Stäng
Språk
Meny

Fler styckningsdetaljer att hämta i ABB

Börserna världen över fortsatte upp i mars men Stockholm hängde inte riktigt med, vilket till stor del beror på några av våra banker. Swedbank fortsatte ner, men även Nordea och framför allt SEB smittades också.

En bra Sverigefond är en bra bas i ett långsiktigt sparande. Och det är aldrig för sent att börja. Kom igång busenkelt med BankID och ISK!

De tre bankerna handlas nu på 8-10 gånger vinsten, vilket indikerar att marknaden prisar in ganska kraftiga skadestånd framöver, något som fortfarande är högst osäkert. Positivt är att det ser ut att bli en omstart på såväl styrelse- som ledningsnivå i Swedbank.

Ännu mer positivt är att följa tongångarna från fondens stora innehav i verkstadsindustrin. Det ser ut som att efterfrågan hålls uppe på goda nivåer och att vi kan se fram emot ganska hyfsade kvartalsrapporter.

Många är förstås oroliga över att börserna fortsätter upp samtidigt som statistiken från såväl Kina som Europa med Tyskland i spetsen varit väldigt svag, men glöm inte att börsen är framåtblickande och detta bör tolkas som att marknaden räknar med att diverse inköpschefsindex och annat kommer att vända upp kommande månader.

Räntemarknaden tror (som vanligt) något helt annat och indikerar med tydlighet att konjunkturen saktar in och fallet i tioåriga räntor har varit ganska anmärkningsvärt och det som eldat på bland annat fastighetsaktier.

Vi närvarade på Skanskas kapitalmarknadsdag och konstaterade att bolaget är på väg att helt göra sig av med sin portfölj inom infrastruktur, vilket lär frigöra ett par miljarder kronor kommande år.

”ABB har 40-50 procent uppsida.”

Vi passade även på att öka i ABB som är ett av de mest underägda och hatade svenska storbolagen. Efter försäljningen av Power Grinds kommer en stor del av bolaget vara ren nettokassa, vilket begränsar nedsidan.

Därtill är bolaget scencykliskt och rätt positionerat för framtiden genom sin exponering inom elektriska fordon och robotar. På sikt kan bolaget delades upp i ytterligare två eller tre delar, vilket långsiktigt kan motivera 40-50 procent uppsida.

 

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Starka balansräkningar gäller
Carnegie Sverigefond

Starka balansräkningar gäller

Den svartaste svan jag någonsin sett. Tydligare än så går det inte att beskriva Corona och dess effekter på världen, hälsan och börserna. Visst förstod vi alla att produktionsproblemen i...

Simon Blecher 3 april 2020
”Det är superrea på vissa bolag”
Carnegie Sverigefond

”Det är superrea på vissa bolag”

”Vi kommer går stärkta ut ur det här”. Under måndagen anordnade vi en telefonkonferens med Simon Blecher, modererad av Emilie Fors, partneransvarig. Här följer ett kort referat, som kompletterar den...

Emilie Fors 24 mars 2020
Blecher: ”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

Blecher: ”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

En global finanskris som inte går att stoppa. Coronakrisen är unik och förändrar stora delar av vårt samhälle i grunden. Men vi är långsiktiga ägare av välskötta bolag, och förr...

Kristina Flintull 17 mars 2020