Stäng
Språk
Meny

Foten i kläm, jajamän!

Handelskriget mellan Kina och USA har inneburit oro och parterna är oense på flera punkter. USA vill behålla sin position som nummer ett med världsherravälde och Kina utmanar denna position, vilket inte faller i god jord hos Trump. Asienexperten Gunnar Påhlson ifrågasätter om det från båda håll pågår ett förhandlingsspel…

USA har meddelat att man blockerar leveranser av amerikansk teknologi från Qualcomm till kinesiska Huawei. Qualcomm tillverkar bland annat de processchips, som kallas CPU, som är en kritisk komponent i mobiltelefoner. Även ett stort antal andra underleverantörer i USA har fått exportförbud till Kina. Huaweis telefoner styrs av operativsystemet Android som utvecklats av Google. USA vill nu stoppa Huaweis tillgång till nya uppdateringar för operativsystemet. Även populära funktioner som Facebook, Instagram och Spotify kan komma att blockeras.

Kinas svar är att man har för avsikt att utveckla ett eget ”Android-system” till sina telefoner. Man vill bli självförsörjande på mobilteknik och komponenter och minska beroendet av import från USA.

I Taiwan är Hon Hai en världsledande tillverkare av passiva elektronikkomponenter och via bolaget Foxconn är man också störst i världen på sammansättning av mobiltelefoner i Kina. Största kund är Apple. Foxconns Iphonetillverkning utgör ca 50% av omsättningen, men i och med handelskonflikten mellan Kina och USA finns risken att Kina inför restriktioner för amerikanska bolags verksamhet i Kina, tex Apple. Citigroup har redan sänkt sin prognos för Iphoneförsäljningen i Kina med 50%. Det kan bli ett kännbart slag för Hon Hai och hela kedjan med underleverantörer till Apple och Hon Hai i Taiwan. Catcher tillverkar helgjutna chassin i aluminium till Apples telefoner och datorer. Largan förser Apple med kamerakomponenter. Pegatron är ett annat bolag där Apple är en viktig kund.

Hur har Carnegie Asia utvecklats och vilka bolag investerar Gunnar i? Läs mer här!

Hon Hai ägs av Terry Gou som har byggt upp företaget sedan 1974. Han är en erkänt driven entreprenör. Finns det nu en risk att hans livsverk hotas av handelskonflikten?

Detta är riktigt intressant. Terry Gou var nyligen inbjuden till Peking för ett möte med Xi Jinping. Kina vill bli självförsörjande på komponenter. Hon Hai har tekniken och kunskapen. Ryktet gör gällande att Terry Gou har erbjudit sig att hjälpa Kina med processen att utveckla egen teknik och Kina är en stor marknad. Det kanske kan kompensera för ett eventuellt fall i orderingång från Apple.

Nästa år är det presidentval i Taiwan. Idag styr DPP som alltid har hävdat Taiwans självständighet gentemot Fastlandskina. Terry Gou kandiderar för KMT, Kuomintang partiet, som styrt Taiwan under långa perioder sedan Taiwan bildades. KMT har det senaste decenniet fört en mjukare linje mot Kina och verkat för en ekonomisk integration även om man inte vill överge sin självständighet som nation. Man kan bara gissa vilka ambitioner som Terry Gou har. Det är ännu oklart vilka chanser han kan ha att bli nästa president i Taiwan.

”Även Donald Trump har motvilligt och under hot accepterat The One China Policy.”

Kina har länge velat införliva Taiwan med Kina. Xi Jinping har sedan han kom till makten i Kina 2013, skärpt den retoriken avsevärt. Han hävdar ”The One China Policy”. Även Donald Trump har motvilligt och under hot accepterat The One China Policy.

Nu är det så att USA sedan länge varit garant för att Taiwan ska förbli självständiga. Under Jiang Zemins tid som Kinas president på nittiotalet förekom en hel del vapenskrammel från Kinas sida och 1996 sköt Kina ett antal missiler utanför Taiwans norra udde. USA skickade då sin flotta till sundet mellan Kina och Taiwan för att avstyra en potentiell invasion från Kina.

Vad händer med det amerikanska militära skyddet om Taiwans ledande teknikbolag hjälper Kina att utveckla egen teknik och därmed kringgår de amerikanska sanktionerna?

Om dessutom ägaren till detta företag, Terry Gou, blir president i Taiwan. Hur påverkar det USA intresse att fortsätta skydda Taiwan?

Ökar eller minskar chansen/risken att Kina agerar för att integrera Taiwan, inte bara ekonomiskt utan också politiskt?

Nu i slutet av juni är det G20-möte i Osaka, Japan. Donald Trump och Xi Jinping kommer att träffas där för att diskutera vidare utveckling av ländernas handelsrelation. Det återstår att se om retoriken från båda håll bara utgör ett förhandlingsspel, eller om detta kommer att eskalera till en allvarlig och långsiktig konflikt mellan USA och Kina, som i så fall kommer att få konsekvenser för alla globala handelsmönster framöver.

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Kina är på väg tillbaka
Carnegie Asia

Kina är på väg tillbaka

Gunnar Påhlson har över 30 års erfarenhet av asiatiska investeringar och var tidig med att inse att corona skulle skapa problem i Kina och Asien efter samtal med asiatiska kontakter...

Kristina Flintull 8 april 2020
Handelskriget – en västanfläkt jämfört med corona
Carnegie Asia

Handelskriget – en västanfläkt jämfört med corona

Ingen är väl längre förvånad över att den globala pandemin med coronaviruset Covid-19 nu påverkar allt och alla i en omfattning som i vart fall västvärldens ledare haft svårt att...

Gunnar Påhlson 2 april 2020
Corona-krisen muterar sig som ett virus

Corona-krisen muterar sig som ett virus

De asiatiska marknaderna har fallit med nära 14 procent den senaste månaden. Sedan årsskiftet är Carnegie Asia ned med drygt 10 procent. Förvaltaren Gunnar Påhlson jämför med tidigare kriser under...

Gunnar Påhlson 16 mars 2020