Stäng
Språk
Meny

Indiens it-servicesektor skär guld med täljkniv

Den indiska marknaden fortsatte sin starka resa uppåt även i augusti. Pandemin pågår i bakgrunden men ägnas allt mindre uppmärksamhet och hindrar nu inte heller ekonomins starka återhämtning efter vårens prövningar.

Nifty index slog nyligen återigen nytt kursrekord. Om jag ska vara ärlig så överträffar Indien mina förväntningar i år avseende börsutvecklingen, givet hur året startade.

Indiens story och drivkrafter är inte nya och ingen stor förändring har skett nyligen. Det är kanske är det som är poängen. I en omgivning där allt förändras och där spelreglerna i Kina har förändrats drastiskt, till det negativa och på kort tid, framstår Indien som mer intressant med högre grad av förutsägbarhet och kontinuitet. Det sker också en tydlig omallokering av kapital från Kina till Indien. Privata entreprenörer driver till stor del Indiens medan i Kina dominerar de statsägda företagen.

Företagens rapporter för första kvartalet var mycket starka överlag (eftersom vi jämför med kvartal ett 2020 då ekonomin var nedstängd).

Indiens it-servicesektor skär just nu guld med täljkniv. Behovet hos deras globala kunder att uppgradera sin digitala närvaro skapar stark orderingång för Infosys, Tata Consultancy och Tech Mahindra.

Efterfrågan på molnrelaterade tjänster (cloud services) driver orderingången. För första gången på flera år anställer it-bolagen i stor skala, lönerna höjs och man betalar ut bonusar till personalen för att stanna. Detta är intressant inte minst för att det driver konsumtionen hos medelklassen. Även bostadsmarknaden, som varit superstark i år, gynnas av denna trend. Voltas (luftkonditionering), Asian Paint (husfärg), Havells (elkablar och kontakter) samt Ultratech Cement (cement) gynnas alla av detta.

Dessa företag har gemensamt, förutom god försäljningsökning, att de kunnat höja priserna i år flera gånger utan att efterfrågan påverkas.

De som är mest positiva förutspår en nystart för företagens investeringar i produktionskapacitet. Staten investerar redan årligen stora summor i infrastruktur, men privata investeringar har saknats de sista fem åren. Börsen framstår inte som lågt värderad nu. Flödet av inhemskt kapital, inte minst från privatpersoner, har varit starkt i år.

Nytt innehav i fonden denna månad är Havells Industries.

Mer om fonden

Carnegie Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Stark efterfrågan gav prishöjningar och därmed bättre marginaler
Carnegie Indienfond

Stark efterfrågan gav prishöjningar och därmed bättre marginaler

Den indiska marknaden fortsatte sin positiva utveckling i juli. Denna månad rapporterade de indiska företagen sina resultat för första kvartalet. Givet att Indiens ekonomi var nedstängd samma period förra året,...

Gunnar Påhlson 5 augusti 2021
ESG på agendan
Carnegie Indienfond

ESG på agendan

Den indiska marknaden fortsatte att utvecklas positivt i juni. I takt med att Indien återhämtar sig från andra vågen av Covid-19, som drabbade landet i april och maj, stiger börsen....

Gunnar Påhlson 6 juli 2021
Mot alla odds tuffar ekonomin på
Carnegie Indienfond

Mot alla odds tuffar ekonomin på

Den indiska marknaden fick en stark utveckling under maj och återhämtade allt man tappat i april och lite till. Om man bara skulle förlita sig på nyhetsrapportering från CNN och...

Gunnar Påhlson 7 juni 2021