Stäng

Fler kinesiska stödåtgärder att vänta

De asiatiska marknaderna utvecklades negativt under februari. Carnegie Asia föll i värde med 1,3 procent under månaden. Vid det här laget är det säkert ingen överraskning för någon att det är coronavirusets spridning globalt som helt dominerat nyhetsrapporteringen och börsutvecklingen den senaste månaden.

Det som började i Kina vid årsskiftet som en relativt begränsad virussjukdom har nu två månader senare utvecklats till en fullskalig global pandemi med totalt 111 000 smittade människor. Kina leder fortfarande ligan med drygt 80 000 fall. Utanför Kina är Sydkorea, Iran och Italien värst drabbat.

”Första kvartalet kommer att bli ett av de sämsta kvartalen för Kinas BNP i modern tid.”

Kinesiska myndigheter satte relativt omgående Wuhan-området, med tio städer och 60 miljoner människor, i karantän, vilket bidragit till att begränsa omfattningen. Antalet nya fall i Kina stiger nu i betydligt lägre takt och myndigheterna släpper gradvis på regleringarna i de berörda områdena.

Det är ännu lite tidigt att analysera effekterna på ekonomin, men klart är att när fabrikerna stått still i stort sett i nära en månad, så slår det hårt mot BNP. Första kvartalet kommer att bli ett av de sämsta kvartalen för Kinas BNP i modern tid. Även på helåret kommer produktionsbortfallet att innebära att två procentenheter av tillväxten skalas av.

De ekonomiska data som kommit var inte oväntat rekordsvaga. Inköpschefernas index, PMI, föll till 35, bilförsäljningen föll med 80 procent jämfört med förra året, även antalet sålda bostäder var på rekordlåg nivå.

Kinas regering väntas komma med fler stödåtgärder men det är för tidigt att säga hur effektiva de kommer att vara.

Kinesiska aktier har trots alla negativa nyheter klarat sig relativt väl hittills (fram till och med februari), med ganska måttliga nedgångar. Börsen har fokuserat på två saker; Momentet i smittspridningen, det vill säga att antalet nya fall avtar, samt nya stödåtgärder via penningpolitik med mera.

Erfarenheterna från SARS-epidemin 2003, visar att börsen återhämtar sig innan sjukdomen är överspelad. SARS kom i januari 2003 och var klart i juli 2003. Börsen föll med 16 procent från januari till mars och vände sedan upp. Nu var SARS en mer begränsad epidemi med 8000 smittade och 800 avlidna.

En annan faktor i sammanhanget som många glömt, var att USA inledde invasionen av Irak, i det andra Irak kriget i mars 2003. Det sågs då som lösningen på ett annat problem, terrorhotet som startade med 9/11 i USA. Detta synsätt kom senare att omvärderas av flera skäl. Jag tror inte att detta skulle vara någon önskelösning för att rädda världen idag heller.

 

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Centralbankerna trycker pengar och börsen stiger
Carnegie Asia

Centralbankerna trycker pengar och börsen stiger

”Don’t fight the Fed” som man brukar säga. De asiatiska marknaderna utvecklades starkt i juni. Carnegie Asia steg i värde med 8,2 procent. Facit för första halvåret blev en nedgång...

Gunnar Påhlson 3 juli 2020
Världens ögon fortsatt på Kina och Hong Kong
Carnegie Asia

Världens ögon fortsatt på Kina och Hong Kong

De asiatiska marknaderna utvecklades något svagare i maj. Carnegie Asia föll i värde med 4,2 procent under månaden. Marknaderna föll inte så mycket i lokal valuta. I princip hela nedgången...

Gunnar Påhlson 8 juni 2020
Kina 95 procent normalt
Carnegie Asia

Kina 95 procent normalt

De asiatiska marknaderna återhämtade sig i april efter ett rekordstort fall i mars. Carnegie Asia steg i värde med 4,8 procent under månaden. Det har nu gått över tre månader...

Gunnar Påhlson 6 maj 2020