Stäng
Språk
Meny

Fortsatt maktspel och sanktioner mot Ryssland

Handelskriget mellan USA och Kina intensifierades i augusti. Oron för recession och minskad global riskvilja påverkade marknaderna. Den ryska aktiemarknaden påverkades förstås även den av dessa strömningar. I Rysslands fall ökade också sanktionsriskerna.

USA beslutade att införa en andra rond med sanktioner under ”The Chemical and Biological Weapons Control and Warfare Elimination Act”. Dessa sanktioner innebär tre nya åtgärder, varav den viktigaste är ett förbud för amerikanska banker att investera i nyutgivna ryska statsobligationer. Marknaden föll först men återhämtade sig något mot slutet av månaden.

Carnegie Rysslandsfond föll 2,2 procent under månaden.

Rysslands ekonomiska utveckling var inte imponerande under det första halvåret. BNP-tillväxten blev under 1 procent. Orsaken till den dåliga utvecklingen är framförallt en mycket tajt finanspolitik. Inflationsjusterat minskade statens utgifter jämfört med förra året. Penningpolitiken är även den åtstramande. Här väntar vi oss dock räntesänkningar i höst, kanske redan i september.

Betalningsbalansöverskottet blev 51,4 miljarder. Det är något mindre än förra året men ändå starka siffror.

Det har under augusti varit stora politiska protester i Moskva. Vid vissa tillfällen har 50–60 000 personer deltagit i demonstrationerna och mer än 1000 människor har arresterats. Man protesterar i första hand mot de odemokratiska valen i staden Moskva.

Många bolag har kommit med rapporter under månaden. Lukoils 2Q-rapport var en positiv överraskning. Kassaflödet såg speciellt starkt ut på 2,5 miljarder dollar. Bolaget kommer med största säkerhet att fortsätta köpa tillbaka aktier. Gazproms resultat var mer blandat. De låga priserna på den europeiska marknaden var väntade men ändå negativt. Det fria kassaflödet på 3,5 miljarder dollar var dock bättre än väntat. Gazpromnefts rapport var också bra, framför allt beroende på ett starkare oljepris. De båda guldbolagen Polymetal och Polyuz kom båda med bra rapporter. De starka guldpriserna ger aktierna fortsatt stöd.

Oljebolaget Rosneft hotas nu direkt av USA för sin inblandning i Venezuela. Upphör inte Rosneft med verksamheten i landet hotar USA med nya sanktioner mot bolaget.

Mer om fonden

Rysslands­fond A

Carnegie Rysslandsfond investerar i aktier noterade i Ryssland och i övriga delar av forna Sovjetunionen. Här finns enorma naturtillgångar, men också många spännande företag i nyare branscher. Fonden får också investera i bolag vars...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Konflikt, kollaps och corona i Ryssland
Carnegie Rysslandsfond

Konflikt, kollaps och corona i Ryssland

Den nedgång som påbörjades i slutet av februari accelererade under mars. Det är nu uppenbart för alla att coronaviruset påverkar alla och att alla världens marknader nu sitter gisslan hos...

Fredrik Colliander 1 april 2020
Ryssland inställt på fortsatt låga oljepriser – och coronaspridning
Carnegie Rysslandsfond

Ryssland inställt på fortsatt låga oljepriser – och coronaspridning

Oljepriset har kollapsat, men Ryssland anser sig klara det. Ryska oljebolag har positivt kassaflöde redan vid priser på 10 – 20 dollar per fat och statsbudgeten balanserar på 42 dollar...

Fredrik Colliander 20 mars 2020
Coronasmittad Moskvabörs
Carnegie Rysslandsfond

Coronasmittad Moskvabörs

Coronavirusets fortsatta utbredning i slutet av februari fick världens börser att falla kraftigt. Den ryska aktiemarknaden var inget undantag. I svenska kronor föll den ryska marknaden med hela 14 procent...

Fredrik Colliander 2 mars 2020