Stäng
Språk
Meny

Exit Expedia

I november gick Carnegie Global upp 1,14 procent och är därmed upp 22,5 procent sedan årsskiftet. Vårt sämsta innehav under månaden var Expedia, ett innehav som vi nu valt att sälja. Vårt bästa innehav var Ryman Healthcare som steg på en bra halvårsrapport.

Det hör inte till vanligheterna att vi säljer ett innehav som har fallit i pris. Tvärtom brukar ett fallande pris vara en anledning till att öka innehavet eftersom aktien nu är billigare. Men i Expedia-fallet verkar det dock som att min hypotes har varit fel och att bolagets framtid inte är så ljus som jag trott.

Expedia är en av världens största onlineresebyråer. De säljer eller förmedlar främst hotellrum och flygbiljetter via sin hemsida hotels.com. När vi investerade trodde jag att en kombination av ett stort hotellrumsutbud och ett starkt varumärke skulle låta dem behålla sin position i den växande onlineresebranchen. Tyvärr har det visat sig att jag har överskattat varumärkets styrka.

De senaste kvartalsrapporterna har tydligt visat att Expedia till stor del är beroende av trafik från Google, och att Google tar en allt större andel av vinsten i resesegmentet genom att styra reserelaterade sökningar till sina egna reserelaterade tjänster. Expedia har helt enkelt behövt betala mer och mer för att få trafik till sin hemsida vilket leder till minskande marginaler.

Hade detta bara varit ett tillfälligt problem hade vi inte sålt vårt innehav, men jag tror tyvärr inte att Expedias situation kommer att förbättras med tiden. Google är en tuff konkurrent men som lite plåster på såren kan vi glädja oss åt att just Google, genom moderbolaget Alphabet, är Carnegie Globals största position.

Mer om fonden

Global A

Carnegie Global är en aktivt förvaltad aktiefond för dig som vill spara långsiktigt i några av världens bästa bolag. Målet med Carnegie Global är att den ska fungera som bas...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Unikt köpläge gav sju nya innehav
Carnegie Global

Unikt köpläge gav sju nya innehav

Det har slagits flera tråkiga rekord sedan den 19 februari. Vi har haft det snabbaste börsfallet någonsin i USA; S&P 500 föll 34 procent på 33 dagar. USA har slagit...

Mikael Tarnawski-Berlin 3 april 2020
Globala aktier i coronakrisen
Carnegie Global

Globala aktier i coronakrisen

Mikael Tarnawski-Berlin, förvaltare av Carnegie Global, ger en uppdatering om senaste tidens utveckling och diskuterar framtidsutsikterna för Carnegie Global. Konferensen modereras av Daniel Donatello, privatkundsansvarig.  

Kristina Flintull 2 april 2020
Förvärvsmöjligheter för kassastinna bolag
Carnegie Global

Förvärvsmöjligheter för kassastinna bolag

Det kanske låter magstarkt att prata om bra avkastning efter den senaste månaden, men det är när som det ser absolut mörkast ut som de bästa investeringarna görs. För de...

Mikael Tarnawski-Berlin 26 mars 2020