Stäng
Språk
Meny

Dometic imponerar

Mitt i sommaren och under ett par intensiva dagar kom nästan merparten av portföljens innehav med sina halvårsresultat.  Och givet förutsättningarna var det ganska godkända siffror. Flera bolag rapporterade en viss avmattning mot slutet av kvartalet och bekräftade sedan muntligt att april-maj hade varit starka, men juni svagt.

Carnegie Sverigefonds förvaltare Simon Blecher.

Det pågår en avmattning i Europa och Asien och konjunkturen försämras, men än så länge verkar vi inte gå emot någon recession.

De svaga signalerna till trots lyckades bolag som Dometic, SKF och Volvo visa mycket höga marginaler; särskilt imponerande Dometic där organisk tillväxt föll kraftigt, men marginalerna ändå bibehölls.

Byggbolagen levererade för tredje kvartalet i rad siffror utan större nedskrivningar och det känns som att både Skanska och NCC är på rätt väg till normal lönsamhet.

NCC föll ganska kraftigt på sin rapport, trots att den var i princip fläckfri. Dels underskattar nog marknaden den tid det tar att förbättra marginalerna, dels såg nettoskulden ovanligt hög ut och det skrämde många placerare.

Vi tror dock att detta bara är tillfälligt och att NCC snart är skuldfritt igen.

NCC har numera 6 miljarder i nettoskuld, vilket beror på leasingskuld och pensionsskuld ökat kraftigt, men andra halvåret är kassaflödet alltid 1-2 miljarder positivt (till skillnad från våren som oftast är negativt). Sedan har NCC sålt fyra olika fastigheter, vilket ska ge strax över miljarden under hösten.

Därtill är huvudkontoret i Järva Krog på väg att säljas för ytterligare en miljard och slutligen ska NCC Road Service säljas vilket lär ge mellan 0,5-1 miljarder.

Juli blev en ganska lugn månad där de stora bolagen föll lite och de mindre stod emot. Augusti har börjat mycket svagt, med nya tweets från en viss president och vips oroar sig marknaden för handelskriget igen.

Visst kan börsen snabbt falla 5-10 procent till, men glöm inte att värderingarna är hyfsat attraktiva, utdelningarna finns där och räntan fortsätter att vara noll. Vi tror snarare att detta bara är börsens mönster från senare år som upprepar sig, det vill säga två steg fram och ett steg tillbaka.

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Strukturaffärer lockar i Lux och ABB
Carnegie Sverigefond

Strukturaffärer lockar i Lux och ABB

Stockholmbörsens ångade vidare även i november, även om det var stora rörelser mellan små och stora bolag. Mindre bolag steg hela 4 procent, medan de större – läs OMX 30...

Simon Blecher 9 december 2019
Blecher: ”Attraktivt med svenska värdeaktier”
Carnegie Sverigefond

Blecher: ”Attraktivt med svenska värdeaktier”

Lite humor att Stockholmsbörsen, dito i USA och flera andra noterar toppnivåer samtidigt som olyckskorparna tjatar om ”Brexit”, ”Trump” och lågkonjunktur. Med andra ord blev det normalt sett ”läskiga” oktober...

Simon Blecher 7 november 2019
Ökar i ständigt missförstådda Skanska
Carnegie Sverigefond

Ökar i ständigt missförstådda Skanska

Nu börjar konjunkturen bli allt sämre. Tyska siffror har varit dåliga i flera månader och fortsätter att förvärras, de svenska hänger också på och mot slutet av månaden visade även...

Simon Blecher 4 oktober 2019