Stäng

Diamantfynd säkrar Lucaras utdelning

Den sydafrikanska randen återhämtade sig med råge i januari efter decemberfallet. Valutan stärktes med hela 10 procent gentemot kronan vilket resulterade i att den sydafrikanska marknaden var Afrikas starkaste räknat i kronor och steg med hela 14 procent i januari.

Även den egyptiska marknaden gjorde bra ifrån sig med en uppgång om 12 procent. Framför allt var det respektive marknads tungviktarbolag, Naspers och CIB som steg och fick med sig index upp. I Sydafrika har generellt räntekänsliga bolag som banker gått bra i januari. Sydafrikanska ABSA steg extra mycket på nyheten att vd Maria Ramos går i pension i februari.

Sydafrikanska konsumentbolag har rapporterat försäljningssiffror över julhelgerna. Överlag är det tråkig läsning och de flesta redovisar lägre försäljning än många förväntat sig. Glädjande nog gick Foschini mot strömmen och överträffade förväntningarna, både försäljningen i Sydafrika, och i England och Australien.

Lucara Diamond hittade två stora diamanter under januari, en på drygt 100 karat och en på drygt 200. Det extra tillskottet som försäljningarna av dessa torde kunna resultera i ger stöd till förtroendet för bolagets utdelning.

I Nigeria har valretoriken hettat till på sista tiden och utgången av valet tycks osäkrare än något vi tidigare har upplevt. Aktiemarknaden har varit fortsatt svag och har varit en av Afrikas sämre marknader under månaden. Troligen kan det stabiliseras något när valutgången blir tydligare.

Februari blir en intressant månad med val i Nigeria, tydligare budgetförutsättningar i Sydafrika och många bolagsresultat som ska presenteras över hela kontinenten. Värderingarna är på många håll låga jämfört med de senaste åren.

Fler artiklar

Nytt diamantfynd för Lucara

Nytt diamantfynd för Lucara

Carnegie Afrikafond backade 1,8 procent i februari och är upp 8,2 procent under årets två första månader. Den sydafrikanska marknaden var stark i lokala termer men en försvagad valuta gentemot...

Karin Fries 4 mars 2019
Naspers gör indisk miljardinvestering

Naspers gör indisk miljardinvestering

De afrikanska aktie- och valutamarknaderna har inte undgått den globala oron i december. Efter en förhållandevis stark november var det många som försökte minska sin riskexponering på de flesta marknader...

Karin Fries 2 januari 2019
Blandat resultat för Afrikafonden

Blandat resultat för Afrikafonden

November har präglats av makroekonomisk realism. I Sydafrika höjde centralbanken lite oväntat räntan 25 punkter, och S&P meddelade att de stödjer landets försök att stabilisera ekonomin. Sammantaget fick det den...

Karin Fries 5 december 2018