Stäng
Språk
Meny

”Handelskriget påminner mest om bluffpoker”

Demonstration i Hongkong.

De asiatiska börserna utvecklades svagt under augusti. Carnegie Asia föll i värde med 3,0 procent. Nyhetsflödet under månaden dominerades av fem händelser, alla negativa.

  1. Demonstrationerna i Hong Kong för demokrati fortsatte och eskalerade.
  2. Handelskriget mellan USA och Kina trappades upp och nya exporttariffer införs den 1 september.
  3. Utsikterna för global ekonomi försämras och allt fler bedömare tror nu på en annalkande recession.
  4. Räntenivåerna globalt för obligationer föll kraftigt som ett resultat av att investerarna flydde till ”säkra papper”. Detta gav en inverterad yieldkurva, vilket också är en tydlig indikation om sämre tider framöver.
  5. Slutligen kom statistik från Kina som också visar att tillväxten i ekonomin bromsar in.

På det positiva kontot kan vi notera att vinstutvecklingen för många kinesiska bolag för första halvåret är klart över förväntan. Bankerna har det lite tufft men försäkringsbolagens vinst steg med 25–30 procent. Även fastighetsutvecklarna visar starka försäljnings- och vinstsiffror. Inom konsumtion går sportkläder mycket bra och vinsten för Anta Sport steg kraftigt. Alibaba och Momo redovisade båda bra rapporter.

Handelskriget påminner mest om bluffpoker eller möjligen ”svälta räv”. Vem håller ut längst. Jag skulle tro att Xi Jinping har starkare kort än Trump. Trump vinner dock på attityd och arrogans samt ignorans. De nya tarifferna riskerar att skada amerikanska företag hårdare och fortare än vad de skadar Kina. Kina är betydligt mer långsiktiga i sin strategi och är mer uthålliga.

Det är intressant att följa utvecklingen för de bolag som gynnas av handelskriget. Mediatek i Taiwan som tillverkar halvledarchip till mobiltelefoner kan till exempel ersätta amerikanska Qualcom, när deras export till Huawei blockeras av Trumps protektionism. Kinas ambition är att bli självförsörjande på teknik och därmed minska sitt beroende av USA. USA är däremot fortfarande beroende av kinesiskt kapital för att finansiera sina underskott (budgetunderskott, handelsunderskott och statlig skuldsättning).

Carnegie Asia minskade under månaden innehaven i Swire Pacific i Hong Kong samt HDFC Corp i Indien. Investeringarna i Reliance Industries ökades.

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Kinesiska stödåtgärder väntar
Carnegie Asia

Kinesiska stödåtgärder väntar

De asiatiska börserna utvecklades svagt i januari. Carnegie Asia föll i värde med 1,6 % under månaden. Asiens börser inledde året med stigande kurser efter att Kina vid årsskiftet stimulerade...

Gunnar Påhlson 5 februari 2020
Xiaomi – kinesisk mobiltillverkare ny i portföljen
Carnegie Asia

Xiaomi – kinesisk mobiltillverkare ny i portföljen

De asiatiska börserna fick en stark avslutning på året. Carnegie Asia steg i värde med 3,4 procent i december. Under året som helhet steg fonden i värde med 21,2 procent....

Gunnar Påhlson 8 januari 2020
Dialog om ESG-märkt kobolt till Tesla
Carnegie Asia

Dialog om ESG-märkt kobolt till Tesla

De asiatiska börserna utvecklades sidledes i november. Carnegie Asia föll i värde med 0,3 procent. I november var jag på resa i Asien för att besöka nya och gamla företag....

Gunnar Påhlson 5 december 2019