Stäng

H&M och Ericsson lockar

Så föll då Stockholmsbörsen igen i december och därmed stängde vi 2015 lika svagt och oroligt som merparten av de senaste månaderna har känts, skriver Carnegie Sverigefonds Simon Blecher i sin månadskommentar.

För faktum är att börsen varit ner i princip sedan toppen av mars. Då stod OMX, som representerar de största bolagen, kring 1700 och vi stänger året strax över 1400. Bilden skyms förstås av den fantastiska uppgången för de mindre bolagen liksom tidvisa snabba uppgångar som då och då skett under hösten.

I december kastade FED chefen Janet Yellen då äntligen tärningen och aviserade den första amerikanska räntehöjningen på nio år, men det var knappast detta som låg bakom månadens nedgång på drygt 6 procent utan det faktum att ECB:s dito gjorde för lite (!). Eller så var det bara ett svepskäl för att placerarna känner oro för att centralbanksfesten går mot sitt slut.

Pessimismen är påtaglig och svag tillväxt, (fortsatt) fallande råvaror, svaga Kina-siffror och allmän politisk oro härskar över marknaden och på kort sikt kan det nog hålla i sig.

Vi gjorde några förändringar i december. Vi ökade i Ericsson som tappat 30 procent sedan våren, trots ryktena om att Cisco vill lägga bud och därtill att konflikten med Apple är över och Ericsson nu får en summa pengar. Ericsson har ett par tunga kvartal bakom sig, men nu borde ledningen känna press att leverera samtidigt som utdelningen är väl över 4 procent och mycket talar för styrelseförändringar.

Vi minskade något i Investor efter en god kursutveckling. Hennes & Mauritz visade mycket svaga försäljningssiffror i december efter varmaste vädret i Europa på många år; väder brukar inte styra kursen på lång sikt och nu handlas HM till historiskt låga multiplar och det lockar oss. Nettokassa och fin utdelning bör begränsa nedsidan även om bolaget på grund av sin storlek oftast drabbas hårt på kort sikt när marknaden faller.

Börsen är som sagt inne i en orolig eller om man så vill svag period och nog kan det fortsätta ett tag till, men en hel del stora bolag handlas nu till 13-15 gånger normaliserade vinster och till utdelningar mellan 4-6 procent och det är attraktivt för långsiktiga investerare.

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Hållbarhetsfrågorna står alltmer i fokus. Frågorna är sällan nya för oss då det alltid varit viktigt för oss att investera i företag långsiktigt och med begränsat risktagande. Därigenom har vi...

Hans Hedström 1 oktober 2019
Solid norsksvensk storaffär

Solid norsksvensk storaffär

Intrum Justitia köper norska Lindorff och skapar en storspelare inom kredithantering. Intrum-aktien stiger kraftigt, vilket gynnar Carnegie Småbolagsfond och Carnegie Sverigefond. Vinnare är också Carnegie Corporate Bond och Carnegie Strategifond som...

Erik Amcoff 4 november 2016
”Känd materia fäller sällan”

”Känd materia fäller sällan”

Kassorna var höga, många förväntade sig en nedgång och när den sedan uteblev stressades alla in i marknaden igen och det gjorde juli till en stark börsmånad. Simon Blecher, förvaltare...

Simon Blecher 4 augusti 2016