Stäng
Språk
Meny

En fantastisk värdeskapare

Maj präglades av ett negativt börssentiment. Det var ett stort fokus på det eskalerade handelskriget men också på konjunktursignaler som indikerar en inbromsande konjunktur. Stockholmsbörsen föll med 6,9 procent och småbolagsindex med 2,1 procent. Fonden backade med 4,6 procent i maj.

Fabege steg med 8,0 procent i maj och var portföljens bästa innehav. Det var generellt en stark månad för fastighetsaktier, drivet av räntor som föll kraftigt från redan låga nivåer. I början av maj såldes fastigheten Pelaren 1 för 1,6 mdr till KPA Pension. En fantastisk affär. För inte så länge sedan låg här, längs Nynäsvägen vid Globen i Stockholm, en parkeringsplats och så sent som hösten 2018 flyttade telekomoperatören Tre in i det nybyggda huset.

Nu säljs fastigheten för 80 000 kr/kvm. Ett fantastiskt pris.

Det säger en hel del om det värdeskapande som Fabege hela tiden lyckas med. Det är också ett bevis på den jakt på avkastning som pensionsförvaltare bedriver idag och som är en av anledningarna till att vi har en fortsatt positiv syn på fastighetssektorn. En god nyhet också för ett annat av våra innehav, Atrium Ljungberg, som i dagarna fått det sista godkännandet för storförvärvet av projektfastigheter i Slakthusområdet ett stenkast bort.

Tele2 steg med 5,3 procent i maj. Bolaget fortsätter framgångsrikt på den inslagna vägen med att avyttra perifera tillgångar. Maj innehöll nyheter som i mångt och mycket fångar in huvudargumenten till varför vi äger aktien. Kostnadsneddragningar i spåren av fusionen med Com Hem annonserades och verksamheterna i Kazakstan och Kroatien såldes för totalt 3,8 mdr. Nu väntar vi på en rejäl extrautdelning. Tele2 är ett mycket välskött bolag.

Cloetta steg med 2,7 procent i maj. Vi tror att de defensiva egenskaper som bolaget besitter tilltalar i tider av konjunkturoro. När bolaget i april redovisade en kvartalsrapport med god lönsamhet bidrar det naturligtvis till intresset för aktien. Att godis är konjunkturokänsligt är ju ingen nyhet men bolaget underpresterade lönsamhetsmässigt förra året vilket gjorde att de defensiva egenskaperna inte räckte till för att behålla intresset för aktien. När nu lönsamheten utvecklas positivt och värderingen är låg ser anrättningen tilltalande ut.

Maj var en svag månad för konjunkturkänsliga aktier i allmänhet och fordonsrelaterat i synnerhet. Concentrics kurs föll med 16,2 procent. Underleverantören till lastvagnsindustrin är ett imponerande företag med en sällsynt hög och stabil lönsamhet. Bolagets kvartalsrapport för årets första kvartal som presenterades i början av maj var inget undantag.

Lönsamheten imponerar. Bolaget lider kortsiktigt av en tappad storkund, men i ljuset av det är det mycket imponerande att kunna leverera rekordlönsamhet. Bolaget annonserade i maj sina första ordrar inom elektrohydrauliska styrsystem, intressant med tanke på den elektrifiering som sannolikt når även lastvagnsindustrin på sikt. Värderingen av detta kvalitetsbolag är låg.

Mer om fonden

Carnegie Småbolagsfond A

Carnegie Småbolagsfond investerar i mindre bolag på Stockholmsbörsen. Mindre bolag har historiskt haft en starkare kursutveckling än större företag, de har större möjligheter att växa och blir oftare uppköpta. Detta...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Icke-cykliskt i fokus
Carnegie Småbolagsfond

Icke-cykliskt i fokus

Det blir alltmer tydligt att marknaden prisar in en recession någon gång kommande år. Långräntorna är nu lägre än de med några års löptider, räntekurvan har alltmer börjat likna ett...

Mattias Montgomery 9 augusti 2022
”Vi ser tre skäl till att sektorn förtjänar en högre premie relativt marknaden”
Carnegie Småbolagsfond

”Vi ser tre skäl till att sektorn förtjänar en högre premie relativt marknaden”

Vi har under den senaste tiden uppmärksammat att health care-sektorn, med sin tidigare höga premie mot den breda marknaden, kommit ned i värdering och erbjuder en del attraktiva möjligheter. Vi...

Mattias Montgomery 6 juli 2022
Vi sticker ut hakan i Enea
Carnegie Småbolagsfond

Vi sticker ut hakan i Enea

Fonden passade under månaden på att öka sitt innehav i ENEA på en låg nivå. Det efter att Eneas aktie föll, enligt oss, oförtjänt mycket under rapportdagen i slutet av...

Mattias Montgomery 8 juni 2022