Stäng
Språk
Meny

”Handelskriget påminner mest om bluffpoker”

Demonstration i Hongkong.

De asiatiska börserna utvecklades svagt under augusti. Carnegie Asia föll i värde med 3,0 procent. Nyhetsflödet under månaden dominerades av fem händelser, alla negativa.

  1. Demonstrationerna i Hong Kong för demokrati fortsatte och eskalerade.
  2. Handelskriget mellan USA och Kina trappades upp och nya exporttariffer införs den 1 september.
  3. Utsikterna för global ekonomi försämras och allt fler bedömare tror nu på en annalkande recession.
  4. Räntenivåerna globalt för obligationer föll kraftigt som ett resultat av att investerarna flydde till ”säkra papper”. Detta gav en inverterad yieldkurva, vilket också är en tydlig indikation om sämre tider framöver.
  5. Slutligen kom statistik från Kina som också visar att tillväxten i ekonomin bromsar in.

På det positiva kontot kan vi notera att vinstutvecklingen för många kinesiska bolag för första halvåret är klart över förväntan. Bankerna har det lite tufft men försäkringsbolagens vinst steg med 25–30 procent. Även fastighetsutvecklarna visar starka försäljnings- och vinstsiffror. Inom konsumtion går sportkläder mycket bra och vinsten för Anta Sport steg kraftigt. Alibaba och Momo redovisade båda bra rapporter.

Handelskriget påminner mest om bluffpoker eller möjligen ”svälta räv”. Vem håller ut längst. Jag skulle tro att Xi Jinping har starkare kort än Trump. Trump vinner dock på attityd och arrogans samt ignorans. De nya tarifferna riskerar att skada amerikanska företag hårdare och fortare än vad de skadar Kina. Kina är betydligt mer långsiktiga i sin strategi och är mer uthålliga.

Det är intressant att följa utvecklingen för de bolag som gynnas av handelskriget. Mediatek i Taiwan som tillverkar halvledarchip till mobiltelefoner kan till exempel ersätta amerikanska Qualcom, när deras export till Huawei blockeras av Trumps protektionism. Kinas ambition är att bli självförsörjande på teknik och därmed minska sitt beroende av USA. USA är däremot fortfarande beroende av kinesiskt kapital för att finansiera sina underskott (budgetunderskott, handelsunderskott och statlig skuldsättning).

Carnegie Asia minskade under månaden innehaven i Swire Pacific i Hong Kong samt HDFC Corp i Indien. Investeringarna i Reliance Industries ökades.

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Kina är på väg tillbaka
Carnegie Asia

Kina är på väg tillbaka

Gunnar Påhlson har över 30 års erfarenhet av asiatiska investeringar och var tidig med att inse att corona skulle skapa problem i Kina och Asien efter samtal med asiatiska kontakter...

Kristina Flintull 8 april 2020
Handelskriget – en västanfläkt jämfört med corona
Carnegie Asia

Handelskriget – en västanfläkt jämfört med corona

Ingen är väl längre förvånad över att den globala pandemin med coronaviruset Covid-19 nu påverkar allt och alla i en omfattning som i vart fall västvärldens ledare haft svårt att...

Gunnar Påhlson 2 april 2020
Corona-krisen muterar sig som ett virus

Corona-krisen muterar sig som ett virus

De asiatiska marknaderna har fallit med nära 14 procent den senaste månaden. Sedan årsskiftet är Carnegie Asia ned med drygt 10 procent. Förvaltaren Gunnar Påhlson jämför med tidigare kriser under...

Gunnar Påhlson 16 mars 2020