idag blir det scenariot svårt att uppnå på kort sikt.

Kina agerade snabbt och stängde ned och isolerade 60 miljoner människor i Hubei-provinsen den 23 januari. Två månader senare är de igenom den värsta krisen med endast ett fåtal nya fall. Indien agerade så sent som den 24 mars.

Modi beslutade om en ”lock down” för hela landet, 1,3 miljarder människor, i tre veckor för att förhindra smittspridningen. Huruvida denna strategi visar sig framgångsrik återstår att se. Effekten blir att ekonomin tvärstannar.

  • Bilförsäljningen i mars föll med 80%.
  • Försäljningen av luftkonditionering för Voltas riskerar att falla lika mycket om karantäntiden blir längre än en månad.
  • Bankerna riskerar att se både svagare utlåning och högre kreditförluster framöver.

Centralbanken agerade med sänkta räntor och regeringen kom med ett stödpaket, framförallt ägnat åt att hjälpa den fattiga delen av befolkningen.

För att minska konkursrisken för små och medelstora företag har man infört tre månaders anstånd med att betala sina lån. Bankerna får samtidigt anstånd med rapporteringen av kreditförluster. Som akutåtgärd är detta ok men det löser inte problemen på sikt.

Det som bidrog till att många kvalitetsbolag föll kraftigt i slutet av mars var att internationella investerare valde att gå ur den indiska marknaden helt när man blev riskaverta. Inhemska institutioner och fonder hade mycket kassa och var nettoköpare fram till mitten av månaden, sedan var pengarna slut och även de såg återlösen. Likviditeten i marknaden försämrades snabbt vilket gav betydligt lägre kurser. Börsmyndigheten införde sedan begränsningar för blankning vilket väntas minska volatiliteten i marknaden.

Förändringar i Carnegie Indienfond

I relativa termer är Carnegie Indienfond trots den stora nedgången under månaden defensiv. Fonden hade redan tidigare i år minskat exponeringen mot banker. Innehavet i Reliance halverades också.

Fondens innehav i Hindustan Unilever som säljer dagligvaror som livsmedel, tvål och schampo är mycket defensivt.

Även Nestle India håller emot i nedgången. Nestle säljer mjölkpulver, snabbnudlar och andra livsmedel. När indierna går i karantän bunkrar man ”Maggi noodles” och andra livsmedel som går att lagra. Både Asian Paint och läkemedelsbolaget Dr Reddy´s Laboratories har defensiv karaktär. Flertalet av fondens innehav är mycket välskötta och har låga skulder eller nettokassa.

Mer om fonden

Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Stark utveckling i Indien
Carnegie Indienfond

Stark utveckling i Indien

Den indiska marknaden steg kraftigt i september. Indienfonden steg i värde med 7,0 procent, varav en starkare utveckling för den indiska valutan svarade för drygt 4 procent. Det indiska samhället...

Gunnar Påhlson 5 oktober 2020
Snart full fart igen i Indiens bilindustri
Carnegie Indienfond

Snart full fart igen i Indiens bilindustri

Den indiska marknaden utvecklades positivt i augusti. Carnegie Indienfond steg i värde med 3,3 procent. Trots att antalet Covid-19-fall fortsätter att öka i oförminskad takt med cirka. 75 000 fall...

Gunnar Påhlson 2 september 2020
“En sidledes utveckling”
Carnegie Indienfond

“En sidledes utveckling”

Svagare dollarutveckling, upptrappning av retoriken mellan USA och Kina samt ohejdad virusspridning i USA innebar en sidledes utveckling i juli för den indiska marknaden Carnegie Indienfond steg marginellt i värde...

Gunnar Påhlson 3 augusti 2020