Stäng
Språk
Meny

Indiska resultat imponerar

Den indiska marknaden utvecklades bättre än övriga Asien i januari. Carnegie Indienfond steg i värde med 2,2% under månaden.

Som trogna läsare kanske har noterat, har det varit svårt att bli imponerad av utvecklingen för Indiens ekonomi det senaste året, inklusive de politiska åtgärder som vidtagits för att eventuellt avhjälpa en svag ekonomisk utveckling.

När vi nu granskar rapporterna för Indiens tredje kvartal är det dock slående hur stark vinstutveckling som företagen rapporterar, (åtminstonde de bolag som vi har i portföljen).

Utan att skryta kan vi konstatera att HDFC Bank ökar vinsten med 32% när utlåningen steg med 20%. Som vanligt är kreditförlusterna under god kontroll. Bajaj Finance som ger konsumentkrediter för köp av motorcyklar och vitvaror, ökar sin vinst med 52%, utlåningen steg med 35%. Även Kotak Mahindra Bank kom med en bra rapport, deras vinst steg med 23%.

Asian Paint levererade också ett starkt resultat, vinsten steg med 20%.

Även Infosys överraskade positivt. I ett svagare globalt klimat steg vinsten med 24%.

Läkemedelsbolaget Dr Reddy’s Laboratories rapporterade, trots prispress i USA, en vinstökning på 24%. Framgångar på hemmamarknaden samt övriga tillväxtländer tillsammans med god kostnadskontroll förklarar detta.

Vinsten för Ultratech Cement ökade med 25% trots att försäljningen inte steg. Bättre kapacitetsutnyttjande och bättre prisdiciplin hjälpte dem detta år. Tidigare års förvärv av kapacitet börjar också bidra till ökad lönsamhet för dem.

Hindustan Unilever som säljer konsumentvaror som tvål, tvättmedel, schampo och även livsmedel, levererade ett bra resultat trots att konsumtionen i Indien totalt sett försvagas. Försäljningen steg med 5% och operativ vinst ökade med 12% tack vare bättre marginalutveckling.

Slutsatsen blir att även i ett tufft ekonomiskt klimat går det att hitta bolag som utvecklas väl. Vårt fokus på välskötta bolag med bra management, stark affärsidé och låg skuldsättning ger resultat.

Mer om fonden

Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Dagligvaror i fokus under indisk ”lock down”
Carnegie Indienfond

Dagligvaror i fokus under indisk ”lock down”

Den indiska marknaden fick i mars sin kraftigaste nedgång på kort tid sedan den globala finanskrisen 2008. Carnegie Indienfond föll i värde med 19,2% under månaden. Sedan toppnoteringen den 17...

Gunnar Påhlson 3 april 2020
Corona-krisen muterar sig som ett virus

Corona-krisen muterar sig som ett virus

De asiatiska marknaderna har fallit med nära 14 procent den senaste månaden. Sedan årsskiftet är Carnegie Asia ned med drygt 10 procent. Förvaltaren Gunnar Påhlson jämför med tidigare kriser under...

Gunnar Påhlson 16 mars 2020
Indexförvaltningens baksida märks i Indien
Carnegie Indienfond

Indexförvaltningens baksida märks i Indien

Den indiska aktiemarknaden utvecklades svagt i februari. Carnegie Indienfond sjönk i värde med 4,1 procent. När coronaviruset bröt ut i Kina i början av året framstod Indien som en defensiv,...

Gunnar Påhlson 9 mars 2020