Stäng
Språk
Meny

Fed eldar på börsen

Visst är statistik ganska härligt? Nu vimlar det av analyser, texter och sammanställningar som visar på en av de ”starkaste januaribörserna någonsin”.

Och visst är det sant, januari blev urstarkt inte bara för Stockholmsbörsen utan för de flesta stora globala dito och även kreditmarknaden kände av lättnad. Vinnarlistan här hemma toppades också – brukligt i början av året – av fjolårets förlorare såsom Fingerprint, Lupe, Getinge, Boliden och Intrum.

Givet att det är teknik, råvaror och skuldsatta bolag går det också att tala om högriskaktier.

Men blickar vi tillbaka några veckor minns ni tabellerna, faktarutorna och tidningsartiklarna om ”den sämsta decembermånaden i modern tid” och handen på hjärtat: vi är lite tillbaka på ruta ett.

”De flesta rapporter har varit mycket väl godkända. Fondens tre största innehav, Investor, Volvo och Holmen höjde samtliga sina utdelningar.”

Med andra ord står kurserna fortfarande lägre än för några månader sedan, men betydligt högre än fjolårets lågpunkt. Samtidigt visar nästan all statistik att Kina bromsar in ganska kraftigt, Europa hänger på och Sverige ser svagt ut med bostadsmarknaden i spetsen. USA är fortfarande starkt, men nog bara en tidsfråga innan det viker ner också.

Denna bild stämmer också med vad börsbolagen visar i sina helårsrapporter: en liten inbromsning men fortsatt höga nivåer. Också marginalerna är kvar på höga nivåer.

Vad har eldat på börserna? Troligtvis är det än en gång centralbankerna. Amerikanska Fed har redan börjat indikera att räntehöjningarna närmar sig slutet. Vi har ju knappt börjat höja i Sverige, men även här har långräntorna fallit, vilket eldat på fastighetsaktierna ännu en gång.

Mjuka centralbanker, en vild flock som kortsiktigt springer åt samma håll och en tro på att såväl handelskriget som Brexit ska lösa sig är förstås alla potentiella oroshärdar eftersom de snabbt kan gå åt andra hållet.

Bättre då att fokusera på det man kan påverka, nämligen sina värdeaktier. Visst har det varit ett par besvikelser i vår portfölj, men de flesta rapporter har varit mycket väl godkända med hänsyn till värderingen av bolagen och extra glädjande att fondens tre största innehav, Investor, Volvo och Holmen samtliga höjde sina utdelningar.

 

Mer om fonden

Carnegie Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

”För börsen blir detta en cocktail”
Carnegie Sverigefond

”För börsen blir detta en cocktail”

Efter den för börsen ytterst svaga utvecklingen i juni så kom en bred och kraftfull rekyl uppåt i juli. I USA så var juli den starkaste börsmånaden sedan 2020. Vi...

Mattias Sjödin 9 augusti 2022
Börsfrossa i juni
Carnegie Sverigefond

Börsfrossa i juni

Juni kom att bli en extremt svag börsmånad, och även Sverigefonden föll kraftigt om än inte lika mycket som breda Sverigeindex. Vad var det då som gjorde att börsen rasade...

Mattias Sjödin 6 juli 2022
Holmen skapar värden i skogen
Carnegie Sverigefond

Holmen skapar värden i skogen

Maj månad som helhet slutade med relativt små rörelser på index såväl som för Sverigefonden men under månaden så var slagen stora. Marknadens fokus flyttades från kriget i Ukraina och...

Mattias Sjödin 3 juni 2022