Stäng
Språk
Meny

Hållbart fokus i Carnegie Global

Carnegie Global broschyr

Den nya aktiefonden Carnegie Global undviker flera branscher, som olja, kol, vapen och tobak. Och de bolag som fonden investerar i måste leva upp till internationella konventioner om miljö, mänskliga rättigheter och företagsstyrning. ”Hållbara bolag är helt enkelt bättre bolag”, säger förvaltaren Mikael Tarnawski-Berlin.

Den som sparar i en global indexfond som följer indexet MSCI World, riskerar att investera i en rad kontroversiella företag, som till exempel tillverkar kärnvapen, vapen och tobak, eller utvinner olja och kol.

Carnegie Global däremot undviker samtliga dessa branscher, och några till (se gärna Carnegie Globals hållbarhetsprofil).

Precis som Carnegie Fonders övriga förvaltare har Carnegie Globals förvaltare Mikael Tarnawski-Berlin gått kurserna PRI Fundamentals och PRI Essentials, två fördjupningskurser om hållbara investeringar som hålls av PRI Academy.

Därmed har förvaltarna djupa kunskaper om hur man integrerar hållbarhetsfrågor i förvaltningen, till exempel hur man värderar ESG-risker (miljö, sociala frågor och governance-frågor) och hur man effektiviserar sitt påverkansarbete.

Som stöd i hållbarhetsarbetet har förvaltarna analyser från GES International, som regelbundet granskar samtliga företag som fonderna har investerat i.

läs Mer om Carnegie Global

Undervärderade bra bolag med bra ledning – så hittar Carnegie Global vinnarna.

”Ett måste att vara långsiktig” – intervju med förvaltaren Mikael Tarnawski-Berlin.

Aktiv nyhet! Nu startar Carnegie Global- därför en globalfond och därför Carnegie Global.

 

Carnegie Global väljer bort:

  • Fossila bränslen
  • Kol
  • Vapen
  • Alkohol
  • Pornografi
  • Tobak
  • Spel
  • …och företag som systematiskt bryter mot internationella hållbarhetsnormer som FN Global Compact

Var med från start!

Om du vill ha mer information om Global får du gärna kontakta oss.

Mer om fonden

Global A

Carnegie Global är en aktivt förvaltad aktiefond för dig som vill spara långsiktigt i några av världens bästa bolag. Målet med Carnegie Global är att den ska fungera som bas...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Exit Expedia
Carnegie Global

Exit Expedia

I november gick Carnegie Global upp 1,14 procent och är därmed upp 22,5 procent sedan årsskiftet. Vårt sämsta innehav under månaden var Expedia, ett innehav som vi nu valt att...

Mikael Tarnawski-Berlin 6 december 2019
Flygskam
Carnegie Global

Flygskam

Under oktober gick Carnegie Global ned 0,65 procent och är därmed upp 21,1 procent sedan årsskiftet. Carnegie Global investerade under 2018 i Ryanair. En del har frågat mig hur det...

Mikael Tarnawski-Berlin 5 november 2019
Tack för senast!

Tack för senast!

Vilken kväll! Tack alla andelsägare, partners och vänner som följde med till Konserthuset i Stockholm för Årets investerarträff med Carnegie Fonder den 23 oktober. Professor Maria Strömme trollband oss alla...

Kristina Flintull 29 oktober 2019