Stäng

Inflationsförväntningarna skruvas upp

Läget i den svenska ekonomin fortsätter att förbättras trots motvind i form av pandemin och dess effekter. Konjunkturinstitutets barometerindikator steg i mars till 105,3 från 103,8 i februari. Det är den högsta noteringen sedan april 2019.

Indikatorn pekar fortsatt på ett positivare stämningsläge än normalt i ekonomin och uppgången förklaras uteslutande av de starka signalerna från tillverkningssektorn. Även PMI för tillverkningsindustrin bekräftar den starka trenden. Inköpschefsindex steg från 61,8 i februari till 63,7 i mars. Dessutom fick vi även en väsentligt starkare PMI-siffra för eurozonen i mars, där index steg till 62,5, den högsta nivån på flera år.

Hastigheten i börsuppgången har mattats av något. Är det lugnet före stormen? Aktiemarknaden har haft en fantastisk uppgångsfas men nu verkar investerare befara att en rekyl är att vänta runt hörnet. Marknaden oroar sig för att Fed inom en snar framtid är tvungen att börja strama åt den mycket expansiva penningpolitiken. Den amerikanska centralbanken är tydlig i sin kommunikation att de inte tänker dra tillbaka stimulanserna i närtid. Centralbankschefen, Jerome Powell, har varit väldigt bestämd med att de inte låter sig skrämmas av inflationsförväntningar och stigande långräntor. De kommer att avvakta tills de är säkra på att återhämtningen är solid. Den amerikanska centralbanken skrev upp tillväxtprognoserna rejält för 2021, från 4,2 till 6,5 procent. Powell försöker minska oron för stigande långräntor och pekar på att uppgången är naturlig när ekonomin återhämtar sig.

Ända sedan ”taper Tantrum” 2013 har det funnits en påtaglig oro i marknaden för vad som kommer att hända den dagen Fed beslutar sig för att trappa ner på sina tillgångsköp. President Joe Biden har i dagarna presenterat ett nytt stort infrastrukturpaket på 2 000 miljarder dollar. Riskerar USA en överhettning? Inflationsförväntningarna skruvas upp och det finns en påtaglig risk att de långa räntorna fortsätter att stiga.

I vår ränteexponering föredrar vi kort duration för att begränsa ränterisken. Sektorrotationen från tillväxt- till värdeaktier som vi noterat under början av året kommer troligtvis att fortsätta ett bra tag till.

Carnegie Multi

Carnegie Multi hade en positiv månad och steg med 1,9 procent. Av fondens aktiefonder utvecklades Carnegie Sverigefond bäst med en uppgång på 8,3 procent. Även Carnegie Spin-Off, Carnegie Rysslandsfond och Carnegie Global utvecklades väl men en uppgång mellan 6,9 och 8,3 procent. Inom alternativdelen utvecklades Nordic Cross Total Return Bond bäst med en uppgång på 0,5 procent. NC Small Cap Hedge och NC Stable Return backade med 3,6 respektive 1,7 procent. Inom räntedelen utvecklades Carnegie High Yield Select bäst med en uppgång på 1 procent. Även Carnegie Corporate Bond och Carnegie Investment Grade utvecklades väl och steg med 0,4 respektive 0,1 procent.

 

 

Mer om fonden

Carnegie Multi A

Carnegie Multi är en global blandfond som investerar i 40 procent aktiefonder, 30 procent räntefonder och 30 procent alternativa tillgångar. Fonden investerar i ett urval av Carnegie Fonders mest framgångsrika aktie-...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Många rapporter överträffar förväntningarna
Carnegie Multi

Många rapporter överträffar förväntningarna

Året har börjat starkt och många av världens börser stängde januari på plus. De största vinnarna hittade vi bland de asiatiska börserna, tex Kina (CSI 300) som steg med 6...

Magnus Gustafsson 5 februari 2021
Marknaden har återhämtat sig och gått starkt
Carnegie Multi

Marknaden har återhämtat sig och gått starkt

2020 är äntligen slut och det har på många sätt varit en berg- och dalbana. Utvecklingen var väldigt dramatisk under våren och vi fick genomlida ett stort fall på aktiemarknaden....

Magnus Gustafsson 7 januari 2021
Fundera över investeringstrenderna
Carnegie Multi

Fundera över investeringstrenderna

USA har valt en ny president och aktiemarknaden har eldats på av goda vaccinnyheter.  November blev en urstark börsmånad och många av världens börser uppvisade imponerande uppgångar. Det amerikanska Dowindexet...

Magnus Gustafsson 4 december 2020