Stäng

Ett lockande omställnings-case

Carnegie Global steg 1,31 procent i december. Valutaeffekterna var negativa och minskade avkastningen med 0,91 procent. För helåret 2019 steg fonden 24,1 procent. Valutaeffekterna var positiva och adderade cirka 6,9 procent under året.

Helårets största vinnare var Moody’s (+80 procent), Qualitas (+70 procent) och Ryman Healthcare (+63 procent). Årets förlorare var Alliance Data Systems (-20 procent), Prosus (-12 procent) och Franklin Covey (-8 procent). Om vi istället tittar på största bidragsgivarna är den enda skillnaden att Alphabet ersätter Moody’s i topp tre då Alphabet har varit en större position som också utvecklats bra (+37 procent). På förlorarlistan är det samma tre innehav som bidragit mest till minskningen.

”Vi gillar också ledningen som har visat att den tänker långsiktigt och rationellt.”

Vi investerade i Franklin Covey (FC) under december. Bolaget, som är baserat i USA, säljer företagsutbildningar. I grunden för dessa ligger de tekniker som beskrevs i den populära boken ”The 7 Habits of Highly Effective People”. Trots att boken är 30 år gammal ligger den på topp 30 bland Amazons Kindle-böcker. Anledningen till att vi investerade var att FC är i slutskedet i omställningen från att sälja enstaka kurser till årligt återkommande utbildningspaket.

Modellen är mycket mer attraktiv då man inte börjar varje år på noll, utan all nyförsäljning läggs på den redan befintliga. Även kunderna föredrar modellen då FC nu kan tillgodose en större del av deras utbildningsbehov.

Vi gillar också ledningen som har visat att den tänker långsiktigt och rationellt. Den omställning som de har gjort har påverkat finanserna negativt under flera år, men är det rätta på lång sikt. Det är inte alla som vågat göra den ändringen.

FC värderas till cirka 15 gånger nästa års kassaflöde. Vi tycker att det är billigt givet den tillväxt som omställningen kommer att leda till de kommande två tre åren, samt den stabilitet och kvalitet bolaget har.

 

 

 

Mer om fonden

Global A

Carnegie Global är en aktivt förvaltad aktiefond för dig som vill spara långsiktigt i några av världens bästa bolag. Målet med Carnegie Global är att den ska fungera som bas...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Ny investering
Carnegie Global

Ny investering

Carnegie Global steg 0,2 procent under månaden. Valutaeffekterna var positiva och adderade 3,0 procent. De största vinnarna var Unilever, Paychex och Ryman Healthcare och de största förlorarna var Franklin Covey,...

Mikael Tarnawski-Berlin 5 oktober 2020
Är det rimligt?
Carnegie Global

Är det rimligt?

Augusti blev en bra månad för Carnegie Global. Fonden steg med 7,4 procent. Valutaeffekterna var negativa och utan dem skulle fonden ha stigit 8,4 procent. De största positiva bidragarna var...

Mikael Tarnawski-Berlin 3 september 2020
Valutakursförändringar bör inte oroa en långsiktig sparare
Carnegie Global

Valutakursförändringar bör inte oroa en långsiktig sparare

Under juli månad sjönk fonden med 1,9 procent. Det som utmärkte juli var att den svenska kronan förstärktes i förhållande till den amerikanska dollarn. Under månaden kostade valutakursförändringar 4,9 procent....

Mikael Tarnawski-Berlin 6 augusti 2020