Stäng
Språk
Meny

Indiska bankvinster skjuter i höjden

Den indiska marknaden utvecklades mycket starkt i april. Fonden steg i värde med hela 9,3 procent under månaden, till viss del tack vare starkare valutautveckling.

Som vi tidigare har rapporterat om innebar negativa makronyheter och politiska utspel att Indiens börs föll i värde under första kvartalet. Motvinden fortsätter att blåsa i form av rekordstark dollar, (läs svag indisk rupee), ett oljepris på 74 dollar och att Fed väntas fortsätta med räntehöjningar i år. Sammantaget innebär det risk för högre inflation även i Indien samtidigt som premiärminister Modi vill maximera ekonomisk tillväxt inför valet 2019.

Trots detta vände börshumöret i april. Förklaringen är att företagen visar en allt bättre vinstutveckling. Rapporterna för helåret 2017/18 visar hittills på en markant förbättring jämfört med tidigare år, vilket indikerar en cyklisk återhämtning av vinsterna.

Vill du investera i Carnegie Indienfond? Börja med att starta ett Carnegie fondkonto med BankID.

Nu ska man komma ihåg att de bästa bolagen inleder rapportsäsongen medan bolag med sämre utveckling föredrar att rapportera mot slutet.

De privata bankerna är i en klass för sig. Indienfonden har 30 procent av fonden investerat i banker och finansbolag. Indusind Bank ökade sin utlåning med 28 procent och vinsten steg med 26 procent. Vinsten för HDFC Bank ökade med 25 procent. Yes Banks vinst steg med 29 procent samtidigt som man fortsatte att öka sin marknadsandel, utlåningen ökade med 54 procent, framförallt mot företagskrediter. Vinsten för Kotak Mahindra Bank steg med 26 procent.

Sterlite Technology som säljer fiberoptik till bredbandsinstallationer, ökade sin vinst med 44 procent. Ultratech Cement ökade sin omsättning kraftigt tack vare att man förvärvat kapacitet från en konkurrent. Svagare prisutveckling innebar dock en sämre vinstutveckling än väntat. Biltillverkaren Maruti Suzuki rapporterade god volymökning men lägre marginaler och svagare vinstutveckling var en besvikelse.

Rapporterna för några av fondens tyngre innehav återstår. Förväntningarna är att även Voltas, Titan Industries och Balkrishna Industries ska komma med bra resultat.

Mer om fonden

Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Bilförsäljning på halvfart
Carnegie Indienfond

Bilförsäljning på halvfart

Den indiska marknaden utvecklades starkt i juni. Carnegie Indienfond steg i värde med 6,1 procent under månaden. Riskaptiten globalt återvänder som en funktion av att ekonomierna öppnar upp och att...

Gunnar Påhlson 3 juli 2020
Svalare trend i Indien redan innan lockdown
Carnegie Indienfond

Svalare trend i Indien redan innan lockdown

Den indiska marknaden föll återigen i maj. Carnegie Indienfond sjönk i värde med 7,4 procent under månaden. Till rätt stor del berodde detta på en försvagning av valutan. Den indiska...

Gunnar Påhlson 4 juni 2020
PlaceraTV: Har Kina tagit sig igenom coronakrisen?

PlaceraTV: Har Kina tagit sig igenom coronakrisen?

Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Asia och Carnegie Indienfond, gästar PlaceraTV på video hemifrån. Hör Gunnar berätta om sin syn på så väl den indiska som den kinesiska marknaden. I...

Kristina Flintull 28 april 2020