Testa ditt bolag!

För att se om ditt bolag kan passa någon av våra fonder kan du börja med att titta närmare på nedanstående 21 frågor. De ger en fingervisning om våra förväntningar och krav.
En djupare analys görs i CF THOR, vårt analysverktyg som kombinerar era svar och hållbarhetsdata med förvaltarnas erfarenhet och reflektioner. Först därefter kan det bli aktuellt med en investering.
Sen är vi långsiktiga. Flera av våra innehav har varit med i över ett decennium och vi arbetar gärna i valberedningar. Våra förvaltare har regelbunden kontakt med de flesta av sina innehav, och agerar gärna bollplank i frågor om kapitalstruktur och hållbarhetsmål.
Gillar vi ditt bolag?
PDF med 21 frågor om ditt bolags hållbarhetsarbete.
- Vilka är de tre största hållbarhetsutmaningarna för er bransch?
- Var befinner sig ert bolag i förhållande till sektorn som helhet vad gäller hållbarhet, i linje med branschkollegor eller bättre/sämre?
- Är bolaget medlem i eller rapporterar till exempelvis FN Global Compact, Science Based Targets, CDP eller liknande?
- Finns det några affärsmöjligheter relaterade till klimatförändringarna?
- Vilka är bolagets tre främsta risker relaterade till klimatförändringarna?
- Planerar ni några klimatrelaterade investeringar?
- Är bolaget beroende av en eller flera knappa resurser i produkter och/eller produktion? Vad gör bolaget för att minimera risken förknippad med dessa knappa resurser, till exempelgenom ökad resurseffektivitet, ökad återvinning/cirkularitet/substitut?
- Finns det några transitionsrisker relaterade till klimatförändringarna, det vill säga finns det risker eller möjligheter för bolaget i samband med övergången till ett mer koldioxidsnålt samhälle? Finns det risk att bolagets produkter/tjänster kan komma att påverkas positivt/negativt med anledning av detta? Om ja, har bolaget beredskap att hantera detta?
- Vänligen uppge bolagets främsta mål gällande antingen positiv klimatpåverkan eller reduktion av negativ klimatpåverkan. Om möjligt, vänligen uppge vilket av FN:s globala mål som är relevant. Hur följs de upp och redovisas?
- Har bolaget en historik av olyckor? I så fall, hur har dessa hanterats? Preventivt arbete/policy?
- Bedriver bolaget något övrigt samhällsengagemang utanför ramen av den direkta verksamheten?
- Hur hanteras inköp och avfall ur ett cirkulärt perspektiv? Om möjligt, vänligen uppge bolagets krav på leverantörer.
- Har bolaget mål/policies/uppförandekoder relaterade till leverantörskedjan? Kontrolleras leverantörer, och i så fall hur ofta?
- Får alla anställda kontinuerlig utbildning för att motverka korruption och finns det en trovärdig extern visselblåsarkanal? Finns historisk/pågående incident eller ryktesspridning kopplad till korruption, kartellbildning eller annat oetiskt affärsbeteende? Hur arbetar bolaget preventivt med dessa frågor?
- Var beskattas bolagets vinster? Varför?
- Finns det oberoende ledamöter i styrelsen?
- Finns det några transaktioner med närstående i bolaget? I så fall i vilken omfattning?
- Motivera vd:s/ledningsgruppens ersättning. Är den enligt branschstandard? Vilka KPI:er driver ersättningsnivån och är hållbarhet och könsfördelning inkluderade?
- Vänligen uppge könsfördelningen inom bolaget och specificera särskilt fördelningen inom bolagets ledning och styrelse.
- Är hållbarhetsansvarig en del av koncernledningen? Om ej, vem rapporterar hållbarhetsansvarig till?
- Vänligen uppge om bolaget har något av följande; kollektivavtal, mångfaldspolicy, uppförandekod eller antikorruptionspolicy
Vill du ha hjälp?
Eller har du tips om bolag vi borde titta närmare på?
Kontakta gärna vår hållbarhetsanalytiker David Östman.
Våra resurser
Aktivt förvaltning och aktivt ägande är ett långsiktigt och kontinuerligt arbete. Här kan du läsa mer om våra verktyg och processer för ansvarsfulla investeringar.
2. Rådet för ansvarsfulla investeringar
4. Screening och sektorexkludering