Stäng
Språk
Meny

Fortsatt maktspel och sanktioner mot Ryssland

Handelskriget mellan USA och Kina intensifierades i augusti. Oron för recession och minskad global riskvilja påverkade marknaderna. Den ryska aktiemarknaden påverkades förstås även den av dessa strömningar. I Rysslands fall ökade också sanktionsriskerna.

USA beslutade att införa en andra rond med sanktioner under ”The Chemical and Biological Weapons Control and Warfare Elimination Act”. Dessa sanktioner innebär tre nya åtgärder, varav den viktigaste är ett förbud för amerikanska banker att investera i nyutgivna ryska statsobligationer. Marknaden föll först men återhämtade sig något mot slutet av månaden.

Carnegie Rysslandsfond föll 2,2 procent under månaden.

Rysslands ekonomiska utveckling var inte imponerande under det första halvåret. BNP-tillväxten blev under 1 procent. Orsaken till den dåliga utvecklingen är framförallt en mycket tajt finanspolitik. Inflationsjusterat minskade statens utgifter jämfört med förra året. Penningpolitiken är även den åtstramande. Här väntar vi oss dock räntesänkningar i höst, kanske redan i september.

Betalningsbalansöverskottet blev 51,4 miljarder. Det är något mindre än förra året men ändå starka siffror.

Det har under augusti varit stora politiska protester i Moskva. Vid vissa tillfällen har 50–60 000 personer deltagit i demonstrationerna och mer än 1000 människor har arresterats. Man protesterar i första hand mot de odemokratiska valen i staden Moskva.

Många bolag har kommit med rapporter under månaden. Lukoils 2Q-rapport var en positiv överraskning. Kassaflödet såg speciellt starkt ut på 2,5 miljarder dollar. Bolaget kommer med största säkerhet att fortsätta köpa tillbaka aktier. Gazproms resultat var mer blandat. De låga priserna på den europeiska marknaden var väntade men ändå negativt. Det fria kassaflödet på 3,5 miljarder dollar var dock bättre än väntat. Gazpromnefts rapport var också bra, framför allt beroende på ett starkare oljepris. De båda guldbolagen Polymetal och Polyuz kom båda med bra rapporter. De starka guldpriserna ger aktierna fortsatt stöd.

Oljebolaget Rosneft hotas nu direkt av USA för sin inblandning i Venezuela. Upphör inte Rosneft med verksamheten i landet hotar USA med nya sanktioner mot bolaget.

Mer om fonden

Rysslands­fond A

Carnegie Rysslandsfond investerar i aktier noterade i Ryssland och i övriga delar av forna Sovjetunionen. Här finns enorma naturtillgångar, men också många spännande företag i nyare branscher. Fonden får också investera i bolag vars...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Viktig information till andelsägarna i CF Ryssland och Carnegie Rysslandsfond
Carnegie Rysslandsfond

Viktig information till andelsägarna i CF Ryssland och Carnegie Rysslandsfond

CF Ryssland fusioneras med Carnegie Rysslandsfond den 23 april 2020 Vi arbetar kontinuerligt med att utvärdera och utveckla vårt fondsortiment. För att konsolidera vårt fondutbud samt uppnå effektivitetsvinster i förvaltningen...

Kristina Flintull 14 februari 2020
Central rysk klimatplan
Carnegie Rysslandsfond

Central rysk klimatplan

Rysslandsfonden steg kraftigt i början av 2020. Utbrottet av coronaviruset i Kina påverkade dock marknaden och ledde den till en kraftig korrektion. Nästan hela årets uppgång utraderades och fonden slutade...

Fredrik Colliander 3 februari 2020
Ryssland in i 20-talet med solid ekonomi
Carnegie Rysslandsfond

Ryssland in i 20-talet med solid ekonomi

2019 avslutades med en rejäl uppgång på den ryska marknaden. Trots en kraftig kronförstärkning steg Rysslandsfonden under december med hela 5 procent i svenska kronor. Den ryska ekonomin har under...

Fredrik Colliander 2 januari 2020