Stäng
Språk
Meny

”Handelskriget påminner mest om bluffpoker”

Demonstration i Hongkong.

De asiatiska börserna utvecklades svagt under augusti. Carnegie Asia föll i värde med 3,0 procent. Nyhetsflödet under månaden dominerades av fem händelser, alla negativa.

  1. Demonstrationerna i Hong Kong för demokrati fortsatte och eskalerade.
  2. Handelskriget mellan USA och Kina trappades upp och nya exporttariffer införs den 1 september.
  3. Utsikterna för global ekonomi försämras och allt fler bedömare tror nu på en annalkande recession.
  4. Räntenivåerna globalt för obligationer föll kraftigt som ett resultat av att investerarna flydde till ”säkra papper”. Detta gav en inverterad yieldkurva, vilket också är en tydlig indikation om sämre tider framöver.
  5. Slutligen kom statistik från Kina som också visar att tillväxten i ekonomin bromsar in.

På det positiva kontot kan vi notera att vinstutvecklingen för många kinesiska bolag för första halvåret är klart över förväntan. Bankerna har det lite tufft men försäkringsbolagens vinst steg med 25–30 procent. Även fastighetsutvecklarna visar starka försäljnings- och vinstsiffror. Inom konsumtion går sportkläder mycket bra och vinsten för Anta Sport steg kraftigt. Alibaba och Momo redovisade båda bra rapporter.

Handelskriget påminner mest om bluffpoker eller möjligen ”svälta räv”. Vem håller ut längst. Jag skulle tro att Xi Jinping har starkare kort än Trump. Trump vinner dock på attityd och arrogans samt ignorans. De nya tarifferna riskerar att skada amerikanska företag hårdare och fortare än vad de skadar Kina. Kina är betydligt mer långsiktiga i sin strategi och är mer uthålliga.

Det är intressant att följa utvecklingen för de bolag som gynnas av handelskriget. Mediatek i Taiwan som tillverkar halvledarchip till mobiltelefoner kan till exempel ersätta amerikanska Qualcom, när deras export till Huawei blockeras av Trumps protektionism. Kinas ambition är att bli självförsörjande på teknik och därmed minska sitt beroende av USA. USA är däremot fortfarande beroende av kinesiskt kapital för att finansiera sina underskott (budgetunderskott, handelsunderskott och statlig skuldsättning).

Carnegie Asia minskade under månaden innehaven i Swire Pacific i Hong Kong samt HDFC Corp i Indien. Investeringarna i Reliance Industries ökades.

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Centralbankerna trycker pengar och börsen stiger
Carnegie Asia

Centralbankerna trycker pengar och börsen stiger

”Dont fight the Fed” som man brukar säga. De asiatiska marknaderna utvecklades starkt i juni. Carnegie Asia steg i värde med 8,2 procent. Facit för första halvåret blev en nedgång...

Gunnar Påhlson 3 juli 2020
Världens ögon fortsatt på Kina och Hong Kong
Carnegie Asia

Världens ögon fortsatt på Kina och Hong Kong

De asiatiska marknaderna utvecklades något svagare i maj. Carnegie Asia föll i värde med 4,2 procent under månaden. Marknaderna föll inte så mycket i lokal valuta. I princip hela nedgången...

Gunnar Påhlson 8 juni 2020
Kina 95 procent normalt
Carnegie Asia

Kina 95 procent normalt

De asiatiska marknaderna återhämtade sig i april efter ett rekordstort fall i mars. Carnegie Asia steg i värde med 4,8 procent under månaden. Det har nu gått över tre månader...

Gunnar Påhlson 6 maj 2020