Stäng

Hållbart fokus i Carnegie Global

Carnegie Global broschyr

Den nya aktiefonden Carnegie Global undviker flera branscher, som olja, kol, vapen och tobak. Och de bolag som fonden investerar i måste leva upp till internationella konventioner om miljö, mänskliga rättigheter och företagsstyrning. ”Hållbara bolag är helt enkelt bättre bolag”, säger förvaltaren Mikael Tarnawski-Berlin.

Den som sparar i en global indexfond som följer indexet MSCI World, riskerar att investera i en rad kontroversiella företag, som till exempel tillverkar kärnvapen, vapen och tobak, eller utvinner olja och kol.

Carnegie Global däremot undviker samtliga dessa branscher, och några till (se gärna Carnegie Globals hållbarhetsprofil).

Precis som Carnegie Fonders övriga förvaltare har Carnegie Globals förvaltare Mikael Tarnawski-Berlin gått kurserna PRI Fundamentals och PRI Essentials, två fördjupningskurser om hållbara investeringar som hålls av PRI Academy.

Därmed har förvaltarna djupa kunskaper om hur man integrerar hållbarhetsfrågor i förvaltningen, till exempel hur man värderar ESG-risker (miljö, sociala frågor och governance-frågor) och hur man effektiviserar sitt påverkansarbete.

Som stöd i hållbarhetsarbetet har förvaltarna analyser från GES International, som regelbundet granskar samtliga företag som fonderna har investerat i.

läs Mer om Carnegie Global

Undervärderade bra bolag med bra ledning – så hittar Carnegie Global vinnarna.

”Ett måste att vara långsiktig” – intervju med förvaltaren Mikael Tarnawski-Berlin.

Aktiv nyhet! Nu startar Carnegie Global- därför en globalfond och därför Carnegie Global.

 

Carnegie Global väljer bort:

  • Fossila bränslen
  • Kol
  • Vapen
  • Alkohol
  • Pornografi
  • Tobak
  • Spel
  • …och företag som systematiskt bryter mot internationella hållbarhetsnormer som FN Global Compact

Var med från start!

Om du vill ha mer information om Global får du gärna kontakta oss.

Mer om fonden

Global A

Carnegie Global är en aktivt förvaltad aktiefond för dig som vill spara långsiktigt i några av världens bästa bolag. Målet med Carnegie Global är att den ska fungera som bas...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

”Saas-modellen är en av världens bästa affärsmodeller”
Carnegie Global

”Saas-modellen är en av världens bästa affärsmodeller”

Under juni sjönk Carnegie Global med -0,5 procent. Då vi inte gjort några ändringar i portföljen tänkte jag passa på att berätta mer om Salesforce (CRM) som vi köpte i...

Mikael Tarnawski-Berlin 6 juli 2020
Inditex och Mastercard – Investeringar i långsiktiga vinnare
Carnegie Global

Inditex och Mastercard – Investeringar i långsiktiga vinnare

Vi har investerat i Inditex, bolaget bakom klädkedjan Zara. Detta är min första investering i detaljhandel på väldigt lång tid. Jag tror att de flesta detaljhandlare kommer få det väldigt...

Mikael Tarnawski-Berlin 3 juni 2020
Två nya innehav
Carnegie Global

Två nya innehav

April blev Carnegie Globals bästa månad någonsin med en uppgång på 14,7 procent. Det rekordet underlättades såklart av att föregående månad var fondens sämsta månad någonsin. De största bidragsgivarna var...

Mikael Tarnawski-Berlin 7 maj 2020