Fortsatt volatilitet framåt
Aktiemarknaden uppvisar kraftiga rörelser och mycket talar för att volatiliteten även framåt är hög. Maj blev en händelserik månad där den amerikanska aktiemarknaden var ner 5,5 procent som mest, men under de sista dagarna på månaden återvände köparna och börsen stängde strax över nollstrecket.
Fed och världens centralbanker har definitivt bestämt sig för att inflationen ska bekämpas. Den amerikanska inflationen har kommit ner något från höga nivåer. Kärninflationen mätt som PCE, som Fed brukar följa noggrant, landade på 4,9 procent för april (en nedgång från 5,2 procent månaden innan). Om kärninflationen fortsätter att sjunka skruvar marknaden troligtvis ner sina förväntningar på räntehöjningar och dess takt.
Industri-PMI som vanligtvis ses som en viktig konjunkturindikator har kommit ner men befinner sig för de flesta marknader en bra bit över 50-nivån. Den amerikanska PMI-siffran för industrin steg överraskande till 56,1 i maj (jämfört med 55,4 i april). Även Sveriges inköpschefsindex för industrin visade styrka och ökade till 55,2 i maj, från föregående månads utfall på 55. Indexet befinner sig fortfarande långt över 50-nivån som indikerar expansion. Frågan är om indexuppgången är temporär? Den osäkra globala konjunkturen och den allt mer åtstramande penningpolitiken kan få genomslag på tillväxten framöver.
Nu har vi sannolikt två räntehöjningar med 50 punkter från Fed framför oss (15 juni och 27 juli). I mitten av juli kommer företagens Q2-rapportering igång. Det råder en hel del osäkerhet men förhoppningsvis klarnar bilden under sommaren. I sökandet efter signaler som stödjer en eventuell mjuklandning i ekonomin kommer makroutfallet att få en stor vikt de närmsta månaderna.
En inflationsoro kan lätt övergå till en tillväxtoro, då centralbankerna riskerar att agera för snabbt och för åtstramande. Mycket talar för att inflationen mildras, även om den absoluta nivån naturligtvis kommer att vara högre än de senaste åren. Den ekonomiska tillväxten bromsar in, realräntorna stiger och Fed genomför räntehöjningar. Den miljön gynnar värdebolag, företag med starka balansräkningar, hög direktavkastning och marknadsledare som kan genomföra prishöjningar.
Mer om fonden
Carnegie Multi A
Carnegie Multi är en global blandfond som investerar i 40 procent aktiefonder, 30 procent räntefonder och 30 procent alternativa tillgångar. Fonden investerar i ett urval av Carnegie Fonders mest framgångsrika aktie-...
Mer info