Stäng
Språk
Meny

Dometic imponerar

Mitt i sommaren och under ett par intensiva dagar kom nästan merparten av portföljens innehav med sina halvårsresultat.  Och givet förutsättningarna var det ganska godkända siffror. Flera bolag rapporterade en viss avmattning mot slutet av kvartalet och bekräftade sedan muntligt att april-maj hade varit starka, men juni svagt.

Carnegie Sverigefonds förvaltare Simon Blecher.

Det pågår en avmattning i Europa och Asien och konjunkturen försämras, men än så länge verkar vi inte gå emot någon recession.

De svaga signalerna till trots lyckades bolag som Dometic, SKF och Volvo visa mycket höga marginaler; särskilt imponerande Dometic där organisk tillväxt föll kraftigt, men marginalerna ändå bibehölls.

Byggbolagen levererade för tredje kvartalet i rad siffror utan större nedskrivningar och det känns som att både Skanska och NCC är på rätt väg till normal lönsamhet.

NCC föll ganska kraftigt på sin rapport, trots att den var i princip fläckfri. Dels underskattar nog marknaden den tid det tar att förbättra marginalerna, dels såg nettoskulden ovanligt hög ut och det skrämde många placerare.

Vi tror dock att detta bara är tillfälligt och att NCC snart är skuldfritt igen.

NCC har numera 6 miljarder i nettoskuld, vilket beror på leasingskuld och pensionsskuld ökat kraftigt, men andra halvåret är kassaflödet alltid 1-2 miljarder positivt (till skillnad från våren som oftast är negativt). Sedan har NCC sålt fyra olika fastigheter, vilket ska ge strax över miljarden under hösten.

Därtill är huvudkontoret i Järva Krog på väg att säljas för ytterligare en miljard och slutligen ska NCC Road Service säljas vilket lär ge mellan 0,5-1 miljarder.

Juli blev en ganska lugn månad där de stora bolagen föll lite och de mindre stod emot. Augusti har börjat mycket svagt, med nya tweets från en viss president och vips oroar sig marknaden för handelskriget igen.

Visst kan börsen snabbt falla 5-10 procent till, men glöm inte att värderingarna är hyfsat attraktiva, utdelningarna finns där och räntan fortsätter att vara noll. Vi tror snarare att detta bara är börsens mönster från senare år som upprepar sig, det vill säga två steg fram och ett steg tillbaka.

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Starka balansräkningar gäller
Carnegie Sverigefond

Starka balansräkningar gäller

Den svartaste svan jag någonsin sett. Tydligare än så går det inte att beskriva Corona och dess effekter på världen, hälsan och börserna. Visst förstod vi alla att produktionsproblemen i...

Simon Blecher 3 april 2020
”Det är superrea på vissa bolag”
Carnegie Sverigefond

”Det är superrea på vissa bolag”

”Vi kommer går stärkta ut ur det här”. Under måndagen anordnade vi en telefonkonferens med Simon Blecher, modererad av Emilie Fors, partneransvarig. Här följer ett kort referat, som kompletterar den...

Emilie Fors 24 mars 2020
Blecher: ”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

Blecher: ”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

En global finanskris som inte går att stoppa. Coronakrisen är unik och förändrar stora delar av vårt samhälle i grunden. Men vi är långsiktiga ägare av välskötta bolag, och förr...

Kristina Flintull 17 mars 2020