Stäng
Språk
Meny

”Det är superrea på vissa bolag”

”Vi kommer går stärkta ut ur det här”. Under måndagen anordnade vi en telefonkonferens med Simon Blecher, modererad av Emilie Fors, partneransvarig. Här följer ett kort referat, som kompletterar den intervju med Simon som gjordes förra veckan.
Frågor? Hör av dig till din kontaktperson!

Precis som alla andra är Simon Blecher, mångårig förvaltare av Carnegie Sverigefond och nya Carnegie Spin-Off, orolig för samhällsutvecklingen i coronatider. Antalet sjuka, döda och arbetslösa ökar och sjukvården kämpar för att hålla näsan över vattenytan.

”USA kommer bli ett helvete, ursäkta språket. Tyvärr kommer dödstalen att stiga och vi får några mörka veckor. Men när vi till slut ser att takten lugnar ned sig, som vi nu ser indikationer på i Italien, så kommer det kanske lugna ned sig. Man gör mycket rätt, man lappar och lagar.”

”Den första vågen av stimulanser har kommit från centralbankerna, vilket vi också har sett i Sverige, men framför allt från ECB och Fed. Vi kommer att få se en andra våg från politikerna, med enorma stödpaket. Jag tror att många flygbolag kommer att förstatligas. Det blir nedstängningar nu men sen måste det börja snurra med hjälp av olika former av helikopterpengar, kanske genom statliga köp av hotell- och restaurangbesök. Centralbankerna höll det hela uppe länge, men nu är det politikernas tur.”

Vilka jämförelser gör du med tidigare kriser?

”Varje kris är unik och man ska vara försiktig med att jämföra dem, men samtidigt ska man vara försiktig med uttrycket this time is different… Det som sticker ut jämfört med 2008 är att den här gången drabbas inte bara bankerna, utan hela samhället. Och den här gången är bankerna dessutom starkare än vad de var då. Det man framför allt kan lära sig av kriser är att man måste vara ödmjuk. Själv trodde jag till exempel inte att corona skulle kunna bli så stort som det faktiskt har blivit.”

”Globaliseringen är inte död, men kedjorna kommer att förändras och fler verksamheter och kommer att flyttas hem till Sverige. Vi kommer att tvingas ställa om ordentligt och många kommer kräva en större vårdapparat med fler vårdplatser, vilket kommer skapa inflation. Jobb kommer att flyttas hem från Sverige, massiva infrastrukturprojekt. På sikt kommer allt detta att skapa inflation, men jag är inte orolig för hyperinflation som vissa spekulerar i, för det hanterar centralbankerna.”

Vi har inte bara en coroanakris utan också oljepriskrasch. Hur mycket styr oljepriset?

”Jag investerar inte i olja och det känns förstås extra skönt nu, men när oljepriset kollapsar så kollapsar också börsen. Dels är det en väldigt kapitalintensiv industri som påverkar kreditmarknaden, vilket vi har sett i Norge, men det är också en stor industri med många anställda. Dessutom tvingas rika oljestater att vräka ut aktier när det går dåligt, så det är en dubbelt negativ effekt.”

”Men samtidigt, när oljepriset faller minskar också insatspriserna för många andra viktiga industrier, så det är förstås inte enbart negativt.”

Var vänder det först?

”Vi på Carnegie Fonder är mer bottom up än top down, men det är förstås positivt att Kina verkar vara på väg ut ur coronakrisen, och det kommer mycket positiva signaler också från Sydkorea. Därmed inte sagt att man nödvändigtvis ska springa och köpa kinesiska aktier, men det här gynnar förstås många svenska industribolag som har både försäljning och tillverkning i Asien.”

Hur stort blir fallet?

”Vem vet? Många akter är redan ned 50-60 procent. Vissa bolag ska säkert ned mer, men det är inte säkert att OMX ska ned mer. Men man måste vara ödmjuk. Ta Volvo, en av våra favoriter, som toppade på 170 i februari och nu handlas kring 95. Visst är det tvärstopp i världen, men Volvo ger en direktavkastning på 6 procent, trots att man drog tillbaka sin extrautdelning om 7,50 kronor per aktie. Vi kan också jämföra med 2008 då Volvo åkte ned till 28 kronor, men då hade bolaget 50 miljarder kronor i skuld. I dag har Volvo i stället 60 miljarder i kassa plus att de ställt in extrautdelningen. Tittar man EV/Sales så är Volvo faktiskt lägre värderat nu än efter kraschen 2008. Och bolaget är alltså i ett mycket starkare skick.”

”Vår filosofi, att investera i lågt skuldsatta bolag – value – kommer visa sig rätt i längden. Kursrörelserna nu är helt galna. Volatiliteten måste ned, precis som vid tidigare krascher. Efter ett tag lugnar det sig.”

När ska man våga gå in och köpa svenska aktier?

”Jag är ju alltid långsiktig och 100 procent investerad i mina bolag, men jag förstår förstås frågan. Jag skulle hålla utkik efter tre signaler. För det första måste volatiliteten minska. Nu har vi sett nedgångar och ibland uppgångar på 5-6 procent varje dag, och det måste normaliseras. När vi får några dagar med rörelser runt 1 procent så kan det vara ett tecken på att det värsta är över för den här gången.”

”Det gör sjukt ont just nu och det kommer att göra mer ont, men jag tror att vi kommer att hitta fantastiska möjligheter”

”För det andra måste vi se tecken på att coronavirusets spridning minskar, vilket vi som sagt fått från både Kina och till exempel Sydkorea, och kanske till och med Italien kan börja se ljuset snart. För det tredje vill jag se ännu fler och mycket större finanspolitiska stimulanser runt om i världen.”

Vilka sektorer och branscher blir vinnare framåt?

”Vi är inga läkemedelsinvesterare, men vi har Astra och Sobi via Investor. Jag tror mycket på Investor och även Kinnevik, som till skillnad från till exempel Latour och Lundbergs handlas med höga rabatter. Kinnevik äger Tele2 som kommer funka jättebra, men också Zalando som har det tufft nu, men om det är något som kommer funka framöver så är det näthandel. Kinnevik har också Mathem, och handlas till en rabatt på över 30 procent mot 12 för några veckor sedan.”

Fler aktier du tror på nu?

”Jag tror också att realtillgångar med låga skulder kommer att belönas. Fastigheter och skog. Holmen och SCA. Lifco har fått enormt med stryk, gått från 600 till 300, men de har en låg skuldsättning och kommer kunna göra förvärv. Och ta Essity, som går fantastiskt bra. Är det något som kommer att ligga i tiden ett bra tag så är det ju hygien, och där har Essity starka varumärken.”

”Det är också superrea på till exempel Electrolux som ingen vill ta i, och där har vi också ett exempel på bolag som gynnas av ett lägre oljepris. Eller ta Dometic som har halverats i värde: Dometic är förvisso skuldsatt, men när vi kommer ut ur krisen så kommer deras försäljning av kylskåp till husbilar att gå stark. Man ska också komma ihåg att Dometic historiskt varit bra på att hantera skulder. Jag tror Dometic kan tredubblas på ett par år, men på kort sikt kan det förstås fortsätta ned. Ett annat, mindre innehav är Nent, som påverkas av alla inställda events, men samtidigt ser vi hur tv-tittandet ökar. Det är spännande.”

Har du tagit in något nytt innehav?

”Nej, men vi kan konstatera att våra stora innehav har blivit större eftersom de har klarat sig lite bättre, relativt sett. Jag pratar framför allt om Essity och Holmen. På marginalen har vi ökat lite i ABB och jag håller lite extra koll på Skanska som precis sålde en stor fastighet i Polen. Bygg är intressant med alla infrastruktursatsningar som lär komma, och dessutom arbetar de utomhus. Securitas har tappat mycket på inställda evenemang, men de har en flexibel personalstyrka och kommer kunna bevaka till exempel sjukhus och gränser.”

Vad tittar du efter i din analys?

”Som alltid vill vi se välskötta, stabila bolag fina balansräkningar. Value helt enkelt. Sen vill jag nämna CF THOR, vårt analysverktyg för hållbarhetsfrågor som vi tog fram under 2019, där vi rankar och poängsätter alla bolag i ESG-frågor. För det är solklart att när vi väl kommer ut ur coronakrisen kommer hållbarhetsfrågor vara viktigare än någonsin. Vi tar inte in några nya innehav utan att först analysera dem med CF THOR, där vi tittar på 100 frågor om allt från styrelsens sammansättning och ersättning till utsläpp.”

Några avslutande ord?

”Det är klart vi är inne i en jobbig period, men vi kommer komma ur det här. Det gör sjukt ont just nu och det kommer att göra mer ont, men jag tror att vi kommer att hitta fantastiska möjligheter. Det här blir comeback för value – välskötta bolag med låga skuldsättningar. Vi kommer gå stärkta ut ur det här.”

Fler artiklar

Blecher i Di: ”Jag är rädd för att det kan sluta illa”

Blecher i Di: ”Jag är rädd för att det kan sluta illa”

I en intervju i Dagens Industri berättar Simon Blecher, förvaltare av Carnegie Sverigefond och Carnegie Spin-Off, om börsutvecklingen i höst, aktiers värderingar och småspararnas påverkan på marknaden. Blecher inleder med...

Madeleine Bergh 18 augusti 2020
Blecher: ”Vi blickar framåt”

Blecher: ”Vi blickar framåt”

Det har varit en turbulent tid, men förvaltaren Simon Blecher tittar framåt. Även årets andra kvartal kommer att vara en katastrof och säkerligen även kommande kvartal 2020. Men det är...

Kristina Flintull 27 april 2020
Blecher: ”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

Blecher: ”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

En global finanskris som inte går att stoppa. Coronakrisen är unik och förändrar stora delar av vårt samhälle i grunden. Men vi är långsiktiga ägare av välskötta bolag, och förr...

Kristina Flintull 17 mars 2020