Stäng

Indiska dumheter på löpande band

Den indiska marknaden utvecklades negativt i november. Carnegie Indienfond föll i värde med 2,5 procent. Indien rapporterade den lägsta tillväxten för ekonomin sedan finanskrisen; 4,5 procent, för tredje kvartalet.

Både företagens investeringar och den privata konsumtionen utvecklas sämre i år. Staten som tidigare bidrog till tillväxten genom investeringar i infrastrukturprojekt måste nu dra åt svångremmen. Exklusive statens egna aktiviteter växer ekonomin bara med 3,6 procent. Lägre aktivitet i ekonomin ger lägre skatteintäkter. Dessutom innebär sänkt företagsskatt från april i år att intäkterna sjunker.

Finansministern, som är ny sedan juli i år, vill rädda tillväxten via nya stimulansåtgärder och insatser för flera branscher. Hon ger tre besked. Skatten sänks för företag samtidigt som det görs statliga insatser för att rädda fastighetsbranschen och finansbolagen, men budgetunderskottet ska inte öka.

Denna ekvation går inte ihop, det förstår vem som helst.

Som mångårig investerare i Indien vet man inte om man ska skratta eller gråta. Regeringens dumheter avlöser varandra.

Ena månaden meddelar man att det är dags för telekomoperatörerna att betala sina spektrumavgifter för 3G. Detta är gamla skulder till följd av att staten tog hutlöst betalt för licenserna. Nu vill man ha in pengarna för att täppa till hålen i statens finanser. Tillkommer ränta plus straffavgifter.

Det finns tre telekombolag. Idea/Vodaphone som dras med svag lönsamhet och stora skulder meddelar då att man ställer in betalningarna. Även Bharti Airtel får svårt att betala på grund av stora skulder och investeringsåtaganden i nya nät. Det blir bara Reliance Industries med Jio som gynnas. Resultatet av detta blir att Jio får en monopolställning. Man har redan 350 miljoner abbonenter och planerar att bli skuldfria nästa år efter att ha sålt ut telekomtornen och fibernätet.

Om Idea/Vodaphone lägger ned sitter bankerna med Svarte Petter. Indusind Bank har finansierat Ideas nät. Birla Group som äger Idea vill inte bidra med nytt kapital. Det innebär nya kreditförluster för banksystemet.

Då kommer nästa utspel från regeringen.

Man vill gärna behålla konkurrensen på telekommarknaden. Man väljer därför att sanktionera höjda tariffer för operatörerna mot konsumenterna. Frågan är bara om det finns betalningsvilja. Nästa utspel kommer.

Man vill att bankerna ska ge fastighetsutvecklarna amnesti för obetalda skulder för att få igång bostadsbyggandet. Men vem ska betala i slutänden? Denna cirkus bidrar inte till att höja förtroendet för Indien och för Narendra Modis regering. Slutsatsen blir att bara äga bolag av bästa kvalitet, med nettokassa eller låga skulder samt med affärsmodeller som inte påverkas av myndigheternas oförutsägbara lappkast och nycker.

Mer om fonden

Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Stark utveckling i Indien
Carnegie Indienfond

Stark utveckling i Indien

Den indiska marknaden steg kraftigt i september. Indienfonden steg i värde med 7,0 procent, varav en starkare utveckling för den indiska valutan svarade för drygt 4 procent. Det indiska samhället...

Gunnar Påhlson 5 oktober 2020
Snart full fart igen i Indiens bilindustri
Carnegie Indienfond

Snart full fart igen i Indiens bilindustri

Den indiska marknaden utvecklades positivt i augusti. Carnegie Indienfond steg i värde med 3,3 procent. Trots att antalet Covid-19-fall fortsätter att öka i oförminskad takt med cirka. 75 000 fall...

Gunnar Påhlson 2 september 2020
“En sidledes utveckling”
Carnegie Indienfond

“En sidledes utveckling”

Svagare dollarutveckling, upptrappning av retoriken mellan USA och Kina samt ohejdad virusspridning i USA innebar en sidledes utveckling i juli för den indiska marknaden Carnegie Indienfond steg marginellt i värde...

Gunnar Påhlson 3 augusti 2020