Stäng

Flest AC-burkar vinner

Letar du tillväxt? Åk till Indien, skriver förvaltaren Gunnar Påhlson som precis har besökt 20 företag där. Ett exempel är Voltas, vars försäljning av luftkonditioneringsanläggningar rusar i takt med att medelklassen växer och temperaturen stiger.

Price is what you pay, value is what you get. Den indiska marknaden har den senaste tiden fått utstå en hel del motvind på nyhetsfronten i form av politiska utspel och regleringar som har inneburit en svag start på året för börsen.

AC-anläggning från Voltas, Indiens svar på Electrolux.

Först införde regeringen reavinstskatt på aktier, även på långa innehav. Sedan fick man en konflikt med börsen i Singapore avseende kursinformation för indiska derivatmarknaden. Utvecklingen för de statsägda indiska bankerna utgör också en allvarlig utmaning. I höstas föreslog regeringen en plan för att tillföra välbehövligt nytt kapital till bankerna. I februari kom så nytt regelverk för hur bankerna ska redovisa kreditförluster, vilket innebär att kostnaden för avskrivningar av nödlidande lån kommer att öka dramatiskt för vissa banker det sista kvartalet.

Som om detta inte vore nog avslöjades också en bedrägerihärva i Punjab National Bank, (statligt ägd), där en juvelerarfirma via falska exportdokument lurat banken på 2 miljarder dollar.

Det ironiska är dock att samtidigt som dessa negativa nyheter inträffar avseende nya regleringar och annat, så börjar vi se klara förbättringar för företagens vinstutveckling. BNP-tillväxten för tredje kvartalet var hela 7,5 procent och företagens vinster steg med över 12 procent samma kvartal. Det ligger över förväntningarna och indikerar att vi befinner oss i början av en cyklisk återhämtning för vinsterna i Indien.

Nu är jag precis hemkommen från en veckas resa i Indien med besök på tjugo företag inklusive flera bolag som vi redan har investerat i. Signalerna från de företag som jag träffade är blandade. Det blev tydligt att skillnaden mellan de välskötta bolagen, i sektorer med strukturell tillväxt, och de företag som har sämre förutsättningar, snarare har ökat än minskat. Det innebär att det är viktigt att ha en aktiv förvaltning där analys och selektivt urval gör stor skillnad.

Om du köper en billig aktie i Indien får du oftast ett bolag som redan sett sin storhetstid passera; låg tillväxt, ibland höga skulder, låg avkastning på eget kapital och låg vinsttillväxt. Det kanske är bra med mogna bolag som betalar bra utdelning, men med låg tillväxt och höga skulder är inte utdelningen långsiktigt hållbar. Det tycker inte jag är så intressant.

Å andra sidan är det inga problem att hitta bolag som växer i Indien. Det är ett tillväxtland. BNP växer med 7 procent. Befolkningen går om Kina i storlek om några år. Medelklassen växer och nya konsumtionsbehov uppstår i nya branscher.

Indiens tillväxtbolag är ofta ganska högt värderade med en global måttstock. P/e-tal på 25-30 är inte ovanligt. Men då ingår vinsttillväxt på 20-25 procent, vinstmarginaler runt 30 procent, avkastning på eget kapital på 25 procent och ofta nettokassa och starkt kassaflöde. Ta Sterlite Technology som exempel. De är ledande på tillverkning av fiberkabel på global marknad. När hela världen ska digitaliseras med bredband och fiber växer efterfrågan snabbt. Det finns bara fyra stora leverantörer globalt och lönsamheten är därför god. Sterlite Technology är integrerade och har därför höga marginaler. Försäljningen ökar med 35 procent per år med en växande orderbok. Vinsten ökar med 40 procent. Inga skulder. Men värderingen är relativt hög nu: P/e-tal 40.

Bharat Forge är ett annat globalt indiskt bolag. Världsledande på gjutna metallkomponenter till fordonsindustrin. Hög tillväxt, inga skulder, bra avkastning men relativt hög värdering.

Eller ta Yes Bank, en relativt liten privat bank, vars utlåning ökar med 45 procent per år när man tar marknadsandel från statliga banker som inte kan låna ut på grund av brist på kapital. Räntemarginaler på 3,2 procent och nödlidande lån på 1,8 procent och nettokreditförluster på 0,8 procent, jämfört med statliga banker som har nödlidande lån på mellan 12 till 15 procent. Tack var att banken bara är 14 år gammal undvek man att låna ut till de sektorer som nu skapar stora kreditförluster i banksystemet, kraft- och stålverk, cementbolag och infrastruktur. Istället lånade man ut till nya branscher som internet, förnybar energi och digitalisering.

Ytterligare ett bra exempel är Balkrishna Industries som tillverkar specialdäck till byggmaskiner och tunga fordon samt till gräsklippare och truckar mm. Detta är en helt annan affär än att sälja däck till personbilar för original montage. I stället för marginaler på 5 procent, har man 30 procent i marginal stabilt. Försäljningen ökar med 15-20 procent, vinsten stiger med 23 procent. Hög global marknadsandel, inga skulder, mycket välskött bolag men relativt hög värdering.

Eller ta Voltas, Indiens svar på Electrolux, som ägs av Tata-familjen, Indiens motsvarighet till Wallenberg. De har 24 procent av Indiens försäljning på luftkonditionering både till hushåll och till industrier. Tänk efter nu. Det är 30 grader varmt ute. Medelklassens köpkraft stiger. Regeringens mål är Housing for all, Power for all. Många familjer har redan en bil med luftkonditionering. När elektrifieringen av landsbygden ökar, byter folk från takfläkt till luftkonditionering.

I juni börjar monsunsäsongen, då är temperaturen 45 grader i New Delhi. Försäljningen ökar med 15 procent per år, bra vinstmarginal, låga skulder, dominerande marknadsandel. Vad mer kan man önska sig? Värderingen ligger på P/e 25. I Sverige är statustänk förlegat. Men i Indien är status att ha flest luftkonditioneringsmaskiner i byn. Grannarna räknar vem som har flest AC-burkar i fönstren på huset. Den som har flest kylda rum vinner statusjakten.

Fler artiklar

PlaceraTV: Har Kina tagit sig igenom coronakrisen?

PlaceraTV: Har Kina tagit sig igenom coronakrisen?

Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Asia och Carnegie Indienfond, gästar PlaceraTV på video hemifrån. Hör Gunnar berätta om sin syn på så väl den indiska som den kinesiska marknaden. I...

Kristina Flintull 28 april 2020
Corona-krisen muterar sig som ett virus

Corona-krisen muterar sig som ett virus

De asiatiska marknaderna har fallit med nära 14 procent den senaste månaden. Sedan årsskiftet är Carnegie Asia ned med drygt 10 procent. Förvaltaren Gunnar Påhlson jämför med tidigare kriser under...

Gunnar Påhlson 16 mars 2020
5 reformer som lyfter Indien
Carnegie Indienfond

5 reformer som lyfter Indien

Indien är förmodligen en av de mest intressanta marknaderna att investera i – på en tidshorisont på 5-10 år, om ni har tålamod. Det finns ett antal strukturella drivkrafter som...

Gunnar Påhlson 1 oktober 2019