Röstning 2020
Att rösta på stämmor är en naturlig del av vår aktiva förvaltning, som syftar till att över tid skydda värdet av investeringarna och bida till god avkastning i de portföljer vi förvaltar. Här kan du läsa om hur vi röstade och agerade i andra ägarfrågor 2020.

Vi är aktiva ägare. Med det avser vi att vi kan ändra om i portföljen om vi ser att bolag inte lever upp till våra högt ställda förväntningar på de finansiella målen och den strategiska utvecklingen, och att vi engagerar oss i frågor som berör bolagens framtid. Vi deltar i valberedningar och röstar på bolagsstämmor.
Vi har primärt två sätt att påverka bolagen vi är investerade i:
- som förvaltare har vi rätt att företräda fondernas och fatta beslut på bolagstämma i ett aktiebolags angelägenheter, och
- vi har möjlighet att föra dialog med bolagen i personliga möten.
Att rösta på aktiestämmor är en naturlig del av vår aktiva förvaltning och syftar till att över tid skydda och förädla värdet av vår investering. Det tror vi skapar god avkastning i de portföljer vi förvaltar. Sammantaget under året har fondbolaget för fondernas räkning röstat på över 200 stämmor världen över.
Svenska bolag är den största gruppen där fondbolaget har röstat på 82 bolagsstämmor, tät följd av Ryssland med 33 stämmor och Indien med 32 stämmor. Det har varit ovanligt många extrastämmor under 2020 då flera, framförallt svenska bolag, sköt upp beslutsfattandet om utdelning på framtiden. Istället hölls extrastämma mot slutet av året för att besluta om utdelningen för 2019.
I många ryska bolag sker utdelning halvårs- eller kvartalsvis och rysk lag kräver stämmobeslut av varje utdelning vilket gör att det är ganska många extra bolagsstämmor i Ryssland.
Som aktiva förvaltare brukar vi vilja vara investerade i linje med styrelsen och ledningen. Redan innan en bolagsstämma har förslag som skall röstas på oftast diskuterats i möten och kommunicerats till marknaden varför förslagen generellt är väl förankrade hos aktieägarna.
Därtill bidrar vi med vår kunskap och tid i flera valberedningar. Inför stämmosäsongen 2020 deltog vi i 9 valberedningar i svenska bolag.
Därmed faller det sig ganska naturligt att vi också vanligtvis röstar för de förslag som styrelsen har lagt fram till stämman. Under 2020 röstade vi för bolagets förslag i 98 procent av fallen. Då det har varit ovanligt många extrastämmor, blir de enskilda frågorna där vi röstar emot få både till antalet och i procentsats i statistiken, vilket också bidrar till att förklara den tillsynes höga siffran.
Ett exempel på förslag där vi har röstat emot styrelsens förslag är i ett amerikanskt bolag, där vi för globalfondens räkning röstade emot förslaget om ersättning till VD. För samma fonds räkning har vi även röstat emot ett aktieägarförslag om att godkänna politiska donationer, något som går emot vår egen röstningspolicy. Hur vi röstat på de olika stämmorna under året i specifika bolag står att finna på vår hemsida under ägarengagemang.
Utöver att använda vår rösträtt har vi haft långt över hundra möten med bolag runt om i världen. Då den globala pandemin satte stopp för många personliga platsbesök hos bolag har nya kanaler för möten och analyser aktualiserats. Digitala möten har blivit standard och kan säkert komma att bestå som komplement till personliga möten även när världen fått bukt på pandemin.
Idag är dialoger om bolags ESG-arbete och klimatfrågor lika naturliga som frågor som berör det dagliga operativa och det finansiella. De är svåra att separera. I samtliga möten vi har haft med portföljbolag har dessa frågor därför också vidrörts. I de alla flesta fallen är dialogerna proaktiva ur ett hållbarhetsperspektiv.
Ett centralt tema har varit att vi uppmanar bolag att koppla sina hållbarhetsmål till de rörliga ersättningar som utgår till ledande befattningshavare. Vi ser att den sortens kopplingar också kan bidra till ökad kvantifiering av bolags målsättningar så att deras arbete går att mäta och följa upp för oss som ägare, i likhet med hur vi mäter och följer upp de finansiella målen. I några fall har våra dialoger varit rent reaktiva.
Det är oftast varit i samband med arbetsplatsolyckor eller miljöutsläpp. Vi initierar då en dialog och säkerställer att bolagen följer upp olyckan och tar sitt ansvar kring återställande och ersättningar. Det är viktigt att påtala att även våra ränteförvaltare för dialoger med bolag vars företagsobligationer de investerar i. Övertramp och snedsteg i hållbarhetsfrågor kan vara direkt kassaflödespåverkande och således berör de såväl ränterisker som aktierisker.
I några fall har våra ränteförvaltare haft möjlighet att proaktivt påverka hur en obligation struktureras kring olika ansvarsfrågor. De har noterat att de får bra gehör från bolagen de är med och finansierar för sina synpunkter.