Stäng
Språk
Meny

Ett av mina dyraste misstag

Det har varit en hyfsat händelsefattig månad så jag tänkte passa på att berätta om ett innehav som jag inte nämnt tidigare: Credit Acceptance Corporation (CACC).

Jag har följt CACC sedan 2014 då jag hade min första kontakt med bolaget, men vi blev tyvärr inte aktieägare förrän förra året. Jag säger tyvärr för denna passivitet är ett av mina dyraste misstag hittills. Sedan min första analys 2014 har både vinsten och aktien stigit ungefär 3 gånger. Men nu har polletten äntligen trillat ned och jag ser fram emot att vara en långvarig investerare i detta fina bolag.

CACC tjänar pengar på att ge billån till kunder med sämre ekonomi. De har gjort detta sedan 1972 och har blivit väldigt duktiga på att utvärdera potentiella kunder. En sak som skiljer CACC från andra bilfinansierare är att CACC delar kreditrisken med bilförsäljaren. Det gör bilhandlaren lite mer försiktig med vilka kunder som accepteras vilket i sin tur leder till högre kreditkvalitet och högre återbetalningsandel.

En annan, och viktigare, sak som utmärker CACC är ledningen. Vd:n Brett Roberts är ovanligt duglig och ärlig. Hans årliga aktieägarbrev är ett av de absolut bästa jag känner till. Brett berättar tydligt och transparent om verksamheten, den senaste utvecklingen och framtida förutsättningar utan att försköna eller att dölja eventuella misstag han gjort. Jag önskar att alla vd:ar skrev brev som Brett.

Kombinerar man en bra affärsmodell med en super-vd syns det i resultaten. Sedan Brett tog över 2002 har CACC växt vinsten med 26 procent per år och varit lönsamt samtliga år (inklusive finanskrisen!). Den genomsnittliga avkastningen på eget kapital har varit över 28 procent.

Trots den höga kvalitén på bolaget och ledningen är CACC billigt. Vi investerade till en värdering på 12 gånger vinsten. Det ska jämföras med finansbolagen i S&P 500 som värderas till 13,7 gånger trots klart sämre kvalitet och potential. Men det är just sådana bolag vi gillar; billigare och bättre.

Mikael Tarnawski-Berlin, förvaltare Carnegie Global.
Inspelningsdatum: 24 augusti 2018

 

 

Mer om fonden

Global A

Nya Carnegie Global är en aktivt förvaltad aktiefond för dig som vill spara långsiktigt i några av världens bästa bolag. Målet med Carnegie Global är att den ska fungera som...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Så blir du en aktievinnare på makroanalys
Carnegie Global

Så blir du en aktievinnare på makroanalys

Iran, handelskrig, Trumps senaste tweet och Brexit. Den som läser nyheterna kan lätt få uppfattningen att framtiden ser mörk ut och att det är dags att ta sig ur marknaden....

Mikael Tarnawski-Berlin 2 oktober 2019
Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Hållbarhetsfrågorna står alltmer i fokus. Frågorna är sällan nya för oss då det alltid varit viktigt för oss att investera i företag långsiktigt och med begränsat risktagande. Därigenom har vi...

Hans Hedström 1 oktober 2019
En väldigt billig snabbväxare
Carnegie Global

En väldigt billig snabbväxare

Månadens vinnare var Bayer som steg 16 procent efter rykten om att en förlikning i Roundup-målet börjar närma sig. Månadens förlorare var Alliance Data Systems (ADS). Tänkte därför passa på...

Mikael Tarnawski-Berlin 4 september 2019