Stäng

Indexförvaltningens baksida märks i Indien

Den indiska aktiemarknaden utvecklades svagt i februari. Carnegie Indienfond sjönk i värde med 4,1 procent.

När coronaviruset bröt ut i Kina i början av året framstod Indien som en defensiv, säkrare marknad. Allt fokus var då på Kina och hur de vidtog åtgärder för att begränsa spridningen där. Indien hade inga kända fall alls. Huruvida det beror på att viruset inte trivs i varmare klimat eller på att Indien tar emot relativt små turistströmmar från Kina vet vi inte.

Indien är dock mycket sårbart. Ett stort tättbefolkat land med många fattiga, speciellt på landsbygden, där inte alla har tillgång till sjukvård och diagnos kan försvåra läget om corona viruset tillåts sprida sig i landet.

Den senaste veckan har ett fyrtiotal fall av corona konstaterats i Indien. Samtliga förefaller vara importfall, där de som insjuknat rest till Indien.

Parallellt med detta har Indien fullt upp med att lösa flera andra viktiga strukturella problem.

Telekomsektorn lider sedan länge av lönsamhetsproblem. Staten behöver pengar och vill ha in avgifterna för de licenser man sålt. Bharti Airtel betalade en del av sin skuld. Vodaphone/Idea meddelade istället att man kan tvingas sätta bolaget i konkurs. Det riskerar att ytterligare spä på kreditförlusterna i bankssytemet, inte minst för State Bank of India, Yes Bank och Indusind Bank som har exponering mot Vodaphone/Idea.

Statens ambition är att privatisera flera bolag, till exempel Bharat Petroleum, där Saudi Aramco kan vara en intressent. Även Mukesh Ambani vill sälja oljetillgångar från sitt bolag, Reliance Industries, till Saudi Aramco. Staten har dock sett till att få förtur genom att se till att Indiens Supreme Court stoppar en försäljning av Reliance Industries raffenaderitillgångar.

Yes Bank som länge varit en surdeg befinner sig i rekonstruktion där State Bank of India går in som ägare. Styrelsen har entledigats och bankens tillgångar har frysts i en månad. Kunderna hindras från att ta ut pengar från sina konton. De som investerat i bankens obligationer ser ut att bli lottlösa. Rekonstruktionen skapar fler frågor än den löser så här långt.

En övervägande del av det utländska kapital som investerats i Indien de senaste åren kommer från passivt förvaltade fonder, indexfonder eller ETF-strukturer. De investerar i alla bolag efter storlek i index oavsett verksamhet och lönsamhet. Det är ju angenämt när börsen stiger. Alla blir rikare och lyckligare.

Det är inte riktigt samma succé när tidvattenvågen vänder. Det framstår med all önskvärd tydlighet den sista veckan. Börsen leds ned av de stora tunga indexbolagen, Reliance Industries, bankerna, finansbolagen och Indiens stora IT bolag Infosys och Tata Consultancy. Carnegie Fonder arbetar som bekant inte på detta sätt, vilket gör att vår fond klarar sig bättre när det blåser lite.

 

Mer om fonden

Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Snart full fart igen i Indiens bilindustri
Carnegie Indienfond

Snart full fart igen i Indiens bilindustri

Den indiska marknaden utvecklades positivt i augusti. Carnegie Indienfond steg i värde med 3,3 procent. Trots att antalet Covid-19-fall fortsätter att öka i oförminskad takt med cirka. 75 000 fall...

Gunnar Påhlson 2 september 2020
“En sidledes utveckling”
Carnegie Indienfond

“En sidledes utveckling”

Svagare dollarutveckling, upptrappning av retoriken mellan USA och Kina samt ohejdad virusspridning i USA innebar en sidledes utveckling i juli för den indiska marknaden Carnegie Indienfond steg marginellt i värde...

Gunnar Påhlson 3 augusti 2020
Bilförsäljning på halvfart
Carnegie Indienfond

Bilförsäljning på halvfart

Den indiska marknaden utvecklades starkt i juni. Carnegie Indienfond steg i värde med 6,1 procent under månaden. Riskaptiten globalt återvänder som en funktion av att ekonomierna öppnar upp och att...

Gunnar Påhlson 3 juli 2020