Stäng

En ljus framtid för den som lyfter blicken

Stockholmsbörsen klättrade vidare uppåt under juni i takt med att världen fortsätter att öppna upp. De flesta signalerna pekar nu ganska tydligt på en kraftig återhämtning i Kina och förhoppningen är att Europa och USA ska visa samma styrka.

Vi är lite skeptiska till detta då konsumtionen nog kommer att vara under press i väst, dels för att många fortfarande är arbetslösa, dels för att coronaviruset eskalerar i vissa amerikanska stater och i fall de nu försenar sin återöppning kommer nog konsumtionen att påverkas negativt.

Men marknaden väljer för närvarande att blicka framåt. Om några dagar kommer halvårssiffrorna och att de ska vara mycket svaga är välkänt, viktigaste är att bolagen indikerar att juni är ”okej” och orderingången likaså; om så är fallet kan marknaden blicka framåt även då, annars väntar tyvärr en del bakslag.

Flera bolag som initialt utpekades som vinnare på viruset har handlat svagt i juni och hamnat i kylan med kursnedgångar som följd. Essity är ett av dessa och vi ökade ännu en gång innehavet. Det stabila hygienbolaget med urstarka varumärken och dito kassaflöden är nu ett av våra större innehav. Vi passade också på att köpa in lite Astra Zeneca, som föll nästan 10 procent i takt med att mer cykliska aktier tog över stafettpinnen.

”Trender kan pågå längre än vad man tror, men värderingsskillnaderna är på sina håll galet stora nu och det brukar på sikt få ganska allvarliga konsekvenser.”

Årets första halvår har präglats av oerhörda kast på världens globala börser där teknikaktier fullkomligt stigit till månen – med Tesla på en annan planet – medan mer traditionella industri och bankaktier haft det motigt och de stabila bolagen varit ganska resistenta. Trender kan pågå längre än vad man tror, men värderingsskillnaderna är på sina håll galet stora nu och det brukar på sikt få ganska allvarliga konsekvenser.

Vi närmar oss också ett amerikanskt val, nya turer/hot i USA-Kinakonflikten och viruset är inte besegrat ännu (även om det går åt rätt håll).

Mot detta ska ställas att vår portfölj är full av välskötta bolag vars starka balansräkningar och bra affärsmodeller borgar för en ljus framtid för den som lyfter blicken ett par år.

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Utdelningarna är tillbaka
Carnegie Sverigefond

Utdelningarna är tillbaka

Stockholmsbörsens positiva momentum fortsatte i september och i dagarna har i princip merparten av årets nedgång återhämtats. Även om börsuppgången är tudelad – många mindre bolag och techaktier har våldsamma...

Simon Blecher 8 oktober 2020
Börsen i USA extra het – smittar av sig
Carnegie Sverigefond

Börsen i USA extra het – smittar av sig

I USA var börsen hetare än någonsin under augusti och en del av den uppgången smittade av sig på Europa liksom Stockholmsbörsen. Två steg fram och ett steg tillbaka fortsätter...

Simon Blecher 3 september 2020
Blecher i Di: ”Jag är rädd för att det kan sluta illa”

Blecher i Di: ”Jag är rädd för att det kan sluta illa”

I en intervju i Dagens Industri berättar Simon Blecher, förvaltare av Carnegie Sverigefond och Carnegie Spin-Off, om börsutvecklingen i höst, aktiers värderingar och småspararnas påverkan på marknaden. Blecher inleder med...

Madeleine Bergh 18 augusti 2020