Om fonden
Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter.
Carnegie Sverigefond har funnits i drygt 30 år och har hela tiden varit aktivt förvaltad. Fonden används ofta som bas i ett långsiktigt sparande.
Vill du börja spara i Carnegie Sverigefond? Logga in på Carnegie Fonder Online med BankID
Läs mer om sparande här.
Fondförvaltare
Simon Blecher
Förvaltare på Carnegie Fonder sedan 2006. Korades 2011, 2013 och 2014 till Årets Stjärnförvaltare av Morningstar.
Mattias Sjödin
Medförvaltare Carnegie Sverigefond. Anställd sedan 2021, i branschen sedan 1997.
PDF för nedladdning
Avgifter & handel
- Årlig avgift
- 1,41%
- Lägsta insättning initial/efterföljande
- 0kr/0kr
- Kursnotering
- Dagligen
- Fondnummer i PPM
- 393314
- Bankgironummer
- 5614-6863
Avgift/år
Den årliga avgiften härför sig till de avgifter som belastat fonden under det senaste kalenderåret. Den årliga avgiften kan variera från år till år. Siffran för de årliga avgifterna inkluderar kostnaderna för att driva fonden (administration), inklusive kostnaderna för marknadsföring och distribution. Siffran är exklusive avgifter för värdepapperstransaktioner. Mer information om avgifter finns i fondens informationsbroschyr.
Basfakta
- Säte
- SE
- Startdatum
- 1987-01-08
- ISIN-kod
- SE0000429789
- Morningstar-betyg
-
Fonddata
- Riskklass
-
1234567
- Totalrisk
- 16,90%
- Sharpekvot
- 0,48
- Omsättningshastighet
- 0,35 ggr/år
- Jämförelseindex
- SIX Portfolio Return
- Tracking error
- 5,63%
- Active share
- 63%
- Swing pricing
- -
Riskklass
Den sjugradiga riskskalan är gemensam för fonder i EU. Risknivån 1 utgör lägst risk men samtidigt lägre möjlighet till avkastning. 7 är högst risk med högre möjlighet till avkastning. Risknivån baseras på hur fondens värde har varierat de senaste fem åren.
Totalrisk
Ett riskmått som mäter kursförändringarna. Anges i procent. Ju högre procenttal desto högre volatilitet Beräknas som standardavvikelsen för månadsavkastningarna för fonden under 24 månader, multiplicerat med roten ur antalet månader under året.
Sharpekvot
Riskmått som jämför verklig avkastning i portföljen minus den riskfria räntan i förhållande till portföljens totala risk. Portföljens risk definieras som standardavvikelsen i avkastningen under 24 månader. Kan sägas visa den betalning man fått för den risk man tagit.
Omsättningshastighet
Omsättningshastighet mäter hur mycket affärer fondförvaltaren gör. Definieras som det lägsta av summan av köpta respektive sålda värdepapper dividerat med genomsnittlig fondförmögenhet. Uttrycks i årstakt.
Jämförelseindex
Jämförelseindexet har använts som underlag för att beräkna Tracking Error och Active Share. Valt jämförelseindex bedöms vara relevant då det väl överensstämmer med fondens placeringsinriktning.
Tracking error
Tracking error visar hur mycket fondens avkastning svänger i värde i förhållande till sitt jämförelseindex. Ju lägre tracking error desto mer följsamhet gentemot indexet. Ju högre tracking error, desto mer avvikelser gentemot index. Redovisas i procent.
Active share
Active share visar hur mycket fondens innehav avviker i förhållande till de bolag som ingår i fondens jämförelseindex. Ju högre procentsiffra, desto större avvikelse. Anges i procent.
Swing pricing
Swing pricing innebär att fondens NAV-kurs kan komma att justeras då fondens nettoflöden (summan av insättningar och uttag i fonden) under en given dag överstiger ett tröskelvärde. Tröskelvärdet är ett belopp och beräknas genom en procentsats av fondens totala värde. Detta kallas partiell swing och är den metod för swing pricing som används av Carnegie Fonder. Om tröskelvärdet överskrids appliceras en swing-faktor som är en viss procentsats och som bedöms motsvara kostnaderna för att hantera nettoflödena. Anledningen till att swing pricing används är att det vid stora nettoflöden kan uppstå större transaktionskostnader. För att dessa kostnader inte ska påverka övriga andelsägare i fonden belastar de i stället de andelsägare som orsakat flödet genom att NAV-kursen justeras med swing-faktorn. Nivåerna på tröskelvärdet och swing-faktorn ses över av Carnegie Fonder på regelbunden basis.
Största innehaven
- Investor AB B
- 8,12%
- Volvo AB B
- 7,06%
- Essity AB B Reg
- 5,84%
- Atlas Copco B REG
- 4,94%
- AstraZeneca Plc
- 4,91%
- Sandvik AB
- 4,59%
- Assa Abloy AB B
- 4,22%
- Telefon AB LM Ericsson B
- 4,07%
- Lifco AB
- 4,00%
- ABB Ltd Reg
- 3,93%
- Övriga innehav
- 48,31%
Geografisk fördelning
- Sverige
- 91,17%
- Storbritannien
- 4,91%
- Schweiz
- 3,93%
- Luxemburg
- -0,02%
Förmögenhetsfördelning
- Aktier
- 96,12%
- Likvida medel
- 3,88%