Stäng
Språk
Meny

Hurtigruten tar plats

Trots en rad dramatiska och tragiska händelser senaste tiden såg vi uppgångar för aktier respektive obligationer och Carnegie Strategy Fund, som investerar i båda tillgångsslagen, steg 3,9 procent i juli.

Om någon i mitten av juni skulle ha sagt att det vi har framför oss de närmaste veckorna är att britterna röstar för att lämna EU, det genomförs fler terrordåd i Frankrike, det genomförs en misslyckad militärkupp i Turkiet samt opinionsmätningar pekar på ledning för Trump och att vi samtidigt skulle se goda uppgångar för aktier och obligationer under juli månad så hade denne någon antagligen inte ha tagits på allvar.

Nu blev det ändå så.

Antagligen bedöms inte effekterna av Brexit bli så stora utanför Storbritannien och, kanske viktigare, förväntas nu centralbankerna för säkerhets skull föra en ännu mer expansiv politik. Noterbart är också att dollarn stärkts kraftigt sedan Brexitutfallet, vilket brukar gynna de nordiska aktiemarknaderna.

Marknadsförutsättningarna hjälpte sålunda Carnegie Strategy Fund att lyfta med goda 3,9 procent under juli.

De högre aktievärderingarna har föranlett oss att dra ned aktieandelen något. Det har vi gjort genom att sälja aktier i konjunkturkänsliga Sandvik och Gränges och istället öka i obligationerna Aker, Comhem och Teekay. Nytt obligationsinnehav är det norska kryssningsföretaget Hurtigruten.

Fastighetsbolagsaktier tillhör vinnarna på Stockholmsbörsen på senare tid. Inget växer till himlen och därför har vi sålt aktier i Fabege och Castellum. De medel som frigjorts genom det har använts till investeringar i NCC och Bonava.

Både Investor och Industrivärden är stora innehav i fonden sedan länge. Vår bedömning är att rabatten har ökat omotiverat mycket i Investor på senaste. Vi har därför nu bytt en del Industrivärden till Investor.

Mer om fonden

Strategy Fund 3 SEK

Från och med den 2 november 2017 är Carnegie Strategy Fund en så kallad feeder och investerar sitt kapital i Carnegie Strategifond, mastern. Fondernas förvaltning är därmed identisk. För mer...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Hållbarhetsfrågorna står alltmer i fokus. Frågorna är sällan nya för oss då det alltid varit viktigt för oss att investera i företag långsiktigt och med begränsat risktagande. Därigenom har vi...

Hans Hedström 1 oktober 2019
Enkelt tajma med facit i hand

Enkelt tajma med facit i hand

Juni var stökig men tajming hade knappast hjälpt, skriver Carnegie Strategys förvaltare John Strömgren. NCC är ett nytt innehav i fonden. Som bekant ägnar vi oss inte åt att aktivt allokera...

John Strömgren 3 juli 2016
Det är inte värt risken

Det är inte värt risken

Det händer ofta att vi får frågan av andelsägare hur vi aktivt allokerar om i fonderna. Frågan är mest relevant för Strategifonden och Strategy Fund då dessa har möjlighet att...

John Strömgren 5 juni 2016