Stäng

“En sidledes utveckling”

Svagare dollarutveckling, upptrappning av retoriken mellan USA och Kina samt ohejdad virusspridning i USA innebar en sidledes utveckling i juli för den indiska marknaden Carnegie Indienfond steg marginellt i värde med 0,1 procent.

Två av fondens största innehav kom med starka kvartalsrapporter i juli. Vinsten för Reliance Industries steg med 31 procent under första kvartalet. Bolaget fortsätter sin förvandlingsresa i snabb takt. I våras köpte Facebook en post i Reliance Jio. Nu senast inleds också ett strategiskt samarbete med Google som också investerar i bolaget. Bolaget blir därmed skuldfritt och kan satsa mer på media och detaljhandel. Reliance köper nu Future Group Retail, en ledande detaljhandelskedja i Indien.

Förhandlingar pågår även med Amazon om investering i Reliance Retail, med 10000 supermarkets över hela landet. Reliance har skapat en dominerande ställning på Indiens mediemarknad med 380 miljoner mobilabonnemang och möjlighet att koppla upp 50 miljoner hushåll i sitt fibernätverk och nu vill de globala internet- och mediabolagen vara med och leka.

”Hög räntemarginal på 4,3 procent och kreditförlusterna under kontroll bidrog till en fortsatt stabil utveckling för banken under första kvartalet.”

HDFC Bank fortsätter att leverera goda resultat även i ett ekonomiskt klimat som innebär svåra utmaningar för Indiens banker. Utlåningen steg med 21 procent och vinsten med 20 procent. Hög räntemarginal på 4,3 procent och kreditförlusterna under kontroll bidrog till en fortsatt stabil utveckling för banken under första kvartalet.

Flera andra av fondens kärninnehav visade också bra rapporter. Bajaj Finance visade visserligen lägre tillväxt i sin utlåning men i rådande klimat indikerar detta försiktighet, vilket vi gillar. Kreditförlusterna är under kontroll på 1,4 procent av boken, och färre kunder väljer nu att utnyttja möjligheten med att få anstånd med betalningarna.

Maruti Suzuki sålde 108000 bilar i juli vilket visar på ett uppdämt behov att köpa efter nedstängningen. Maruti dominerar marknaden för personbilar med 52 procent marknadsandel. Lägre rabatter innebär att marginalerna normaliseras.

Bilförsäljningen väntas återgå till normala nivåer under höstens Divali festival. Både Asian Paint och Dr Reddy’s Laboratorium kom med solida rapporter.

 

Mer om fonden

Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Stark utveckling i Indien
Carnegie Indienfond

Stark utveckling i Indien

Den indiska marknaden steg kraftigt i september. Indienfonden steg i värde med 7,0 procent, varav en starkare utveckling för den indiska valutan svarade för drygt 4 procent. Det indiska samhället...

Gunnar Påhlson 5 oktober 2020
Snart full fart igen i Indiens bilindustri
Carnegie Indienfond

Snart full fart igen i Indiens bilindustri

Den indiska marknaden utvecklades positivt i augusti. Carnegie Indienfond steg i värde med 3,3 procent. Trots att antalet Covid-19-fall fortsätter att öka i oförminskad takt med cirka. 75 000 fall...

Gunnar Påhlson 2 september 2020
Bilförsäljning på halvfart
Carnegie Indienfond

Bilförsäljning på halvfart

Den indiska marknaden utvecklades starkt i juni. Carnegie Indienfond steg i värde med 6,1 procent under månaden. Riskaptiten globalt återvänder som en funktion av att ekonomierna öppnar upp och att...

Gunnar Påhlson 3 juli 2020