Stäng
Språk
Meny

Handelskriget – en västanfläkt jämfört med corona

Ingen är väl längre förvånad över att den globala pandemin med coronaviruset Covid-19 nu påverkar allt och alla i en omfattning som i vart fall västvärldens ledare haft svårt att föreställa sig, och ännu mindre förbereda sig för. De asiatiska marknaderna föll kraftigt i mars. Carnegie Asia föll i värde med 11,3 % under månaden.

På en månad har antalet smittade globalt gått från 110 000 fall till närmare en miljon människor. Trots information och varningar från Kina redan för två månader sedan har Europa och USA drabbats av en exponentiell ökning av antalet sjuka, och land efter land har tvingats stänga ned sina ekonomier och sätta medborgaran i karantän. En global recession är nu ett faktum.

Kina är nu i princip, efter två månaders ”lock down”, i ett läge där antalet nya coronafall är begränsat. Japan och Sydkorea är på god väg samtidigt som Taiwan, Hong Kong och Singapore inte rapporterar några nya fall. Alla dessa länder har en sak gemensamt. De var förberedda och hade en plan för att agera vid en epidemi. Erfarenhet från tidigare sjukdomar med fågelinfluensa, SARS, svininfluensa och i Koreas fall MERS, innebar att man relativt snabbt kunnat få spridningen under kontroll.

”Alla dessa länder har en sak gemensamt. De var förberedda och hade en plan för att agera vid en epidemi.”

Detta är positivt och innebär att ekonomisk aktivitet i Kina är på god väg tillbaka till normal nivå. Fabrikerna och restaurangerna öppnar igen och resor inom landet tillåts. Icke desto mindre föll Asiens börser på bred front denna månad. Kina och Hong Kong klarade sig bäst med en nedgång på 4–5%, medan Indien och Indonesien föll mest med nedgångar på 22%. Faktum är att kinesiska aktier nästan varit defensiva i denna miljö.

Utvecklingen i USA står i skarp kontrast till läget i Asien. Framförallt länderna i norra Asien drivs till stor del av export. Med ett förväntat fall i export från Kina till USA i storleksordningen 30 – 40% kommer många små och medelstora företag drabbas hårt. Det hjälper inte att arbetskraften återvänder till fabriken om kunderna i USA och Europa inte kommer med beställningar, avbokar befintliga ordrar samt ber om uppskov med betalningen. Handelskriget framstår som en västanfläkt i jämförelse med coronakrisen.

Inhemsk konsumtion, digitala affärsmodeller och branscher som kan stimuleras internt som till exempel fastighetsbolag kommer att klara sig bättre i detta läge. Fonden har stora innehav i Tencent, JD.com och Hong Kong Telecom Trust. Bolag med nettokassa och hög direktavkastning är också säkrare innehav. Fonden ökade innehavet i ICBC och China Construction Bank. De statsägda bankerna framstår som lågt värderade med hög utdelning med låg risk för konkurs, även om vi kan förvänta oss att kreditförlusterna i det finansiella systemet i Kina kommer att öka.

Även fondens stora innehav i Taiwan Semiconductor Manufacturing, TSMC, känns tryggt även om halvledare är cykliskt. Bolaget är marknadsledande, ledande inom teknologiutvecklingen och har nettokassa samt betalar utdelning på 4,5%. Det kommer att behövas halvledare även efter corona. Faktum är att vi redan ser ökad efterfrågan på bärbara datorer i och med att arbete hemifrån nu är en nödvändighet för allt fler.

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Kina 95 procent normalt
Carnegie Asia

Kina 95 procent normalt

De asiatiska marknaderna återhämtade sig i april efter ett rekordstort fall i mars. Carnegie Asia steg i värde med 4,8 procent under månaden. Det har nu gått över tre månader...

Gunnar Påhlson 6 maj 2020
PlaceraTV: Har Kina tagit sig igenom coronakrisen?

PlaceraTV: Har Kina tagit sig igenom coronakrisen?

Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Asia och Carnegie Indienfond, gästar PlaceraTV på video hemifrån. Hör Gunnar berätta om sin syn på så väl den indiska som den kinesiska marknaden. I...

Kristina Flintull 28 april 2020
Kina är på väg tillbaka
Carnegie Asia

Kina är på väg tillbaka

Gunnar Påhlson har över 30 års erfarenhet av asiatiska investeringar och var tidig med att inse att corona skulle skapa problem i Kina och Asien efter samtal med asiatiska kontakter...

Kristina Flintull 8 april 2020