Stäng

Ett av börsens mest välskötta bolag

Det blev en för börsen flygande start på det nya året och en uppgång om 7,7 procent noterades. Carnegie Micro Cap steg med 5,3 procent.

Proact hade ett turbulent 2018 med en svag utveckling under det första halvåret men en god utveckling under det tredje kvartalet. När vi nu tar del av utvecklingen under årets fjärde kvartal är det tydligt att den positiva utvecklingen fortsätter. I synnerhet är det bolagets molntjänstverksamhet som utvecklas starkt vilket är glädjande.

Ur ett värderingsperspektiv är det vår uppfattning denna verksamhet betingar attraktiva multiplar. Vår bedömning är att nye VD gör ett bra jobb. Aktien steg med 15 procent i januari.

New Wave drogs med i den svaga börsutvecklingen i december och fick något omotiverat en tråkig avslutning kursutvecklingsmässigt på ett år då verksamheten utvecklades väl. Vår bedömning är att samtliga verksamhetsgrenar utvecklas åt rätt håll. Den långsiktige investeraren skulle på sikt kunna se fram emot avknoppningar av såväl glasverksamheten som det framgångsrika sportvarumärket Craft.

Det är trevligt att se hur Craft målmedvetet går från underställ och längdskidåkning till större idrotter som löpning, cykel, träning och fotboll. New Wave har en god utveckling avseende såväl omsättning som resultat, något som inte avspeglas i den låga värderingen. Aktien steg med 13 procent i januari.

Concentric redovisade sitt helårsresultat i början av februari och som vanligt var det extremt starka siffror. Vi brukar hävda att Concentric är ett av börsens mest välskötta bolag och avslutningen av 2018 stärkte den bilden. Försäljningen stiger, man tar marknadsandelar och rörelsemarginalen är smått osannolika 24 procent.

Vi brukar invända att bolaget är överkapitaliserat och borde ha kunnat mäkta med att sätta sin uttalade förvärvsstrategi i verket, men det är naturligtvis anmärkningar i marginalen. Bolagets ledning gör ett väldigt bra jobb. Aktien drogs med i konjunkturfrossan under förra årets andra halva och handlas efter den nedgången till historiskt låga värderingsmultiplar. Ett tillfälle om ni frågar oss. Aktien steg med 10 procent i januari.

Mer om fonden

Micro Cap

Carnegie Micro Cap investerar i Stockholmsbörsens mindre bolag, med ett marknadsvärde på 0,5-5 miljarder kronor. Minsta insättning i fonden är 250 000 kronor, därefter kan kompletterande insättningar om minst 20...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Många rapporter slog förväntningarna med råge
Carnegie Micro Cap

Många rapporter slog förväntningarna med råge

Stockholmsbörsen steg med 3,4 procent i juli, småbolagsindex steg med 7,6 procent. Carnegie Micro Cap ökade med 9,7 procent. Som vanligt präglades juli månad av börsbolagens halvårsrapporter. Generellt slog rapporterna...

Viktor Henriksson 6 augusti 2020
Ändring av fondbestämmelser i Carnegie Micro Cap
Carnegie Micro Cap

Ändring av fondbestämmelser i Carnegie Micro Cap

Styrelsen för Carnegie Fonder AB har beslutat att ändra fondbestämmelserna för fonden Carnegie Micro Cap. Ändringarna berör främst villkoren för handel och görs i syfte att göra fonden tillgänglig för...

Viktor Henriksson 10 juli 2020
Attraktiva värderingar i fokus
Carnegie Micro Cap

Attraktiva värderingar i fokus

Stockholmsbörsen steg med 2,4 procent i juni, småbolagsindex steg också med 2,4 procent. Carnegie Micro Cap ökade med 7,6 procent. Månaden karaktäriserades av statistik som var överraskande stark och indikerade...

Viktor Henriksson 3 juli 2020