Stäng
Språk
Meny

Fler styckningsdetaljer att hämta i ABB

Börserna världen över fortsatte upp i mars men Stockholm hängde inte riktigt med, vilket till stor del beror på några av våra banker. Swedbank fortsatte ner, men även Nordea och framför allt SEB smittades också.

En bra Sverigefond är en bra bas i ett långsiktigt sparande. Och det är aldrig för sent att börja. Kom igång busenkelt med BankID och ISK!

De tre bankerna handlas nu på 8-10 gånger vinsten, vilket indikerar att marknaden prisar in ganska kraftiga skadestånd framöver, något som fortfarande är högst osäkert. Positivt är att det ser ut att bli en omstart på såväl styrelse- som ledningsnivå i Swedbank.

Ännu mer positivt är att följa tongångarna från fondens stora innehav i verkstadsindustrin. Det ser ut som att efterfrågan hålls uppe på goda nivåer och att vi kan se fram emot ganska hyfsade kvartalsrapporter.

Många är förstås oroliga över att börserna fortsätter upp samtidigt som statistiken från såväl Kina som Europa med Tyskland i spetsen varit väldigt svag, men glöm inte att börsen är framåtblickande och detta bör tolkas som att marknaden räknar med att diverse inköpschefsindex och annat kommer att vända upp kommande månader.

Räntemarknaden tror (som vanligt) något helt annat och indikerar med tydlighet att konjunkturen saktar in och fallet i tioåriga räntor har varit ganska anmärkningsvärt och det som eldat på bland annat fastighetsaktier.

Vi närvarade på Skanskas kapitalmarknadsdag och konstaterade att bolaget är på väg att helt göra sig av med sin portfölj inom infrastruktur, vilket lär frigöra ett par miljarder kronor kommande år.

”ABB har 40-50 procent uppsida.”

Vi passade även på att öka i ABB som är ett av de mest underägda och hatade svenska storbolagen. Efter försäljningen av Power Grinds kommer en stor del av bolaget vara ren nettokassa, vilket begränsar nedsidan.

Därtill är bolaget scencykliskt och rätt positionerat för framtiden genom sin exponering inom elektriska fordon och robotar. På sikt kan bolaget delades upp i ytterligare två eller tre delar, vilket långsiktigt kan motivera 40-50 procent uppsida.

 

Mer om fonden

Carnegie Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

”För börsen blir detta en cocktail”
Carnegie Sverigefond

”För börsen blir detta en cocktail”

Efter den för börsen ytterst svaga utvecklingen i juni så kom en bred och kraftfull rekyl uppåt i juli. I USA så var juli den starkaste börsmånaden sedan 2020. Vi...

Mattias Sjödin 9 augusti 2022
Börsfrossa i juni
Carnegie Sverigefond

Börsfrossa i juni

Juni kom att bli en extremt svag börsmånad, och även Sverigefonden föll kraftigt om än inte lika mycket som breda Sverigeindex. Vad var det då som gjorde att börsen rasade...

Mattias Sjödin 6 juli 2022
Holmen skapar värden i skogen
Carnegie Sverigefond

Holmen skapar värden i skogen

Maj månad som helhet slutade med relativt små rörelser på index såväl som för Sverigefonden men under månaden så var slagen stora. Marknadens fokus flyttades från kriget i Ukraina och...

Mattias Sjödin 3 juni 2022