Stäng

Indiska bolag i en klass för sig

Äntligen regnar det i Indien och en bra monsunsäsong har många fördelar, skriver förvaltaren Gunnar Påhlson i sin månadsrapport. Den indiska marknaden fortsatte att utvecklas mycket starkt i juli och Carnegie Indienfond steg i värde med 8,4 procent.

Starkare utveckling för dollarn, fallande oljepris och det faktum att riskaptiten snabbt återvände efter Brexit-omröstningen i juni, gjorde att hela Asien inklusive Indien mottog mycket stort nettoinflöde av internationellt kapital som drev börskurserna uppåt under månaden.

Det sista året har vi levt i skuggan av att Fed i USA signalerat att räntorna kommer att stiga. Detta bidrog till att pressa ned marknaden under 2015. Med svagare utveckling i Kina, svag vinstutveckling för företagen i Europa och det faktum att Storbritannien avser att lämna EU, så är scenariot nu ett annat. Feds nuvarande hållning är att eventuella räntehöjningar skjuts på framtiden.

Det finns många saker att glädjas åt i Indien denna månad förutom lägre oljepris och låga räntor globalt. Regnet öser ned och trots att mina kontakter i Bombay vadar till fotknölarna i vatten när de tar sig till kontoret på morgonen är det ingen som klagar, tvärtom.

Monsunen levererar för första gången på två år över normal nivå. Det behövs då stora delar av landet lider av torka. Mer regn ger bättre skördar och ökad konsumtion på landsbygden. För bankerna minskar också risken för stigande kreditförluster. Efter långa förhandlingar ser det nu ut som att BJP och oppositionspartiet, Kongresspartiet, kan komma överens om att införa en nationell momssats i hela landet. Om det blir verklighet gynnar det inhemsk konsumtion.

Flera av Carnegie Indienfonds bolag rapporterade mycket goda resultat under juli. Vinsten för Bajaj Finance steg med 54 procent under första kvartalet. Eicher Motor likaså, vinsten steg med 56 procent. Även Asian Paint och Ultratech Cement redovisade starka kvartalsrapporter.

Under månaden såldes innehavet i Bharti Infratel. Nyinvestering gjordes i biltillverkaren Maruti Suzuki. Fonden ökade också investeringen i Titan Industries och i Indusind Bank.

Mer om fonden

Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Hållbarhetsfrågorna står alltmer i fokus. Frågorna är sällan nya för oss då det alltid varit viktigt för oss att investera i företag långsiktigt och med begränsat risktagande. Därigenom har vi...

Hans Hedström 1 oktober 2019
Starka indiska banker
Carnegie Indienfond

Starka indiska banker

Carnegie Indienfond steg 8,2 procent i mars. Precis tillbaka från en vecka i Mumbai, med nitton företagsmöten, kan jag konstatera att finanssektorn ser mest intressant ut just nu. Privata banker...

Gunnar Påhlson 4 april 2019
Regnet viktigt för konsumtionen

Regnet viktigt för konsumtionen

Den indiska marknaden fortsatte att utvecklas starkt i juni. Carnegie Indienfond steg med 3,5 procent under månaden. Viktigare än allt annat denna månad var att det efterlängtade monsunregnet startade. Efter två...

Gunnar Påhlson 3 juli 2016