Stäng
Språk
Meny

Från teknisk attaché i Tyskland till förvaltare

Vägen till att bli förvaltare är inte alltid självklar. För Jonas Andersson gick den via en arkitektfirma, svenska ambassaden i Tyskland och SAS pilotutbildning. Nu är Jonas förvaltare av Carnegie Fastighetsfond Norden.

Jonas Andersson, förvaltare av Carnegie Fastighetsfond Norden

Engagemanget för aktier föddes från början ur intresset för matematik. Det i sin tur ledde till att Jonas Andersson försökte analysera börskursernas koppling till bolagens verksamhet. Men Jonas första aktieköp baserades på helt andra saker och blev en dyr lärdom.

”Ett av mina första aktieköp var Sintercast i början av 90-talet. Och det var när hypen för bolaget var som störst. Jag föll för frestelsen att bara se till ett potentiellt positivt scenario för bolaget, dessutom oaktat hur aktien värderades. Man lär av sina misstag.”

Mångsidig start på karriären

Jonas är utbildad civilingenjör och finansanalytiker. Däremot tog det några år innan aktieintresset omsattes till ett jobb och istället inleddes karriären som konstruktör på en arkitektfirma.

”En nyttig erfarenhet var att få ta helt eget ansvar för komplexa konstruktioner. Allt jag ritade var ju utan undantag tvunget att fungera i verkligheten. Därefter arbetade jag som biträdande teknisk attaché på den svenska ambassaden i Tyskland, med uppgift att analysera och rapportera om den tyska byggbranschen.”

”Efter fem år i Tyskland längtade jag hem till Sverige. Ett stort aktieintresse och bra kunskap om bygg- och fastighetsbranschen gav mig då mitt första jobb i finansbranschen som aktieanalytiker med fokus på just bygg- och fastighetsbolag. Men det är 25 år sen nu…”

Livet som förvaltare

Sedan dess har Jonas varit aktieanalytiker på flera banker i Stockholm och även chef för den svenska aktieanalysen på Nordea.

”Innan jag började på Carnegie Fonder förvaltade jag Alfred Bergs fastighetsfond. Carnegie Fonder köpte fonden 2019 och jag fortsatte då att förvalta, men nu med namnet Carnegie Fastighetsfond Norden. Samma fond och förvaltare, men nu i en mer dynamisk och ändamålsenlig miljö.”

En dag som fastighetsförvaltare börjar ofta med att ta del av nyheter, marknadsanalyser och bolagsanalyser från mäklarhusen. Därefter blir det oftast en snabb genomgång av hur börsen, speciellt fastighetsbolagen, öppnar.

”Allt som oftast lägger jag upp en dagsplan för hur jag ska möta eventuella uttag eller insättningar i fonden under dagen. Jag initierar även mer långsiktiga justeringar av fonden baserat på värdering och bolagsutveckling. En del av det arbetet är att bearbeta ny information från bolagen och från fastighetsmarknaden. En typisk dag har jag också ett möte med aktieanalytiker, aktiemäklare eller bolagsledning. Det kan röra sig om en ny sektoranalys, en ledningsuppdatering av hur ett bolag går eller information om en förestående notering av ett nytt bolag.”

Informationstunga och analytiska dagar kontrasteras av Jonas fritidsintressen.

”Ett relativt nytt intresse är Stand Up Paddle (SUP), bra träning för hela kroppen. På sommaren kör jag ute i skärgården, vår och höst blir det runt Södermalm – vattnet på hösten är faktiskt varmare än man tror! Bland otippade intressen kan jag nämna mitt flygintresse, är SAS-utbildad pilot, men det var längesen mitt flygcertifikat gick ut.”

Kort om Jonas Andersson
I branschen sedan: 1997
Arbetat på Carnegie Fonder sedan: 2019
Förvaltar: Carnegie Fastighetsfond Norden

Mer om fonden

Carnegie Fastighetsfond Norden A

Carnegie Fastighetsfond Norden finns också i andelsklasserna: B och C. Carnegie Fastighetsfond Norden investerar i fastighetsaktier på den nordiska aktiemarknaden. Vi investerar långsiktigt, huvudsakligen i renodlade fastighetsbolag där bolagen huvudsakligen...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Konjunkturoro avlöser ränteoro
Carnegie Fastighetsfond

Konjunkturoro avlöser ränteoro

Under juli har fastighetsbolagen återhämtat sig något på börsen. Den främsta förklaringen till det är sjunkande långräntor. Den svenska tioåringen har sedan mitten på juni kommit ner från 2,0 procent...

Jonas Andersson 9 augusti 2022
Finansieringen i fortsatt fokus
Carnegie Fastighetsfond

Finansieringen i fortsatt fokus

Under första halvan av juni föll fastighetssektorn brant på börsen. Senaste veckorna har utvecklingen varit fortsatt volatil men riktningen har varit i huvudsak sidledes. Framför allt är det höga finansieringskostnader...

Jonas Andersson 4 juli 2022
Aktiemarknaden mer pessimistisk än fastighetsmarknaden
Carnegie Fastighetsfond

Aktiemarknaden mer pessimistisk än fastighetsmarknaden

Under inledningen av maj fortsatte fastighetssektorn ner på börsen, men återhämtade sig under slutet av månaden. Återhämtningen var sannolikt en funktion av fallande långräntor. Ränteuppgången kom av sig något, men...

Jonas Andersson 3 juni 2022