Marknadskommentar
JUNI 2024
Den amerikanska börsen visar fortsatt styrka medan den svenska aktiemarknaden vek ner under juni. Amerikanska Nasdaq rusade vidare med 6 procent efter att ha stigit hela 6,9 procent i maj. Den amerikanska Techsektorn nådde den högsta relativa nivån någonsin mot S&P 500, och passerade därmed den gamla toppen från år 2000. I Sverige föll däremot det breda SIX Return index med 1,5 procent.
MÅNADENS SPANINGAR
1. Marknaden för nordisk high yield har varit stark under en längre period nu vilket också har varit tydligt genom antalet emissioner vi har sett i primärmarknaden, vilken trotsade midsommar och semestrar och levererade obligationer månaden ut. En anledning till den höga aktiviteten är att vi har sett antalet förvärv och sammanslagningar öka, vilket positivt nog genererar nya namn och tillhörande diversifiering till nordiska obligationsmarknaden. Det höga antalet emissioner har generellt sett mottagits väl av investerarkollektivet som givet riskaptiten krävt förhållandevis låga kreditmarginaler för att addera risk. I slutet av månaden såg vi dock tecken på att marknaden började bli något mättad när kreditmarginalerna inte pressades ned i samma utsträckning vi har sett tidigare. Det är fortsatt något för tidigt att dra slutsatser kring orsaken men vi lär bli varse efter sommaren om riskaptiten är mer balanserad eller om utvilade investerare, tillbaka från semestern med goda kassor från sommarens räntekuponger och eventuella inflöden, kommer ta upp jakten i linje med vårens beteendemönster.
2. Svensk konjunktur förbättras sakta men säkert. Svensk PMI (inköpschefsindex) för juni mättes till 53,6 och ned 0,5 enheter jämfört med maj. Index har dock legat över 50-nivån 4 månader i rad, vilket innebär att industrikonjunkturen fortsätter att förbättras. Globala PMI som t.ex. för USA och Kina har också stärkts medan Euroområdet laggar. Ser vi på industriföretagens produktionsplaner ökade det till 63,6, den högsta nivån på två år. Mer än var tredje företag planerar en produktionsökning det kommande halvåret. Inflation i leverantörsledet då rå- och insatsvarupriser kommit upp igen, även om indexet i juni gick med 0,8 indexenheter till 54,1. Det är tredje månaden i rad som index är över 50-nivån. Även om inflationen i rå- och insatsvaror är långt mildare än 2022, indikerar det effekter av en starkare konjunktur (snarare än produktionsstörningar som fallet var efter pandemin).
3. Inflation snart under målet? Riksbanken har påbörjat sänkningar av styrräntan och inflationen närmar sig målet om 2 procent per år. Framöver prisar marknaden nu in att inflationen ska fortsätta ned. Breakeven inflation visar hur marknaden prisar förväntad inflation och jämför traditionella nominella statsobligationer med realränteobligationer. Ser vi hur marknaden handlar dessa prisar de två år från nu in en inflation som understiger 1 procent. Det kan alltså mycket väl bli att Riksbanken ganska snart får omvänd problematik jämfört med hur de sett ut de senaste åren och då måste stimulera för att få upp inflationen igen.