Stäng
Språk
Meny

Fortsatt höga gaspriser

Världens aktiemarknader återhämtade sig kraftigt i oktober. Även den ryska marknaden steg. Dock inte lika mycket som många utvecklade marknader i väst. Rysslandsfonden steg med 1,4 %. Ett stort antal börsintroduktioner har sugit likviditet ur marknaden och hindrat en uppgång. Nya bolag på börsen är bland annat Softline, Renaissance Insurance, Delimobile och Cian. Fonden deltog i introduktionen av Renaissance Insurance.

Gaspriserna fortsatte att vara höga i oktober. Priserna var envist över 1000 dollar per kcm och ibland ännu högre. Månadens genomsnitt var 1052 dollar/kcm. Priserna försvagades något mot slutet av månaden då president Putin instruerade Gazprom att öka leveranserna till de egna lagren i Europa.

Rysslands betalningsbalans steg till 40 miljarder dollar under det tredje kvartalet. Orsaken var förstås högre råvarupriser, framför allt priser på olja och gas. Rysslands budgetintäkter steg med 45,6 % på årsbasis i september. Intäkterna från olja och gas steg med 60,8 %. Utgifterna steg endast med 15 %.

Världsbanken har höjt sin prognos för rysk tillväxt. Banken förväntar sig nu en tillväxt på 4,3% i år. Förväntningarna för 2022 och 2023 ser dock lite låga ut med 2,8 respektive 1,8 %.

Den Ryska Centralbanken visade återigen hur aggressiv den kan vara. Banken höjde räntan med hela 75 punkter till 7,5 % och överraskade på så sätt marknaden.

Många ryska bolag kom med kvartalsresultat i oktober. Sberbank utmärkte sig. Vinsten blev 4 % bättre än förväntningarna och avkastningen på eget kapital hela 25,9 %. Yandex kom också med en stark rapport medan VK (fd Mail.RU) kom in något svagare än förväntningarna. Detaljhandelsbolagen kom med starka rapporter liksom stål och guldbolagen.

På grund av en ny våg av Covid-19 i Moskva med omnejd har regionen nu åter gått in i en hård ”lock down”. Ryssland har totalt misslyckats med sin vaccinationskampanj och endast en minoritet av befolkningen är vaccinerad. Trots att vaccin under en längre tid funnits allmänt tillgängligt vaccinerar sig inte ryssarna. Dödstalen når i stället nya toppnivåer var dag.

Mer om fonden

Carnegie Rysslandsfond A

Carnegie Rysslandsfond är stängd för nya insättningar På grund av kriget i Ukraina är Moskvabörsen stängd för handel, och därmed är också Carnegie Rysslandsfond stängd för handel. Den dag handeln...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Utlänningar från en ”fientligt” sinnad stat får inta delta i handeln
Carnegie Rysslandsfond

Utlänningar från en ”fientligt” sinnad stat får inta delta i handeln

Trots kriget i Ukraina och alla sanktioner handlas det nu på börsen i Moskva. Restriktionerna är dock många och vi som utlänningar från en ”fientligt” sinnad stat får tyvärr inta...

Fredrik Colliander 3 maj 2022
Förluster ersätts med inkallade soldater
Carnegie Rysslandsfond

Förluster ersätts med inkallade soldater

Trots allt som har hänt den senaste månaden är detta den månadsrapport jag finner svårast att skriva, och då har det blivit ganska många under alla mina år som förvaltare...

Fredrik Colliander 5 april 2022
Ryssarna själva måste göra sig kvitt Putin
Carnegie Rysslandsfond

Ryssarna själva måste göra sig kvitt Putin

Det är krig i Europa. Rysslands oprovocerade attack på Ukraina är en katastrof för hela världssamfundet och kanske den värsta geopolitiska händelsen i världen sedan andra världskriget, åtminstone i vårt...

Fredrik Colliander 3 mars 2022