Stäng
Språk
Meny

Imponerad av Microsofts resultat? Vänta tills du sett Googles

De största vinnarna var KKR, Intercontinental Exchange och Microsoft och de största förlorarna var Hikari Tsushin, Mastercard och Ryman Healthcare. Två av förra månadens förlorare, Alphabet och Microsoft, har fått en snabb revansch.

Microsoft rapporterade bättre resultat än väntat. Omsättningen ökade med 22 procent jämfört med ett år sedan och vinsten per aktie med hela 49 procent. Resultatet var främst drivet av segmentet Intelligent Cloud, som växte med 31 procent. Givet att verksamheten inte binder särskilt mycket kapital kunde Microsoft dela ut och återköpa aktier för nästan 11 miljarder dollar under kvartalet. Det uppskattar vi.

Om ni tyckte det var imponerande, vänta tills ni hör Googles resultat. Bolagets omsättning ökade med 39 procent jämfört med ett år sedan. Vinsten per aktie ökade med 71 procent. Tittar man på rullande 12 månader så ökade vinsten med 35 miljarder dollar jämfört med ett år sedan. (Google var inte särskilt påverkat av covid-19, så det är inte förklaringen till den kraftiga ökningen). Google Search är fortfarande det viktigaste segmentet sett till storlek men även andra delar av bolaget, som Cloud och Youtube, växer kraftigt.

Den underliggande anledningen till tillväxten är dock det som jag tidigare nämnt; att bolagen flyttar sina kostnader från den gamla offline-världen (hyror och personal) till den digitala (annonser). Där är Google den stora vinnaren. Bolaget, vars aktie är upp mer än 60 procent, är en av portföljens vinnare under året.

Det som gör resultaten från Microsoft och Google så imponerande är att båda bolagen redan är bland de största i världen. Att då kunna uppvisa siffror som påminner om en snabbväxande startup visar hur unika och starka bolagen är.

Utöver det har HCA och Moddy’s rapporterat under oktober. Båda slog förväntningarna och höjde prognosen procent för helåret. Det är bara att konstatera att det går väligt bra för de flesta bolagen nu. Vi har inte gjort några stora förändringar i portföljen under oktober.

Mer om fonden

Carnegie Global A

Carnegie Global är en aktivt förvaltad aktiefond för dig som vill spara långsiktigt i några av världens bästa bolag. Målet med Carnegie Global är att den ska fungera som bas...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Största vinnarna: Qualitas, Accenture och Paychex
Carnegie Global

Största vinnarna: Qualitas, Accenture och Paychex

Under månaden fortsatte omicron att spridas snabbt. Lägg därtill att FED börjat signalera en snabbare höjningar av räntan. Om man därför trott att börsen skulle få en sur avslutning på...

Mikael Tarnawski-Berlin 7 januari 2022
Största vinnarna: Bunzl, Microsoft och Relx
Carnegie Global

Största vinnarna: Bunzl, Microsoft och Relx

De största vinnarna var Bunzl, Microsoft och Relx och de största förlorarna var Ryman Healthcare, Disney och Inditex. Det som drivit upp- och nedgångarna bland vinnarna och förlorarna är främst...

Mikael Tarnawski-Berlin 3 december 2021
Accenture förtjänar mer uppmärksamhet
Carnegie Global

Accenture förtjänar mer uppmärksamhet

Valutaeffekterna var positiva och adderade 0,7 procentenheter. De största vinnarna var Inditex, Salesforce och Mastercard och de största förlorarna var Alphabet, Roper och Microsoft. Carnegie Globals förvaltare Mikael Tarnawski-Berlin sammanfattar...

Mikael Tarnawski-Berlin 5 oktober 2021