Stäng
Språk
Meny

Fler styckningsdetaljer att hämta i ABB

Börserna världen över fortsatte upp i mars men Stockholm hängde inte riktigt med, vilket till stor del beror på några av våra banker. Swedbank fortsatte ner, men även Nordea och framför allt SEB smittades också.

En bra Sverigefond är en bra bas i ett långsiktigt sparande. Och det är aldrig för sent att börja. Kom igång busenkelt med BankID och ISK!

De tre bankerna handlas nu på 8-10 gånger vinsten, vilket indikerar att marknaden prisar in ganska kraftiga skadestånd framöver, något som fortfarande är högst osäkert. Positivt är att det ser ut att bli en omstart på såväl styrelse- som ledningsnivå i Swedbank.

Ännu mer positivt är att följa tongångarna från fondens stora innehav i verkstadsindustrin. Det ser ut som att efterfrågan hålls uppe på goda nivåer och att vi kan se fram emot ganska hyfsade kvartalsrapporter.

Många är förstås oroliga över att börserna fortsätter upp samtidigt som statistiken från såväl Kina som Europa med Tyskland i spetsen varit väldigt svag, men glöm inte att börsen är framåtblickande och detta bör tolkas som att marknaden räknar med att diverse inköpschefsindex och annat kommer att vända upp kommande månader.

Räntemarknaden tror (som vanligt) något helt annat och indikerar med tydlighet att konjunkturen saktar in och fallet i tioåriga räntor har varit ganska anmärkningsvärt och det som eldat på bland annat fastighetsaktier.

Vi närvarade på Skanskas kapitalmarknadsdag och konstaterade att bolaget är på väg att helt göra sig av med sin portfölj inom infrastruktur, vilket lär frigöra ett par miljarder kronor kommande år.

”ABB har 40-50 procent uppsida.”

Vi passade även på att öka i ABB som är ett av de mest underägda och hatade svenska storbolagen. Efter försäljningen av Power Grinds kommer en stor del av bolaget vara ren nettokassa, vilket begränsar nedsidan.

Därtill är bolaget scencykliskt och rätt positionerat för framtiden genom sin exponering inom elektriska fordon och robotar. På sikt kan bolaget delades upp i ytterligare två eller tre delar, vilket långsiktigt kan motivera 40-50 procent uppsida.

 

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Överdrivna reaktioner åt båda håll
Carnegie Sverigefond

Överdrivna reaktioner åt båda håll

”As january goes, so goes the year ”är ett populärt uttryck från andra sidan Atlanten och med tanke på hur året inleddes på andra sidan ska det enligt sägnen bli...

Simon Blecher 10 februari 2020
En veritabel kassako
Carnegie Sverigefond

En veritabel kassako

December blev ännu en stark börsmånad i Stockholm genom en uppgång på ett par procent, och därmed blev 2019 det bästa börsåret på ett decennium. Handen på hjärtat trodde förstås...

Simon Blecher 13 januari 2020
Strukturaffärer lockar i Lux och ABB
Carnegie Sverigefond

Strukturaffärer lockar i Lux och ABB

Stockholmbörsens ångade vidare även i november, även om det var stora rörelser mellan små och stora bolag. Mindre bolag steg hela 4 procent, medan de större – läs OMX 30...

Simon Blecher 9 december 2019