Stäng
Språk
Meny

Indisk all time high

Efter en stark utveckling under sommaren föll den indiska marknaden tillbaka i augusti. Carnegie Indienfond föll i värde med 2,8 procent under månaden.

Faktum är att Indien inledde månaden med att sätta nytt kursrekord för index. Det indiska Nifty 50 indexet gick över 10000 den 1 augusti, vilket var ny all time high.

Efter detta bidrog ett antal negativa nyheter till att börsen korrigerade. Marknaden känns för närvarande lite högre värderad än normalt, med ett PE tal på 18 gånger vinsten. Vinsttillväxten för 2018 förväntas bli 14 procent. Företagens vinster för första kvartalet föll med 6 procent sammantaget. Detta är sämre än väntat. En viktig anledning är att införandet av en nationell momssats i juli, innebar att många företag valde att minska sina lager innan momsreformen infördes.

Infosys och Tata Motors, som fonden inte äger, kom med mycket svaga rapporter. Infosys vd meddelade samtidigt sin avgång, vilket ledde till rykten om en maktstrid inom bolaget. It-service- och läkemedelsbolagen utvecklades överlag mycket svagt medan de privata bankerna och biltillverkarna visade god vinstutveckling. Utfallet av rapportsäsongen var dock riktigt bra för flertalet av de bolag som fonden investerat i.

Upptrappningen av militär aktivitet på Koreahalvön ledde också till ökad osäkerhet. Nordkoreas uppskjutningar av robotmissiler och provsprängningar är mycket oroande för hela regionen. Utländska investerare som hittills i år varit stora nettoköpare av indiska aktier, sålde i augusti tillgångar till ett värde av 2 miljarder dollar. De lokala aktiefonderna är dock fortfarande nettoköpare.

Under månaden såldes innehaven i Apollo Hospital efter en svag rapport. Även innehavet i Natco Pharma såldes. Vinsten steg med 90 procent men bolagets framtidsutsikter ändrades drastiskt då man meddelade att man i princip upphör med att lansera nya läkemedel på den amerikanska marknaden på grund av ändrade förutsättningar där. Mot bakgrund av detta anser vi att bolagets värdering inte går att motivera.

 

Mer om fonden

Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Blandade intryck från Indienresa
Carnegie Indienfond

Blandade intryck från Indienresa

Den indiska marknaden utvecklades mycket starkt under september. Carnegie Indienfond steg i värde med 7 procent. Efter en resa till Indien under en vecka med möten med tjugo företag är...

Gunnar Påhlson 8 oktober 2019
5 reformer som lyfter Indien
Carnegie Indienfond

5 reformer som lyfter Indien

Indien är förmodligen en av de mest intressanta marknaderna att investera i – på en tidshorisont på 5-10 år, om ni har tålamod. Det finns ett antal strukturella drivkrafter som...

Gunnar Påhlson 1 oktober 2019
Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Hållbarhetsfrågorna står alltmer i fokus. Frågorna är sällan nya för oss då det alltid varit viktigt för oss att investera i företag långsiktigt och med begränsat risktagande. Därigenom har vi...

Hans Hedström 1 oktober 2019