Stäng
Språk
Meny

Dometic imponerar

Mitt i sommaren och under ett par intensiva dagar kom nästan merparten av portföljens innehav med sina halvårsresultat.  Och givet förutsättningarna var det ganska godkända siffror. Flera bolag rapporterade en viss avmattning mot slutet av kvartalet och bekräftade sedan muntligt att april-maj hade varit starka, men juni svagt.

Carnegie Sverigefonds förvaltare Simon Blecher.

Det pågår en avmattning i Europa och Asien och konjunkturen försämras, men än så länge verkar vi inte gå emot någon recession.

De svaga signalerna till trots lyckades bolag som Dometic, SKF och Volvo visa mycket höga marginaler; särskilt imponerande Dometic där organisk tillväxt föll kraftigt, men marginalerna ändå bibehölls.

Byggbolagen levererade för tredje kvartalet i rad siffror utan större nedskrivningar och det känns som att både Skanska och NCC är på rätt väg till normal lönsamhet.

NCC föll ganska kraftigt på sin rapport, trots att den var i princip fläckfri. Dels underskattar nog marknaden den tid det tar att förbättra marginalerna, dels såg nettoskulden ovanligt hög ut och det skrämde många placerare.

Vi tror dock att detta bara är tillfälligt och att NCC snart är skuldfritt igen.

NCC har numera 6 miljarder i nettoskuld, vilket beror på leasingskuld och pensionsskuld ökat kraftigt, men andra halvåret är kassaflödet alltid 1-2 miljarder positivt (till skillnad från våren som oftast är negativt). Sedan har NCC sålt fyra olika fastigheter, vilket ska ge strax över miljarden under hösten.

Därtill är huvudkontoret i Järva Krog på väg att säljas för ytterligare en miljard och slutligen ska NCC Road Service säljas vilket lär ge mellan 0,5-1 miljarder.

Juli blev en ganska lugn månad där de stora bolagen föll lite och de mindre stod emot. Augusti har börjat mycket svagt, med nya tweets från en viss president och vips oroar sig marknaden för handelskriget igen.

Visst kan börsen snabbt falla 5-10 procent till, men glöm inte att värderingarna är hyfsat attraktiva, utdelningarna finns där och räntan fortsätter att vara noll. Vi tror snarare att detta bara är börsens mönster från senare år som upprepar sig, det vill säga två steg fram och ett steg tillbaka.

Mer om fonden

Carnegie Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Fortsatt oroligt börsår
Carnegie Sverigefond

Fortsatt oroligt börsår

Med april så kom såväl rapportsäsong som ett stort antal bolagsstämmor med påföljande utdelningar. Med rapporterna fick vi se hur bolagen hanterat ytterligare ansträngda försörjningskedjor och kostnadsinflation i kölvattnet av...

Mattias Sjödin 3 maj 2022
Vilda svängar i mars
Carnegie Sverigefond

Vilda svängar i mars

Mars månad kom starkt att präglas av kriget i Ukraina vilket bröt ut i slutet av februari. Stort fokus hamnade på kraftigt höjda energi- och råvarupriser, fortsatt betydande störningar i...

Mattias Sjödin 1 april 2022
I krigets skugga
Carnegie Sverigefond

I krigets skugga

Efter en svag börsstart i januari, skulle februari månad komma att bli än stökigare på världens börser. Månaden började med ökad fokus på inflation och kraftigt höjda förväntningar på centralbankshöjningar....

Mattias Sjödin 1 mars 2022